Τράπεζες: Ρύθμισαν 200.000 δάνεια πριν την κρίση

Τράπεζες: Ρύθμισαν 200.000 δάνεια πριν την κρίση
Τράπεζα Πειραιώς Eurokinissi

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τα μέσα Μαΐου, έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους 4.580 αιτήσεις για ρύθμιση δανείων. Αυξημένες κατά 40% το τελευταίο δίμηνο.

Στην ρύθμιση περίπου 200.000 δανείων με την χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, προχώρησαν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης μέχρι το τέλος Μαρτίου, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η δυνατότητα αναστολής χρεολυσίων και δόσεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, σε πλήρη λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, ανακοινώνοντας χθες την 2η Έκθεση Προόδου που περιλαμβάνει την δραστηριότητα της πλατφόρμας από την 1η Ιουλίου 2019 μέχρι και τις 15 Μαΐου 2020.

Στην Έκθεση προόδου επισημαίνεται ότι στο διάστημα αυτό, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:

-Ρυθμίστηκαν 54,1 εκατ. ευρώ δανειακών απαιτήσεων με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.

-Έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών, ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

-Εγκρίθηκε κρατική επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ.

-Η μέση αξία κύριας κατοικίας που έχει προστατευθεί ανέρχεται στις 79,5 χιλ. ευρώ, ενώ 49,6 χιλ. ευρώ είναι το μέσο ποσό ρύθμισης δανείου.

-Το μέσο ποσοστό κρατικής επιδότησης είναι 37,8% της μηνιαίας δόσης δανείου.

-Το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 15,3% των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν.

Οι ρυθμίσεις του τελευταίου διμήνου

Στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, από το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα της προστασίας της κύριας κατοικίας παρέμεινε σε πλήρη λειτουργία και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνέχισε να εξυπηρετεί τους αιτούντες δανειολήπτες, είτε μέσω της ηλεκτρονικής γραμμής υποστήριξης (helpdesk) είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα 49 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (τέσσερα λειτούργησαν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης).

Σύμφωνα με την 2η Έκθεση Προόδου ότι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τα μέσα Μαΐου, έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα 4.580 αιτήσεις, αυξημένες κατά 40% το τελευταίο δίμηνο.

Μέσω της πλατφόρμας, από τις 13 Μαρτίου, όταν και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στις 1.897.

Σημειώνεται ότι σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών.

Ήδη, μέχρι τα μέσα Μαΐου, 1.148 δανειολήπτες – ήτοι 535 περισσότεροι το τελευταίο δίμηνο και 1.024 από το τέλος του προηγούμενου έτους – έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 749 έχουν προθεσμία ενός μηνός, για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ο πολίτης αφού λάβει την πρόταση ρύθμισης χρέους και τη σχετική σύμβαση από την τράπεζα / διαχειριστή δανείων, έχει προθεσμία 1 μηνός για να την εξετάσει και είτε να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Αν την απορρίψει, τότε τερματίζεται η διαδικασία. Αν την αποδεχθεί, τότε προχωρά παρακάτω η διαδικασία, στην κρατική επιδότηση.

Νέο πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών και πτωχευτικός κώδικας

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και θα υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών, στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Με το πρόγραμμα αυτό:

• ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία, υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018,

• καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών,

• αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές,

• περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων,

• ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και

• καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών, πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα