Σχολεία: Άνοιξαν τα Λύκεια με υποχρεωτικό self test – Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Σχολεία: Άνοιξαν τα Λύκεια με υποχρεωτικό self test – Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος
NEWS 24/7

Επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές του Λυκείου από σήμερα Δευτέρα μετά από πέντε μήνες αποχής από τις αίθουσες. Με αποδεικτικό στα χέρια η προσέλευση στο σχολείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Επέστρεψαν στα σχολεία οι μαθητές του Λυκείου μετά από σχεδόν πέντε μήνες τηλεκπαίδευσης και λίγες μόνο ημέρες πριν τη νέα διακοπή του Πάσχα.

Στις 8 και τέταρτο χτύπησε κάνα το πρώτο κουδούνι σε όλα τα Λύκεια της χώρας, με τους μαθητές ειδικά τηε τρίτης λυκείου να μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτική έφτασαν στα σχολικά κτίρια κρατώντας ανά χείρας τις βεβαιώσεις που αποδεικνύουν πως είναι αρνητικοί στον κορονοϊό, μετά τα self test που πραγματοποίησαν μόνοι τους χθες, Κυριακή.

Σημειωνεται πως αρνητικά τεστ δήλωσαν 98.965 μαθητές, θετικά 236 μαθητές, ενώ μεταξύ του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού τα αρνητικά τεστ ήταν 50.887 και τα θετικά 172. Η θετικότητα στα self-test φτάνει στο 0,27% και τα 408 άτομα που εμφανίστηκαν θετικά, θα παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους και θα πραγματοποιήσουν επαναληπτικά τεστ τις επόμενες ημέρες.

«Περιμέναμε κι εμείς τόσο καιρό να ανοίξουν τα σχολεία γιατί η δια ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση. Το σχολείο μας είναι έτοιμο με όλα τα μέτρα που απαιτούνται από το Υπουργείο, έχουμε αντισηπτικά, οι αίθουσες θα καθαρίζονται ανα τακτά διαστήματα και το θέμα των self test προχωράει κανονικά και οι περισσότεροι ήδη το έχουν κάνει . Αφού θερμομετρηθούν οι μαθητές μπαίνοντας στην τάξη, στον καθηγητή που θα έχει την πρώτη ώρα μάθημα θα του δείξουν τη σχετική ταυτότητα ότι έχουν κάνει το τεστ. Αν κάποιος δεν έχει αυτή την κάρτα θα πρέπει να επιστρέψουμε το μαθητή στο σπίτι και να ειδοποιήσουμε την οικογένειά του. Δεν υπάρχει άγχος κι όλα θα πάνε καλά» δήλωσε στο NEWS 24/7 ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Γλυφάδας, Γιάννης Καββαθάς.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Παπανικολάου, τόνισε: «Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα έχουμε κάνει ότι χρειάζονται οι μαθητές. Καθημερινά θα κάνουμε θερμομετρηση στους μαθητές, θα έχουμε διπλές και τριπλές βάρδιες όπου χρειάζεται για την καθαριότητα . Έχουμε τα self test και είμαστε πανέτοιμοι να συνδράμουμε όπου χρειάζεται. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και μακάρι να ξεκινήσουν και οι άλλες βαθμίδες των σχολείων να λειτουργούν γιατί τα παιδιά μας το έχουν ανάγκη».

Πώς γίνεται το self test – Αναλυτικές οδηγίες

  1. Η ειδική μπατονέτα πρέπει να τοποθετείται στο ρουθούνι σε βάθος 2- 2,5 εκατοστά.
  2. Περιστρέφουμε αργά στο σημείο 4 φορές την μπατονέτα, ώστε να συλλέξει τη βλένη.
  3. Ακολούθως επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι.
  4. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το υγρό και κάνουμε 10 περιστροφές.
  5. Αφαιρούμε την μπατονέτα προσεκτικά και ανακατεύουμε καλά το μπουκαλάκι με το υγρό.
  6. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη συσκευασία αλουμινίου που περιέχει τη δοκιμαστική ταινία. Την τοποθετούμε σε μία επιφάνεια χωρίς κλίση και ρίχνουμε 4 σταγόνες από το μπουκαλάκι με το υγρό στην ειδική οπή.
  7. Μετά από 15 λεπτά, αν εμφανιστούν δύο γραμμές, το τεστ είναι θετικό.
Άνοιξαν τα Λύκεια - Υποχρεωτικό το self test Eurokinissi

 

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής. Οι μαθητές θα φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Άνοιξαν τα Λύκεια - Υποχρεωτικό το self test Eurokinissi

 

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο. Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας. Σκοπός της διαδικασίας των self test είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS – CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα. Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS – CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 2.000.000 τεστ και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν άλλα 7.000.000 τεστ. Επίσης, έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες νέου διαγωνισμού για την προμήθεια ακόμα 10 εκατομμυρίων self-test.

Στο 0,27% η θετικότητα στα self-tests μαθητών και εκπαιδευτικών

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η θετικότητα των self test αγγίζει το 0,27%, αφού μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 98.965 μαθητές είχαν βγει αρνητικοί, ενώ 236 ήταν θετικοί. Από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 50.887 είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ εκείνοι που βγήκαν θετικοί ήταν 172.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα