Κεραμέως: "Μέχρι 5 οι απουσίες λόγω γρίπης που δεν θα μετρούν"

Νίκη Κεραμέως
Νίκη Κεραμέως GLOMEX

Διευκρινίσεις για τις απουσίες των μαθητών που νοσούν με γρίπη έδωσε η υπουργός Παιδείας. Τι θα πρέπει να προσκομίσουν. Τι είπε για το φοιτητικό επίδομα και τους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Για το ζήτημα των απουσιών για όσους μαθητές νοσούν με γρίπη, το φοιτητικό επίδομα, τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις Πανελλήνιες Εξετάσεις μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καλεσμένη στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Αναφερόμενη αρχικά στην εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας περί μη συνυπολογισμού των απουσιών που οφείλονται σε γριπώδη συνδρομή και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, η οποία προβλέπει πως θα καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως 5 εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.

ADVERTISING

"Δεν θα καταγράφονται μέχρι 5 μέρες οι απουσίες που γίνονται λόγω γρίπης. Λαμβάνουμε υπόψιν την εποχική γρίπη, δίνουμε ένα διάστημα που μας υπέδειξε το υπουργείο Υγείας από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, άρα φροντίζουμε να μην υπάρχει αυτή η αγωνία των μαθητών, γιατί υπάρχουν πολλοί που μπορεί να νοσήσουν ή έχουν ήδη νοσήσει από την εποχική γρίπη", διευκρίνισε η υπουργός.

Επισήμανε πως και για τη νόσηση με κορονοϊό, επίσης, δεν θα καταγράφονται οι απουσίες.

Σε ό,τι αφορά τη νόσηση με γρίπη, η υπουργός υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης γιατρού, όπου θα αναγράφονται και οι μέρες που ο μαθητής ήταν άρρωστος, αλλά δεν χρειάζεται τεστ γρίπης για να επιστρέψει στο σχολείο.

Η υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επιστροφής της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση.

Φοιτητικό επίδομα

Σχετικά με το φοιτητικό επίδομα, η κα Κεραμέως δήλωσε πως έχει δοθεί από το υπουργείο. "Για πολλά χρόνια το φοιτητικό επίδομα ήταν 1.000 ευρώ, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το επίδομα έφτασε τα 1.500 για κάθε δικαιούχο και 2.000 εάν ο φοιτητής επιλέξει να συγκατοικήσει", σημείωσε.

Έδωσε παράδειγμα τη συγκατοίκηση τριών φοιτητών, οι οποίοι παίρνουν συνολικά 6.000 ευρώ.

"Σε κάποιες περιοχές της χώρας, στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, Θράκης και Δυτικής Μακεδονίας, το όριο το εισοδηματικό για να είσαι δικαιούχος του επιδόματος είναι ευρύτερο, αντί για 30.000 ευρώ που είναι στην υπόλοιπη χώρα, είναι 40.000 ευρώ. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στα παιδιά, να φοιτήσουν στα τρία αυτά ακριτικά πανεπιστήμια", προσέθεσε η υπουργός.

Διορισμοί εκπαιδευτικών

Η υπουργός ανέφερε πως μέχρι σήμερα, μετά από 12 χρόνια, έχουν διοριστεί 25.000 εκπαιδευτικοί. "Φέτος θα συμπέσουν με τις εκλογές, θα γίνουν προσλήψεις κανονικά αλλά ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με το υπουργείο Εσωτερικών και να φύγουμε από την στρεβλή εφαρμογή του αναπληρωτή και να πάμε στο καθεστώς του μόνιμου εκπαιδευτικού", προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τους καθηγητές των καλλιτεχνικών σχολείων είπε: "Για δεκαετίες ολόκληρες το πεδίο της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης είναι αρρύθμιστο. Αυτή η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια να ρυθμίσει και αυτό, είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Εσωτερικών και άλλα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να ρυθμιστεί και αυτό το κομμάτι".

Σχετικά με την Εθνική Σχολή Θεάτρου απάντησε: "Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να δούμε, το πρόγραμμα σπουδών και τη διάρκειά τους γιατί για να γίνει μία σχολή, πανεπιστήμιο πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Το κοιτάμε για να δώσουμε λύση και σε αυτό το ζήτημα, το κοιτάει και το υπουργείο Πολιτισμού".

Πανελλήνιες εξετάσεις και εκλογές

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ανέφερε πως είναι προγραμματισμένες για την 1η Ιουνίου και στην περίπτωση που η πρώτη εκλογική αναμέτρηση πριν τις Πανελλήνιες, είναι όλα έτοιμα για να κυλήσουν οι εξετάσεις κανονικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νίκη Κεραμέως, Υπουργείο Παιδείας, Σχολεία, Φοιτητές, εκπαιδευτικοί, Πανεπιστήμια, Γρίπη, Πανελλήνιες 2023
SHARE:

24Media Network