Τράπεζες: Κλειδώνει η τρίμηνη παράταση του Προγράμματος Γέφυρα 1

Τράπεζες: Κλειδώνει η τρίμηνη παράταση του Προγράμματος Γέφυρα 1
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας KONTARINIS GEORGE EUROKINISSI

Με ισχυρό επιχείρημα την ύπαρξη αδιάθετων πόρων ξεκινάει η συζήτηση Κυβέρνησης – Θεσμών για την 3μηνη παράταση του Προγράμματος Γέφυρα 1. Μετά την παράταση οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν ξανά ολόκληρη τη δόση από τις αρχές του νέου έτους.

Κλειδώνει την Τρίτη, σε προγραμματισμένη συνάντηση του Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, η παράταση για τρεις μήνες του Προγράμματος Γέφυρα 1 μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά επλήγησαν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει βρει τις τελευταίες ημέρες «ευήκοα ώτα» από τους θεσμούς στο αίτημα του για παράταση του Γέφυρα 1 για άλλους τρεις μήνες καθώς το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου και αδιάθετων πόρων πείθει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Θεσμούς, που θα ανάψουν τις επόμενες μέρες το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα.

Η κυβέρνηση προχωράει στην επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου καθώς το επιτρέπει ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει ακόμη εξαντληθεί παρέχοντας τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών.

Η επιδότηση για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα τελειώνει τον Σεπτέμβριο κατά τον οποίο συμπληρώνεται το 9μηνο της διάρκειας του προγράμματος. Στο οικονομικό επιτελείο όμως είδαν πως στο λογαριασμό τους προγράμματος περισσεύουν περίπου 50 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν επέκταση του προγράμματος για άλλους τρεις μήνες για τους ήδη δικαιούχους του προγράμματος, δηλαδή όσους λαμβάνουν ήδη επιδότηση παρέχοντας με αυτό το τρόπο περαιτέρω στήριξη σε νοικοκυριά που επλήγησαν. Μετά την τρίμηνη παράταση οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν ξανά ολόκληρη τη δόση από τις αρχές του νέου έτους.

Άμεσα σε ισχύ

Το θέμα συζητείται με τους θεσμούς και εφόσον συμφωνηθεί, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ δίνοντας περαιτέρω ανάσα στα νοικοκυριά, ώστε να μεταβούν ομαλότερα στο καθεστώς της πλήρους δόσης από τις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες με βάση ξεχωριστή κλίμακα ανάλογα με την κατάσταση του δανείου, δηλαδή εάν ήταν εξυπηρετούμενο ή δάνειο σε καθυστέρηση. Το ποσοστό της επιδότησης ξεκινούσε από το 90% και μειωνόταν ανά τρίμηνο.

Το κράτος επιδοτεί τη μηνιαία δόση του δανείου, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου: Ο δανειολήπτης πληρώνει κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης δανείου, που δεν του καλύπτει το κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, θα πρέπει να πληρώνει ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου, για χρονικό διάστημα 6-18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψει την κρατική επιδότηση.

20,4 εκατ. πληρωμές για το Γέφυρα 1

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ένατη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «Γέφυρα 1» και η πρώτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων για οκτώ μήνες.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι πληρωμές του προγράμματος «Γέφυρα 1» ανήλθαν συνολικά στα 20,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 115.447 δανείων και 73.704 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες οκτώ φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ.

Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επιδότηση του 90% των δόσεων του προγράμματος «Γέφυρα 1», η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει περί τα 230 εκατ. ευρώ με συνέπεια να παραμένει αδιάθετο ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την επέκταση του προγράμματος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά επιδότησης θα είναι μειωμένα για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες, Κόκκινα Δάνεια, Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network