Τράπεζες: Στήριξη των βιώσιμων και συνεπών πελατών με νέα δάνεια

Τράπεζες: Στήριξη των βιώσιμων και συνεπών πελατών με νέα δάνεια
Πολίτες έξω από κλειστά καταστήματα Eurokinissi

Ρευστότητα σε βιώσιμους και συνεπείς πελάτες θα δώσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση του Forum των Δελφών. 700 Ποιο είναι το ύψος των νέων κόκκινων δανείων.

Η στρατηγική στόχευση των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία κατά την κρίση του κορονοϊού, παρέχοντας ρευστότητα σε βιώσιμους και συνεπείς πελάτες κυριάρχησε σε διαδικτυακή συζήτηση του Forum των Δελφών για τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα εκφράστηκαν εκτιμήσεις ότι η πανδημία θα προκαλέσει νέα γενιά κόκκινων δανείων ύψους 7 – 10 δις. ευρώ ενώ σε ότι αφορά τον νέο πτωχευτικό νόμο τονίστηκε ότι απαιτούνται εργαλία για να εξυγιάνουν την αγορά και όχι να δημιουργούν αναχώματα.

Αναλυτικά την εκτίμησή του ότι η πανδημία του κορονοϊού θα επιβαρύνει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα με νέα κόκκινα δάνεια της τάξης των 7 – 10 δις. εξέφρασε ο κ. Θ. Καλαντώνης Πρόεδρος της FPS.

«Είναι πολύ δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαντώνης και συνέχισε. Η κρίση θα δημιουργήσει νέα γενιά κόκκινων δανείων και μιλάω και για τις δύο κατηγορίες (παλιά και νέα). Μιλώ για αύξηση της τάξης του 10% – 15%, σε αριθμούς περίπου 7-10 δις ευρώ λαμβάνοντας υπόψιν ότι σήμερα τα κόκκινα δάνεια είναι στα 70 δις ευρώ». Διευκρίνισε μάλιστα από τα νέα κόκκινα δάνεια τα 3/4 θα προέρχονται από ήδη ρυθμισμένα κόκκινα δάνεια και το 1/4 θα είναι νέα κόκκινα δάνεια στο πλαίσιο της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και σε ανάλυση της Scope για την Ιταλία όπου προβλέπει αύξηση των NPLS κατά 10%-15%, σημειώνοντας ότι θα είμαστε σίγουρα θα είμαστε κάτω από την Ιταλία, αλλά περίπου εκεί.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς για το νέο Πτωχευτικό Κώδικά ο κ. Καλαντώτης τόνισε ότι πρέπει να είναι εργαλείο για να εξυγιανθεί η αγορά και όχι ανάχωμα για να καθυστερήσει η εξυγίανση και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξανασυμβεί αυτό που συνέβη με τον νόμο Κατσέλη καθώς η πτωχευτική διαδικασία και η προστασία της Α΄ κατοικίας είναι δύο έννοιες αντικειμενικά ασύμβατες.

Για το θέμα των Πλειστηριασμών ο κ. Καλαντώνης έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πριν την προηγούμενη κρίση, στην Ελλάδα γίνονταν 60.000 πλειστηριασμοί το χρόνο όταν τα NPLS ήταν στο 5% και ουδείς ασχολούνταν με το θέμα. Μέσα στην κρίση, πρόσθεσε, ξεκίνησαν να γίνονται κάποιοι προς το τέλος και έτσι πέρυσι φτάσαμε τους 20.000 πλειστηριασμούς.

Για το μείζον ζήτημα της τραπεζικής χρηματοδότησης της οικονομίας ο Πρόεδρος της FPS ανέφερε ότι πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις που προσπάθησαν και έμειναν βιώσιμες στην κρίση, με προβλήματα αλλά βιώσιμες.

Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα ύπαρξης Bad Bank επεσήμανε ότι θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί στις αρχές της προηγούμενης κρίσης και πλέον έχει νόημα παρά μόνον αν είναι στο πλαίσιο μίας ευρύτερης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Σε ότι αφορά τα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό, όπου η Eurobank έχει μεγάλη έκθεση, ο κ. Καλαντώνης ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέσουν 600-700 εκατ. ευρώ για να ενισχυθούν οι ενήμεροι και δυνατοί παίκτες στον Τουρισμό, ενώ θα κοιτάξουν μεμονωμένες περιπτώσεις οριακά ενήμερων και οριακά βιώσιμων πελατών παρέχοντας νέα δάνεια, μεταφορά δόσεων κλπ

Γεωργακόπουλος (Intrum): Να ολοκληρωθούν οι υφιστάμενες τιτλοποιήσεις

Αναφερόμενος στα ίδια ζητήματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas κ. Γ. Γεωργακόπουλος τόνισε ότι η δυνητικά μπορούμε να μιλήσουμε για δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια όμως η αβεβαιότητα είναι υψηλή. Στοιχεία που θα παίξουν ρόλο είναι η εξέλιξη της απασχόλησης, η πορεία της πανδημίας το καλοκαίρι, οι ταξιδιωτικές οδηγίες και τα στοχευμένα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος  η αναστολή των πλειστηριασμών δεν βοηθάει τις τράπεζες στη διαπραγμάτευση ρυθμίσεων και πως η έννοια της προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κατά την έννοια που υπάρχει εδώ.

Σε ότι αφορά την ιδέα της Βad Βank η μεγάλη αβεβαιότητα οδηγεί στο να πρέπει να εξεταστούν όλες οι λύσεις και όλες οι προοπτικές, ωστόσο βραχυπρόθεσμα στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε πρωτίστως πως θα τελειώσουμε τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που ξεκινήσαμε.

Ως προς τα ξενοδοχεία οι ελληνικές τράπεζες όπως στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης έτσι και τώρα θα βάλουν ανάχωμα σε όποιες απόπειρες να αγοραστούν ξενοδοχεία σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να εμποδίζουμε τις νέες επενδύσεις.

Κουρμούσης: διαχωρισμός προστασίας από το πτωχευτικό δίκαιο

Ο κ.  Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ψηφίσει το σχέδιο Ηρακλής προκειμένου να αναταχθούν τα κόκκινα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Το σχέδιο θα αξιοποιηθεί για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι άλλο θα το συζητήσουμε, καθώς παρακολουθούμε πανευρωπαϊκά τις εξελίξεις.

Διαχώρισε την προστασία της πρώτης κατοικίας από το πτωχευτικό δίκαιο, μίλησε για τη δεύτερη ευκαιρία και το νέο πτωχευτικό και διευκρίνισε πως δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί όσο κρατάει η πανδημία.

Παλαιολόγος: συνεννόηση με τις τράπεζες ώστε να επιμεριστούν τα βάρη

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο κ. Π. Παλαιολόγος Ιδρυτής και Πρόεδρος της HotelBrain όπου εξέφρασε την αγωνία του τουριστικού κλάδου για μαζικά πωλητήρια σε ξενοδοχεία λόγω της κρίσης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «να ανταπεξέλθουμε στην κρίση, να βελτιώσουμε το προϊόν και την τουριστική πίτα έτσι ώστε το εισόδημα να παραμείνει στη χώρα». «Αποφύγαμε», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «το πλιάτσικο από αγοραστές στην προηγούμενη κρίση, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση με τις τράπεζες έτσι ώστε να επιμεριστούν τα βάρη από την τρέχουσα κρίση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα