ΥΠΟΙΚ: Δεν αναθεωρούμε εμείς την ύφεση της οικονομίας, αλλά η ΕΕ

ΥΠΟΙΚ: Δεν αναθεωρούμε εμείς την ύφεση της οικονομίας, αλλά η ΕΕ
Το υπουργείο οικονομικών Eurokinissi

Η Ευρώπη αναθεωρεί συχνά τις προβλέψεις της για την ύφεση στην Ευρωζώνη, απαντά το υπουργείο οικονομικών στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αναθεωρούμε εμείς, αλλά η Ευρώπη αναθεωρεί τακτικά τις προβλέψεις της για την ύφεση στην Ευρωζώνη και ειδικότερα τα κράτη μέλη, απαντά το υπουργείο οικονομικών στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την απόκλιση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αυτές του προγράμματος Σταθερότητας και ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα στις προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα η Ελλάδα θα παρουσιάσει ύφεση ρεκόρ 9,7% του ΑΕΠ ενώ στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας προέβλεπε ότι με το βασικό σενάριο η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση 4,7% του ΑΕΠ και με το επαχθές 7,9% του ΑΕΠ.

Επι της ουσίας το ΥΠΟΙΚ απαντούσε ότι γνωρίζει ακόμα την έκταση και την ένταση του προβλήματος. Ενδεικτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 13 Μαρτίου, εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι 1% στην Ευρώπη το 2020. Σήμερα – μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις – εκτιμά ότι αυτή θα είναι 7,4%.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχικά, στις 12 Μαρτίου, άφηνε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ύφεσης στην ευρωζώνη για εφέτος. Μία εβδομάδα αργότερα, έκανε λόγο για ύφεση 1,2%, εάν το lockdown διαρκέσει ένα μήνα, και 4,2%, εάν το lockdown διαρκέσει τρεις μήνες. Τελικά, στις 30 Απριλίου, αναθεώρησε την εκτίμησή της για τη συρρίκνωση των οικονομιών της ευρωζώνης από 5% έως 12%.

Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στις 9 Μαρτίου, απλώς υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από 3 μήνες, και τελικά, στις 19 Απριλίου, αναφέρθηκε σε ύφεση 7,5% στην ευρωζώνη.

Σε ότι αφορά την διαφορά στις προβλέψεις το υπουργείο οικονομικών τονίζει ότι η ΕΕ , θεωρεί ότι το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει περισσότερο, ενώ δεν προσμετρά τη θετική επίπτωση στην οικονομική μεγέθυνση από τη χορήγηση ρευστότητας μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων, ύψους 7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη», όπως τονίζεται χαρακτηριστικά υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% για το 2015, από επίτευξη θετικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης 0,7% το 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γύρισε την οικονομία στην ύφεση

ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι έννοιες ασύμβατες. Όπως επίσης, ΣΥΡΙΖΑ, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα