Τράπεζες: Σε διαφορετική γραμμή με την ΤτΕ για το νέο Πτωχευτικό νόμο

Τράπεζες: Σε διαφορετική γραμμή με την ΤτΕ για το νέο Πτωχευτικό νόμο
Τράπεζα της Ελλάδος Eurokinissi

Αποστάσεις από τις θέσεις των τραπεζών για τις εκτιμώμενες επιπτώσεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, πήρε χθες ο Γ. Στουρνάρας. Τι φοβούνται οι τράπεζες

Διαφορετική, σε σχέση με τις εκπεφρασμένες ανησυχίες των τραπεζών, είναι η εκτίμηση της ΤτΕ για τις πιθανές επιπτώσεις του επικείμενου νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την πτώχευση ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Με επιστολή του προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας πήρε χθες αποστάσεις από τις θέσεις των τραπεζών για τις εκτιμώμενες επιπτώσεις του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως έχει γράψει το news247.gr, οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους κατά ορισμένων άρθρων του νέο Πτωχευτικού Κώδικα, συμπεριέλαβαν και σχετική μελέτη της Deloitte, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του νέου νόμου θα προκαλέσει νέα κόκκινα δάνεια στο πιστωτικό σύστημα, το ύψος των οποίων μπορεί να αγγίξει τα 10 δις. ευρώ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέστησε με την επιστολή του στις τράπεζες να αναμένουν την τροποποιημένη εκδοχή του νέου νομοσχεδίου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση και τις διαβεβαίωσε ότι η ΤτΕ θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαβουλεύσεις με στόχο την αρτιότερη κατάρτιση των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Η επιστολή

Με επιστολή του που απευθύνεται στον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Χαντζηνικολάου, και φέρει ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου 2020, ο διοικητής της ΤτΕ απαντά στην επιστολή της ΕΕΤ της 18ης Σεπτεμβρίου, με την οποία οι τράπεζες εξέφραζαν τις ενστάσεις τους έναντι του επικείμενου νέου νόμου, φοβούμενες ότι ανοίγει “παράθυρο” για εκ νέου καταστρατήγηση της κουλτούρας πληρωμών.

Στην απαντητική επιστολή του, ο διοικητής της ΤτΕ αμφισβητεί το συμπέρασμα της Deloitte, καθώς, όπως αναφέρει, δεν διαχωρίζει πόσα από τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που προβλέπει με το δυσμενές της σενάριο θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας και πόσα αποκλειστικά από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για το ποιοι “ευαίσθητοι” οφειλέτες θα συνέχιζαν να εξυπηρετούν το δάνειό τους αν δεν μπορούσαν να προσφύγουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει στις τράπεζες ότι πολλά από αυτά που επικαλούνται και αποτελούν παραδοχές στην έρευνα της Deloitte στηρίζονται σε παλαιότερα δεδομένα του νομοσχεδίου που πλέον έχουν βελτιωθεί και συζητηθεί με τους Θεσμούς.

“Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι ειδικότερα όσον αφορά στη περίμετρο των ενήμερων οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους Θεσμούς έχει επέλθει ουσιώδης περαιτέρω μείωση της περιμέτρου. Στα κριτήρια επιλεξιμότητας έχει προστεθεί εκείνο της σημαντικής μείωσης του εισοδήματος.

Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα που δίνεται σε ευάλωτους ενήμερους οφειλέτες να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση της δόσης του δανείου χωρίς υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Επίσης έχει γίνει σειρά άλλων βελτιώσεων προς την κατεύθυνση της θεραπείας των ανησυχιών που διατυπώνετε στην επιστολή σας. Συνεπώς, το κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε προς διαβούλευση και επί του οποίου διατυπώνετε σχόλια, αλλά και λαμβάνεται υπόψη στην ποσοτική ανάλυση επιπτώσεων της Deloitte έχει πλέον μεταβληθεί σε πολλά σημεία του” ,αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Γ. Στουρνάρας, συστήνοντας στις τράπεζες να αναμείνουν την τροποποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση πριν συζητηθούν οι τυχόν επιπτώσεις του.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι τράπεζες συμφωνούν πως το νέο καθεστώς που εισάγει ο νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση και εκσυγχρονίζει το ελληνικό δίκαιο σύμφωνα με τα γενικώς αποδεκτά ευρωπαϊκά πρότυπα, ο διοικητής της ΤτΕ συμφωνεί ότι, όπως σε κάθε νέα και ιδιαίτερα σύνθετη προσπάθεια, ελλοχεύει ο κίνδυνος λαθών και επισημαίνει ότι ορισμένα από τα σχόλια των τραπεζών (όπως π.χ. το ότι ο οφειλέτης που υπάγεται στον εξωδικαστικό μηχανισμό πρέπει να έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο) έχουν υποστηριχθεί και από πλευρά της ΤτΕ.

Οι ισχυρισμοί των τραπεζών

Από την πλευρά τους οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που επεκτείνει την έννοια της πτώχευσης στα φυσικά πρόσωπα χωρίς εμπορική ιδιότητα θα δημιουργήσει νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών.

Την εκτίμησή τους αυτή την έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νέου πτωχευτικού νόμου, επικεντρώνοντας την κριτική τους στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, που θα ισχύσει όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες – όπως συμβαίνει σήμερα – αλλά και για τα νοικοκυριά.

Η δυνατότητα για καθολική διευθέτηση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών οφειλών, χωρίς προϋπόθεση ή περιορισμό, θα λειτουργήσει ως μία «ανοικτή πρόσκληση», σημειώνουν οι Τράπεζες, για υποβολή αιτήσεων στο νέο πλαίσιο εξωδικαστικού μηχανισμού, επηρεάζοντας, αρνητικά, την κουλτούρα πληρωμών, ενόψει μάλιστα της λήξης των αναστολών που έχουν εφαρμόσει λόγω covid και η οποία συμπίπτει με την έναρξη του νέου Πτωχευτικού Κώδικα τον Ιανουάριο του 2021.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανακατηγοριοποίηση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ενήμερων ανοιγμάτων σε ρυθμισμένα μη εξυπηρετούμενα.

Οι ενήμεροι οφειλέτες, δεδομένης της κουλτούρας πληρωμών που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, θα προσφύγουν στη διαδικασία του νέου εξωδικαστικού με μοναδικό κριτήριο να εξασφαλίσουν καλύτερους και συμφερότερους όρους αναδιάρθρωσης, παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως σε θέση να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Μία τέτοια συμπεριφορά των οφειλετών θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα σε ήδη ρυθμισμένα δάνεια, που έχουν επιτύχει σε συνεννόηση με τους δανειολήπτες οι Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης και να οδηγήσουν στην επαναταξινόμηση των συγκεκριμένων δανείων στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα