“Βόμβα” για την οικονομία η έλλειψη προσωπικού

“Βόμβα” για την οικονομία η έλλειψη προσωπικού
Σύνταγμα, Αθήνα Aris Oikonomou/SOOC

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένα μεγάλο ζήτημα στην ελληνική οικονομία όπου απαιτείται επανειδίκευσή του με αλλαγές και ποιοτικές βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η απουσία εργατικού δυναμικού, αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της οικονομίας από δω και στο εξής με βάση όσα ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης 2022 του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, την περασμένη Τετάρτη. Παράλληλα περιέγραψε τις βασικές αιτίες που τα επόμενα έτη η εθνική οικονομία, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις για το αναπτυξιακό τους μέλλον.

Συγκεκριμένα, ο υποδιοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι δημογραφικές εξελίξεις και δη η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού συναντά μείζον ζήτημα καθώς περιορίζει το εργατικό δυναμικό.

Αυτό το τελευταίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα είναι εφεξής και το μεγάλο ζήτημα στην ελληνική οικονομία όπου απαιτείται επανειδίκευσή του με αλλαγές και ποιοτικές βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μια συζήτηση η οποία πρέπει να ξεκινήσει σχετικά με τον τρόπο τον οποίο θα ενισχυθεί ο αριθμός του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα ο όποιος συρρικνώνεται, υπονομεύοντας έτσι τόσο την έλευση των ξένων επενδύσεων όσο και την αύξηση του προϊόντος.

Ο κ. Πελαγίδης και πάλι όπως είχε πράξει πριν λίγες μέρες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου “33ο Greek Economic Summit”, είπε ότι “ο αριθμός των νέων μεταξύ 20 – 29 ετών έχει μειωθεί στο μισό (από το 1.200.000 στις 600.000) και η χώρα θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με το εργατικό της δυναμικό, το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει αρνητικά και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας”.

Η εκπαίδευση

Μάλιστα τόνισε από αυτούς τους 600.000 οι 200.000 είναι άνεργοι σήμερα εστιάζοντας στη διαρθρωτική ανεργία, στην ασυμμετρία δηλαδή μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας και στο ότι δεν έχει καταφέρει η Ελλάδα να διαμορφώσει τις δομές εκείνες που απαιτούνται για την ανάπτυξη επαρκούς επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Έτσι καταγράφονται φαινόμενα αφενός ανεργίας κι αφετέρου μεγάλων ελλείψεων σε κλάδους όπως ο τουρισμός ή η αγροτική παραγωγή.

Ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την 10η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΧΕΝΙΑ 2022 ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του ΙΤΕΠ, το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία ανέρχεται με την φετινή μελέτη στους 61.000 εργαζόμενους. Όπως δήλωσε “είναι σαφές πως αυτή η μεγάλη τρύπα δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ανοιχτή, χρήζει άμεσης και υπεύθυνης αντιμετώπισης”

Ειδικά, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), φέτος, το 23% του οργανογράμματος ενός ξενοδοχείου παρέμεινε κενό, με τον συνολικό αριθμό των θέσεων απασχόλησης που δεν καλύφθηκαν να ανέρχεται ακριβώς σε 60.225.

Στον δε, αγροτικό τομέα, όπου το πρόβλημα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, είναι συνήθη, αυτήν την περίοδο τα φαινόμενα ακόμη και απώλειας σοδειάς π.χ. από την ελαιοκομιδή. Επίσης, πολλά επενδυτικά σχέδια μεγάλης κλίμακας στον πρωτογενή τομέα, π.χ. με ανάπτυξη υδροπονικών και άλλων καλλιεργειών σε εκτάσεις της Θράκης και της Μακεδονίας, με βάση σχετικές πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, συναντούν προβλήματα στο σχεδιασμό τους και συναντούν ακόμη και έντονες αμφισβητήσεις για την διασφάλιση της χρηματοδότησής τους λόγω ακριβώς της έλλειψης προσωπικού.

Άλλες προκλήσεις

Επιπλέον, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, τόνισε στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ, ότι εφεξής όσο πιο κοντά στο στόχο πληθωρισμού του 2% θα πλησιάζουμε τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αποκλιμάκωση του όσον αφορά το σχετικό αναπτυξιακό κόστος που πρέπει να θυσιαστεί.

Στον πυρήνα του, όπως είπε, υπάρχουν διαφορετικά ζητήματα όπως οι αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η κλιματική αλλαγή που αυξάνει τα κόστη, η πίεση από τη ζήτηση των χωρών της Ασίας των οποίων η καταναλωτική δαπάνη αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τέλος, ο υποδιοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι πρέπει να ενταχθούν, διαφοροποιώντας το προϊόν τους, στις διεθνείς αλυσίδες αξίας, και να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση.

Τα θετικά

Πάντως, ο υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος στην εισήγηση του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης 2022 του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρθηκε στην ομαλή προσγείωση της ελληνικής οικονομίας η οποία αναμένεται εφεξής και για όλο το 2023.

Όπως τόνισε, ύστερα από μια περίοδο επτά τρίμηνων με αναπτυξιακούς ρυθμούς που κυμάνθηκαν μεταξύ 6% και 8%, η ελληνική οικονομία αναμένεται να προσγειωθεί σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς μεγέθυνσης. Αναφέρθηκε στο στασιμοπληθωρισμό και στις προοπτικές τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής την επόμενη χρονιά με οικονομική μεγέθυνση στάσιμη και πληθωρισμό που μπορεί να κυμανθεί για την Αμερική στο 4-5% και για την Ευρώπη 6-7% υπό προϋποθέσεις.

Στο αρνητικό αυτό περιβάλλον η ελληνική οικονομία μπορεί να επωφεληθεί από τις αθρόες εισαγωγές των ευρωπαϊκών κεφαλαίων αλλά και από τα κενά που δημιουργούνται στις διεθνείς αλυσίδες παραγωγής από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Στις άμυνες της ελληνικής οικονομίας συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ικανοποιητικές αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και επιχειρήσεων 185 δις τον Οκτώβριο του 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα