Τράπεζες: Νέα ανάσα ρευστότητας από την ΕΚΤ

Τράπεζες: Νέα ανάσα ρευστότητας από την ΕΚΤ
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα shutterstock

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανάψει την Πέμπτη το "πράσινο φως" για αύξηση των αγορών ελληνικών ομολόγων από τα 23 - 24 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα των 30 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου είναι στραμμένα τα βλέμματα των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, καθώς η Πρόεδρος της Κριστίν Λαγκαρντ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης, στηρίζοντας παράλληλα και το τραπεζικό σύστημα.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στα τραπεζικά επιτελεία θέλουν την Κριστίν Λαγκάρντ να πυροδοτεί εκ νέου το «μπαζούκα της ΕΚΤ» αυξάνοντας το γνωστό QE της πανδημίας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Pandemic Emergency Purchase Program ή PEPP), κατά 500 – 600 εκατ. ευρώ με τη συνολική δύναμη πυρός να προσεγγίζει τα 2 τρις ευρώ από τα 1,350 δισ. ευρώ σήμερα.

Την ίδια στιγμή ανοικτό θεωρούν οι Έλληνες τραπεζίτες και το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να διπλασιάσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τα 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 40 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θεωρείται δεδομένη και η επέκταση του QE πανδημίας, τουλάχιστον κατά 6 μήνες, ως το τέλος δηλ. του 2021, ενώ εκτιμήσεις αναλυτών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες δεν αποκλείουν την επέκταση του ακόμη και κατά 12 μήνες έως τον Ιούνιο του 2022.

Η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Αυτό ωστόσο που ενδιαφέρει κυρίως τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων είναι τα μέτρα στήριξης που θα αποφασίσει η ΕΚΤ προκειμένου να μπορέσουν οι εμπορικές τράπεζες διαχειριστούν την δεδομένη πλέον αύξηση των κόκκινων δανείων που προκαλεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην ενίσχυση της χρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών μέσω της περαιτέρω αύξησης του προγράμματος φθηνής χρηματοδότησης των δανείων TLTROs (δάνεια προς τις τράπεζες με αρνητικό επιτόκιο), το οποίο αναμένεται να επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και ως προς το εύρος των χρηματοδοτήσεων.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο θα λάβουν μια ακόμη βαθιά ανάσα φθηνής ρευστότητας δεδομένου ότι η χώρα μας συμμετέχει στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι δυνητικές αγορές ελληνικών κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ, διατηρώντας έτσι σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, αφού το πρόγραμμα ΡΕΡΡ είναι μια μορφή έμμεσου ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων.

Το όφελος για τις ελληνικές τράπεζες

Ερωτηθείς από το news247.gr Διευθυντής dealing room συστιμικής τράπεζας για τα δυνητικά οφέλη των ελληνικών τραπεζών από τις διαφαινόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ τονίσει ότι στην «στην περίπτωση που το QE της πανδημίας αυξηθεί από τα 1,35 τρισ. ευρώ στα 1,8 με 2 τρισ. ευρώ, τότε και οι δυνητικές αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα αυξηθούν επίσης από τα 23 – 24 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε επίπεδα υψηλότερα των 30 δις. ευρώ ακόμη και στα 35 δις. ευρώ». Σε μια τέτοια περίπτωση τονίζει η ίδια πηγή, θα είναι σχεδόν εξασφαλισμένες οι επόμενες εκδόσεις ελληνικού χρέους καθώς τα επιτόκια θα διατηρηθούν χαμηλά και άρα θα συμβάλουν καθοριστικά στην εκδόσεις που σχεδιάζει ο ΟΔΔΗΧ για το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα της τάξης των 15 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που σημαίνει ότι και οι εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου για το 2021 (υπολογίζοντας στα 12 δις. ευρώ περίπου) θα τύχουν της στήριξης της ΕΚΤ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα