Τράπεζες: Άμεση ενεργοποίηση Γέφυρα ΙΙ και Ηρακλή ΙΙ

Τράπεζες: Άμεση ενεργοποίηση Γέφυρα ΙΙ και Ηρακλή ΙΙ
Τράπεζα της Ελλάδος shutterstock

Στην άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων Γέφυρα ΙΙ και Ηρακλή ΙΙ συμφώνησαν τράπεζες και οικονομικό επιτελείο προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να συνεχιστεί η μείωση των κόκκινων δανείων.

Στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα ΙΙ», μέσω του οποίου το κράτος θα επιδοτήσει τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων, συμφώνησαν την Παρασκευή οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τράπεζες και οικονομικό επιτελείο, κατά την διάρκεια της προπαρασκευαστικής σύσκεψης εν όψει της επικείμενης άφιξης των Θεσμών, συμφώνησαν επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος για τον Ηρακλή ΙΙ αλλά και να απελευθερωθούν οι πράξεις που συνδέονται με τους πλειστηριασμούς.

Στην τηλεδιάσκεψη που συντονίστηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, η Γενική Γραμματέας της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών: Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) και Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα).

Πιστωτικό σύστημα και κυβέρνηση συμφωνούν στην ανάγκη άμεσης υποστήριξης των επιχειρήσεων και βεβαίως συγκράτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής και αρχίζουν ήδη να εξέρχονται από την περίοδο «παγώματος, υπερβαίνουν τα 12 δις. ευρώ

Ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για να λάβει την άδεια να προχωρήσει στο Γέφυρά ΙΙ.

Πάντως οι πρώτες πληροφορίες από το τραπεζικό σύστημα διατηρούν χαμηλά τον δείκτη των προσδοκιών, σε ότι αφορά στο εύρος των δικαιούχων, καθώς οι συζητήσεις δεν αφορούν στην κάλυψη με επιδότηση όλων των δανείων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά μόνο όσα εντάσσονται στην κατηγορία της λιανικής τραπεζικής, δηλαδή δάνεια σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.

Όροι ένταξης

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το Γέφυρα ΙΙ θα είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης δόσεων για 9 μήνες, με βασικό κριτήριο το αν έχουν πληγεί οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις από την πανδημία. Για να γίνει το φιλτράρισμα δικαιούχων θα χρησιμοποιηθούν οι ΚΑΔ επιχειρήσεων και επαγγελματικών που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας και είχαν μείωση τζίρου το 2020.

Δικαίωμα επιδότησης θα έχουν επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ και για δάνεια ύψους μέχρι 250.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης θα ορισθεί στα 600 ευρώ. Το ποσοστό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το δάνειο βρισκόταν σε κανονική εξυπηρέτηση ως τον Φεβρουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια θα καλύπτεται έως και το 90% της δόσης το πρώτο τρίμηνο και το ποσοστό της επιδότησης θα υποχωρεί ως το 70% στο τρίτο τρίμηνο. Για τα δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημερών, προϋπόθεση για την επιδότηση θα είναι να έχει καταλήξει ο οφειλέτης σε συμφωνία ρύθμισης με την τράπεζα και το ποσοστό επιδότησης της δόσης θα αρχίζει από 80%, καταλήγοντας στο 60%. Για τα δάνεια με μεγαλύτερη καθυστέρηση, επίσης θα χρειάζεται προηγούμενη ρύθμιση με την τράπεζα και το ποσοστό της επιδότησης θα διαμορφώνεται σε 60% το πρώτο τρίμηνο, για να υποχωρεί στο 30% για το τελευταίο τρίμηνο.

Εντός 2μήνου ο Ηρακλής ΙΙ

Κατά την ίδια σύσκεψη τράπεζες και οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν στην αναγκαιότητα για την άμεση λειτουργία του Ηρακλή ΙΙ, εί δυνατόν, ακόμη και μέσα στους επόμενους δύο μήνες ώστε να δοθεί μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξυγιαίνεται και γίνεται επενδύσιμο.

Ψηλά στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν και οι πλειστηριασμοί με τις τράπεζες να ζητούν μετ’ επιτάσεων, αμέσως μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, οι διαδικασίες πριν και μετά τις δημοπρασίες να διενεργούνται κανονικά, ενώ το θέμα απασχόλησε και την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι Εταιρείες Διαχείρισης την Παρασκευή με τους Θεσμούς

Οι τράπεζες τόνισαν ότι το οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών είναι επιζήμιο και για την προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή».

Το αίτημα των τραπεζών βρίσκει «ευήκοα ώτα» στο Υπουργείο Οικονομικών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα υπάρχουν συζητήσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να διευκρινιστεί τι παραμένει «παγωμένο» και ποιες διαδικασίες που συνδέονται με πλειστηριασμούς απελευθερώνονται.

Αλλαγές στο νόμο του ΤΧΣ

Επόμενο σημαντικό θέμα της συζήτησης ήταν ο νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον οποίο τράπεζες και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στο νέο ρόλο που θα κληθεί να παίξει το ΤΧΣ. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός ενημέρωσε τους τραπεζίτες για τις αλλαγές που επίκεινται στον νόμο του ΤΧΣ ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς ή άλλων τραπεζών μελλοντικά, καθώς και για τις αλλαγές στις προϋποθέσεις επιλογής μελών κατά τη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Οι σχετικές διατάξεις, όπως είπε, πρόκειται να έρθουν σύντομα στη Βουλή.

Σε ότι αφορά τέλος στα μορατόρια το θέμα θα συζητηθεί σε μεταγενέστερη τηλεδιάσκεψη καθώς οι τράπεζες ζήτησαν μικρή παράσταση ώστε να έχουν σαφέστερη εικόνα για τα νέα κόκκινα δάνεια με δεδομένο ότι τα περισσότερα μορατόρια λήγουν από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα