Άνοιγμα σχολείων: Οι γονείς φοβούνται αλλά η Κεραμέως τα βρίσκει όλα καλά

Άνοιγμα σχολείων: Οι γονείς φοβούνται αλλά η Κεραμέως τα βρίσκει όλα καλά
INTIME NEWS

Παδαγωγικούς, ψυχολογικούς αλλά και υγειονoμικούς λόγους επικαλέστηκε η Νίκη Κεραμέως για την απόφαση να ανοιξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου. Τι είπε για τηλεκπαίδευση και πανεπιστήμια.

Τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων στις 10 του μήνα, παρά τα χιλιάδες κρούσματα και τις αντιδράσεις από γονείς που φοβούνται, εξήγησε η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας μιλώνστας το πρωί της Τετάρτης (5/1) στον ΣΚΑΙ και απαντώντας στην κριτική που δέχεται για το άνοιγμα των σχολείων, υπερμανύνθηκε της απόφασης λέγοντας πως οι λόγοι είναι παιδαγωγικοί, ψυχολογικοί αλλά και υγειονομικοί, εξηγώντας πως τα παιδιά με ανοιχτά σχολεία κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα και σε περίπτωση κρούσματος κάνουν τεστ κάθε μέρα ενώ αν τα σχολεία είναι κλειστά, δεν κάνουν.

"Ανοιξαμε τα σχολεία τον Σεπτέμβριο με τη μετάλλαξη Δέλτα και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών" πρόσθεσε η Νίκη Κεραμέως  και συμπλήρωσε οτι στη συζήτηση με την επιτροπή δεν τέθηκε θέμα παράτασης, η πλειοψηφία των ειδικών είπε να ανοίξουν τα σχολεία. Τόνισε επίσης οτι ειναι συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Για το ενδεχόμενο τηλεκπαίδευσης είπε οτι "πάμε βήμα βήμα παρακολουθώντας τι γίνεται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς" και επικαλέστηκε τις άλλες χώρες που ανοίγουν τα σχολεία, όπως η Γαλλία. "Η πλατφόρμα είναι στη διάθεσή μας και εχουμε φροντίσει ωστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν πρόσβαση για κάποια χρόνια" συμπλήρωσε .

Αναφερόμενη σε περιπτώσεις νόσησης εκπαιδευτικών είπε οτι υπάρχει οδηγία προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται με βάση το διαθέσιμο προσωπικό.

Για τα rapid test είπε οτι αυτά θα γίνονται σε δημόσιες δομές, με βεβαίωση του διευθυντή, όμως δεν απάντησε ξακάθαρα στην ερώτηση για το πού αλλού μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ τα παιδιά ώστε να μην περιμένουν στα σημεία όπου σχηματίζονται ουρές.

Αναφορικά με το αίτημα παράτασης λόγω μη εμβολιασμού μικρών μαθητών είπε οτι ακόμα κι αν είχε δοθεί παράταση κάποιοι θα ζητούσαν κι άλλη, λέγοντας οτι "δεν προλάβαμε να τα εμβολιάσουμε".

Τέλος είπε οτι η εξεταστική θα γίνει κανονικά στα πανεπιστήμια "όπου έχουμε μια απο τις υψηλότερες εμβολιαστικές καλύψεις στη χώρα".

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Υπενθυμίζεται οτι το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε χθες όπως και τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

  1. Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.
  2. Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες, δηλαδή δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
  • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σχολεία, Νίκη Κεραμέως
SHARE:

24Media Network