Τρέξιμο μέχρι την Πρωτοχρονιά για ληξιπρόθεσμα και Δημόσιο

Τρέξιμο μέχρι την Πρωτοχρονιά για ληξιπρόθεσμα και Δημόσιο
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος AP

Στο πρόσφατο Euroworking Group δόθηκε μεν το "πράσινο φως" για τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, η χθεσινή έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας άνοιξε δε κι άλλα θέματα.

Μπορεί με την περικοπή των συντάξεων το θέμα να έχει κλείσει στην ουσία ωστόσο το οικονομικό επιτελείο πρέπει να τρέξει μέχρι και την Πρωτοχρονιά για να ολοκληρώσει αλλαγές στο δημόσιο, ολοκληρώνοντας και την διαδικασία εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σήμερα η εισήγηση της Κομισιόν για την μη περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή του πακέτου των ελαφρύνσεων ύψους 910 εκατ. ευρώ να συζητηθεί στο EWG για να υπάρξει η τελική θετική εισήγηση για το Eurogroup του Δεκεμβρίου αλλά την Τετάρτη η έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας άνοιξε και άλλα θέματα.

Ένα από τα πιο σοβαρά για την επιτροπή θέμα είναι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. H επιτροπή σημειώνει ότι μένει ακόμη ένα ποσό της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ από την δόση του Αυγούστου που παραδέχεται ότι καθυστέρησε να εκταμιευτεί, το οποίο δεν έχει αποδοθεί από τους φορείς στους τελικούς δικαιούχους.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για την Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα έχει δανειστεί πάνω από 6 δισ. ευρώ από το δάνειο του ESM, για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές με την προϋπόθεση ότι θα τις μηδένιζε ως το τέλος του προγράμματος. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με ευθύνη και της Γερμανίας, που καθυστέρησε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του 1 δισ. ευρώ λόγω της παράτασης του χαμηλού ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Παρόλα αυτά η υποχρέωση παραμένει και θα πρέπει να ικανοποιηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Οι αλλαγές στο δημόσιο

Ένα ακόμη θέμα που ανεβάζει αρκετά η έκθεση της Επιτροπής είναι οι καθυστερήσεις σε συμφωνημένες αλλαγές στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ενώ παραδέχεται ότι παρεμβάσεις όπως η αξιολόγηση του δημοσίου και το σχήμα μόνιμης κινητικότητας προχωρούν με βάση όσα συμφωνήθηκαν, κρίσιμα θέματα όπως ο διορισμός νέων γενικών διευθυντών και η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για ανεξάρτητους γενικούς γραμματείς φαίνεται ότι καθυστερούν, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία λήγει στο τέλος του χρόνου.

Δείχνει κίτρινη κάρτα την αύξηση των μισθών στην ΑΑΔΕ, όπου υπάλληλοι προσαρμόστηκαν μισθολογικά με παλαιότερους υπαλλήλους του υπουργείου οικονομικών, επισημαίνοντας ότι παραβιάζεται η έννοια περί ενιαίου μισθολογίου.

Παρατηρεί επίσης, ότι υπάρχει μέτρια πρόοδος στην διαδικασία επιτάχυνσης της απόδοσης της δικαιοσύνης θέμα που όπως τονίζει συνδέεται άμεσα και με ενίσχυση και της επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τις 7.500 προσλήψεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 (3.000 για το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και 4500 σε θέσεις ειδικής αγωγής) τονίζει ότι βρίσκονται εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί. Τονίζει πάντως, ότι για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να τηρηθεί χωρίς αποκλίσεις ο κανόνας του 1:1 σε προσλήψεις – αποχωρήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα