Αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία – Αποκαθίστανται οι απώλειες της μνημονιακής περιόδου

Αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία – Αποκαθίστανται οι απώλειες της μνημονιακής περιόδου
Δημοτικό σχολείο. Eurokinissi

Αν μην τι άλλο αξιοσημείωτη η άνοδος που καταγράφουν εφέτος το καλοκαίρι οι εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία. Που οφείλονται.

Σαφής άνοδος στις εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία καταγράφεται το εφετινό καλοκαίρι όπως προκύπτει από τα δεδομένα που καταγράφηκαν μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η άνοδος αφορά τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ισομερώς και καταγράφεται στο σύνολο των ιδιωτικών σχολείων της χώρας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια.

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων αποδίδουν την αύξηση αυτή στο γεγονός ότι αποκαθίσταται σιγά-σιγά το οικονομικό κλίμα στη χώρα μετά τη δεκαετή κρίση αλλά και στο γεγονός, όπως μας τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι “οι γονείς επιθυμούν να δώσουν ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά τους και να κάνουν τη σχετική επένδυση”.

Είναι επίσης γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι υπηρεσίες που πρόσφεραν τα ιδιωτικά σχολεία ήταν καλύτερες σε σχέση με τα δημόσια. Στα ιδιωτικά, ειδικά στα δημοτικά, τηρήθηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα και το ωράριο (κανονικό πεντάωρο ή εξάωρο ανάλογα την τάξη) ενώ τα παιδιά των δημόσιων περιορίστηκαν σε τρίωρα ή τετράωρα (με παράλληλη μείωση της σχολικής ώρας).

Κατά την κρίση στη δεκαετία των μνημονίων τα ιδιωτικά σχολεία έχασαν ένα 10% των μαθητών τους οι οποίοι, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, μετακινήθηκαν στο δημόσιο.

Πλέον, όπως παρατηρούν πηγές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το κλίμα αυτό αντιστρέφεται και σημειώνεται επιστροφή η οποία θα καταγραφεί ολοκληρωτικά στις αρχές του προσεχούς Σεπτέμβρη (όταν θα τελειώσουν οι εγγραφές).

Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Νίκη Κεραμέως, ιδιαίτερα στους τομείς της αξιολόγησης και της διοίκησης των σχολικών μονάδων και ισχυρίζονται ότι και το τελευταίο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη βουλή προς ψήφιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Θυμίζουμε εδώ ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε το προηγούμενο καλοκαίρι την ουσιαστική απελεύθερωση των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των εκπαιδευτικών βάζοντας τέλος στο σχετικό νόμο Φίλη ο οποίος προέβλεπε ασφαλιστικές δικλείδες για το προσωπικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα