Τηλεκπαίδευση: Η ώρα της αλήθειας για τη Νίκη Κεραμέως

Τηλεκπαίδευση: Η ώρα της αλήθειας για τη Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Η τηλεκπαίδευση στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας αρχίζει την προσεχή Δευτέρα ενώ απομένει ένας ακόμη μήνας ώστε το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με όσα υποδεικνύει στη γνωμάτευσή τής η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Από την 9η Νοεμβρίου, την προσεχή Δευτέρα δηλαδή, όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας μπαίνουν και πάλι σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης, υποχρεωτικά λόγω του λοκ-ντάουν.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ευκαιρία έτσι ώστε το Υπουργείο Παιδείας να γνωστοποιήσει στο πανελλήνιο τα βήματα που έχει κάνει από τις 7 Σεπτεμβρίου (όταν με τη γνωμάτευσή της, η Αρχη Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εντόπισε σημεία που χρήζουν βελτίωσης) αλλά και να ενημερώσει για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Τι έχει απογίνει η σύμβαση που δεσμεύει το Ελληνικό Δημόσιο με τη Cisco Ηellas που έχει “δωρίσει” την πλατφόρμα του Webex στην οποία διεξάγονται τα τηλεμαθήματα σ’ όλα τα σχολεία της χώρας.

Στις 7 Δεκεμβρίου η τρίμηνη διορία που έχει δώσει η Αρχή στο Υπουργείο Παιδείας για να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του (και να υπάρξει, άρα, και συμμόρφωση με το GDPR) λήγει. Απομένει, κοντολογίς, ένας μήνας.

Στους δύο μήνες που πέρασαν το Υπουργείο και η Νίκη Κεραμέως δεν ανακοίνωσαν το παραμικρό σχετικά με τα βήματα που έχει (ή δεν έχει) κάνει. Δηλαδή τι σκοπεύει να πράξει, ας πούμε, για την Εκτίμηση Αντικτύπου, γιατί αυτή υπογράφηκε από την DPO του Υπουργείου Ειρήνη Καπελλάκη κάτι που δεν προβλέπεται στον κανονισμό, τι απαντά σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των υποκειμένων και τον τρόπο διαχείρισής τους από την εταιρία.

Προφανώς, συνέχιση της τηλεκπαίδευσης χωρίς να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα βελτίωσης αλλά και χωρίς ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο της σύμβασης Cisco Hellas-Ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί να υπάρξει.

Η μπάλα της ευθύνης βέβαια περνά και στην πλευρά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που οφείλει να παρέμβει μετά τις 7 Δεκεμβρίου αν το Υπουργείο δεν έχει πράξει τα δέοντα, όπως η ίδια τα όρισε στη γνωμάτευση της 7ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα