Ξεκίνησε η διαδικασία για την έξοδο στις αγορές

Ξεκίνησε η διαδικασία για την έξοδο στις αγορές
Σχέδιο διάσωσης των τραπεζών ASSOCIATED PRESS

O σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση πενταετούς ομολόγου για ένα ποσό 2 - 2,5 δις ευρώ που στην ουσία θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ομολόγου που είχε εκδοθεί τον το 2014 ως δοκιμαστική έκδοση από την Κυβέρνηση Σαμαρά.

Την επίσημη ανακοίνωση για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, αναφοράς λήξης το 2024, από το ελληνικό δημόσιο, έδωσαν στην δημοσιότητα τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι οι επενδυτικές τράπεζες Βank of America , Meryll Lynch, Goldman Sachs International Bank, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley and Societe General CIB, ενώ δεν ορίζεται σαφής χρόνος της έκδοσης, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι και αύριο το πρωί θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών της δημοπρασίας και η δημοπρασία αναμένεται να κλείσει αύριο το μεσημέρι.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση πενταετούς ομολόγου για ένα ποσό 2 – 2,5 δισ. ευρώ, που στην ουσία θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του ομολόγου, που είχε εκδοθεί τον το 2014 ως δοκιμαστική έκδοση από την Κυβέρνηση Σαμαρά και λήγει τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά στην έκδοση, αναμένεται το μέσο σταθμικό επιτόκιο να κυμανθεί κοντά στο 3,50% και το κουπόνι να βρίσκεται στα όρια του 3%, αρκετά χαμηλότερα από το 4,65% που είχε πετύχει η έκδοση του πενταετούς τον Ιούλιο του 2017 και πολύ χαμηλότερα από την έκδοση του Απριλίου του 2014 που είχε πετύχει επιτόκιο 4,95%.

Η έξοδος γίνεται σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον από το οποίο μάλλον εξαιρείται προς το παρόν η Ελλάδα, καθώς, εκτός από το πενταετές, έχει υποχωρήσει και έκδοση του 10ετούς ομολόγου, το οποίο υποχώρησε την Παρασκευή κοντά στο 4,07 % από 4,2% που ήταν την Πέμπτη. Μετά και την έκδοση που έχει ξεκινήσει, συνέχεια θα έχει η ετυμηγορία των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Μετά την S&P, σειρά έχει την άλλη Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου η Fitch η οποία έχει την υψηλότερη βαθμολογία από τους τρείς μεγάλους οίκους αξιολόγησης, έχοντας κατατάξει την Ελλάδα στο ΒΒ-. Αναμενόμενη θεωρείται η αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από ουδέτερη σε θετική ενώ δεν θα είναι μεγάλη έκπληξη και η αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα.

Πιο σίγουρη θεωρείται η αναβάθμιση από τον μεγαλύτερο από τους τρείς οίκους αξιολόγησης, την Μoody’s, που θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 11 Μαρτίου. Ο οίκος είχε θέσει ως προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Ελλάδας την διατήρηση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ και την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα πιστοποιήσει η έκθεση της ΕΕ που θα δοθεί στην δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου και η πρώτη έξοδος, που θα γίνει μάλλον αύριο, θα εξασφαλίσει την αναβάθμιση από την βαθμίδα B3, που είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Νέες αναβαθμίσεις, και μάλιστα με μεγαλύτερα βήματα, θα πρέπει να περιμένουμε μόλις λυθεί και το τελευταίο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, που αφορά τα κόκκινα δάνεια. Η έγκριση του σχεδίου που επεξεργάζονται εδώ και καιρό ΤΧΣ και ΥΠΟΙΚ μπορεί να επιταχύνει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μέσα στην άνοιξη, με τον χορό να ανοίγει τον Απρίλιο η S&P.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version