Αποσύρθηκε εγκύκλιος που ζητούσε αρνητικό τεστ από τα προσφυγόπουλα για εγγραφή στα σχολεία

Αποσύρθηκε εγκύκλιος που ζητούσε αρνητικό τεστ από τα προσφυγόπουλα για εγγραφή στα σχολεία
Προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα Eurokinissi

Μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει τη Δευτέρα και για τα προσφυγόπουλα, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή της Ριτσώνας

Ως θετικό αλλά όχι αρκετό βήμα χαρακτηρίζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας η οποία ζητούσε από τα προσφυγόπουλα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για τον COVID-19, έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν εγγραφή στα σχολεία για τη νέα χρονιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για υπονόμευση του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων. “Μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν δραματικά τα προσφυγόπουλα που φοιτούσαν σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κάνει λόγο για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημειώνει πως η εγκύκλιος για την οποία αντέδρασε ο Νίκος Φίλης, έφερε ξενοφοβικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει τη Δευτέρα και για τα προσφυγόπουλα, καθώς σημειώνουμε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το άμεσο εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών εκείνων που φιλοξενούνται στη δομή της Ριτσώνας μετά τα πρόσφατα κρούσματα Covid-19. Σύμφωνα με την ΚΥΑ 54035/02-09-2020 των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου, αποφασίστηκε “ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας έως και τις 15-9-2020”, με αποτέλεσμα η φοίτηση των παιδιών να είναι στον “αέρα”. Και μιλάμε για μια δομή που φιλοξενεί 852 παιδιά σχολικής ηλικίας 4 – 17 ετών.

Από τη δική της πλευρά η δημοτική αρχή προτείνει να εκπαιδεύονται τα παιδιά μέσα στη δομή, και επικαλείται προβλήματα σχετικά με την “έλλειψη καθαριστριών”, για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν τα προσφυγόπουλα “με ασφάλεια” στις τοπικές σχολικές δομές μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά και σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

“Είναι θετικό ότι μετά τη χθεσινή παρέμβαση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, και άλλες αντιδράσεις που υπήρξαν, αποσύρθηκε η ρατσιστικής έμπνευσης εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, να προσκομίζουν μόνο τα προσφυγόπουλα αρνητικό τεστ κόβιντ,  προκειμένου να εγγράφονται στα σχολεία.

Είναι, όμως, καιρός να παρέμβει το υπουργείο και σε άλλες περιπτώσεις ρατσιστικών φαινομένων και διακρίσεων.

Για την εξεύρεση λύσης για τα παιδιά της Μόριας και των άλλων προσφυγικών δομών στα νησιά.

Για τα ασυνόδευτα ανήλικα, που έπρεπε να καεί η Μόρια για να τα “ανακαλύψει” η ελληνική κυβέρνηση και η στεγαζόμενη στο Μέγαρο Μαξίμου σχετική υπηρεσία.

Για τα προσφυγόπουλα της Ριτσώνας που η δήμαρχος Χαλκίδας προσπαθεί με ανάλογο σκεπτικό να αποκλείσει από τα σχολεία του Δήμου.

Για τις ανύπαρκτες ψηφιακές υποδομές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, που πρωτοποριακά  ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  υπονομεύτηκε ποικιλοτρόπως  από την πρώτη στιγμή που η Ν.Δ. ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν δραματικά τα προσφυγόπουλα που φοιτούσαν σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των προσφύγων.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Η απόπειρά της, μέσω του τεστ κόβιντ, να υψώσει φραγμούς ξενοφοβίας και διακρίσεων, στην εγγραφή  των προσφύγων  στα σχολεία απέτυχε.

Την καλούμε να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και να σταματήσει, με την όλη πολιτική της στο Μεταναστευτικό, να δυναμιτίζει το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες, να υποδαυλίζει τις ακροδεξιές αντιδράσεις και να εκθέτει με αίσχη, όπως αυτό της Μόριας, αλλά και με τις απωθήσεις στο Αιγαίο,  τη χώρα μας διεθνώς”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα