Υπερδιπλασιάζεται το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος ενόψει νέων αυξήσεων για τους καταναλωτές

Υπερδιπλασιάζεται το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος ενόψει νέων αυξήσεων για τους καταναλωτές
Λογαριασμός ρεύματος EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Στα επίπεδα των 45 ευρώ το μήνα θα διαμορφωθεί το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος οικιακών και εμπορικών καταναλωτών, με τις ανακοινώσεις να έχουν προγραμματιστεί για σήμερα.

Περαιτέρω αύξηση της κρατικής επιδότησης στους οικιακούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς ρεύματος χαμηλής τάσης, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεας Κώστας Σκρέκας, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται να καθοριστεί και ενίσχυση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι για την ελάφρυνση και των μεγάλων καταναλωτών μέσης τάσης (μεταποίηση, αλυσίδες κ.λπ.), πιθανόν μέσω της δυνατότητας να πληρώνουν με δόσεις τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών (τέλη δικτύων μεταφοράς και διανομής κ.λπ.), αφού πρώτα θεσπιστεί κάποιου τύπου αναστολή πληρωμής των συγκεκριμένων χρεώσεων.

Πληροφορίες του news247 αναφέρουν ότι το επίδομα θα υπερδιπλασιαστεί και θα φτάσει τα 130 ευρώ τη Μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης ανά μήνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 45 ευρώ το μήνα, από 18 που ισχύει σήμερα, για κάθε «ρολόι» στη χαμηλή τάση, δηλαδή σε σπίτια, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.

Τα ποσά για τη διεύρυνση του επιδόματος θα προέλθουν πιθανότατα από το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, που ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ, όπως θα δείχνει και το δελτίο για τον Αύγουστο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται να δοθεί εντός εβδομάδας στη δημοσιότητα από τον αρμόδιο Διαχειριστή ΔΑΠΕΕΠ.

Σημαντικό τμήμα του πλεονάσματος, που «γεννούν», αφενός μεν οι ακριβές χονδρεμπορικές τιμές, αφετέρου δε τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς των ρύπων, μπορεί κάλλιστα να κατευθυνθεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς να αποκλείεται -επειδή η κατάσταση είναι δυναμική- να εξευρεθούν και πόροι από αλλού, όπως για παράδειγμα από το κρατικό προϋπολογισμό. Προς το παρόν πάντως αυτό που εξετάζεται είναι το περαιτέρω «ψαλίδι» στο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ.

Η νέα αύξηση στο επίδομα (που αρχικά ήταν 9 ευρώ το μήνα και είχε αναγγελθεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) προκύπτει ως αναγκαία κίνηση, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος όχι μόνον θα συνεχιστούν, αλλά θα γιγαντωθούν περαιτέρω. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι με τη μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα να κλείνει στα 198,32 ευρώ τον Οκτώβριο και με τις τιμές τον Νοέμβριο να κινούνται καθημερινά πάνω από τα 200 ευρώ, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη.

Σημειωτέον ότι από τον Οκτώβριο και μετά, η ρήτρα αναπροσαρμογής, συνεπάγεται επιβαρύνσεις πάνω από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα, με την επιδότηση, να καλύπτει ως τώρα περίπου το ένα τρίτο της συνολικής επιβάρυνσης και αυτό μόνο για καταναλώσεις έως τις 300 κιλοβατώρες.

Η εκ νέου ενεργοποίηση της ρήτρας χονδρεμπορικής θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους επόμενους λογαριασμούς που θα λάβουν από τον Νοέμβριο οι καταναλωτές για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου. Προ αυξήσεων ένα νοικοκυριό χρεωνόταν, ανάλογα με τον πάροχο και το τιμολόγιο στο οποίο ανήκε, μεταξύ 6,5 – 11 σεντς / KWh. Δίχως τα περιθώρια των εταιρειών και τις λοιπές προσαυξήσεις, το ρεύμα στην χονδρική έχει πλεον εκτοξευθεί στα 20 σεντς / KWh, δηλαδή οι καταναλωτές θα δουν τελικές τιμές στα επίπεδα των 30 σεντς/KWh.

Εξαιρετικά σοβαρό το πρόβλημα στη μεσαία τάση και στις μικρές επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης, εκεί όπου οι καταναλώσεις είναι μεγάλες με αποτέλεσμα η επιδότηση να μην αρκεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα