Τηλεκπαίδευση: Άγνωστος μπήκε στο Webex και έβριζε – Νέα καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τηλεκπαίδευση: Άγνωστος μπήκε στο Webex και έβριζε – Νέα καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τηλεκπαίδευση Eurokinissi

Σοβαρό περιστατικό σε σχολείο του κέντρου της Αθήνας την Πέμπτη κατέδειξε ότι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης "μπάζει" στο φλέγον ζήτημα της ασφάλειας.

Το πόσο διάτρητη είναι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης και ειδικότερα η πλατφόρμα της Webex στους κάθε λογής επιτήδειους που θέλουν είτε να κάνουν πλάκα είτε να απειλήσουν σοβαρά αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά το πρωί της Πέμπτης.

Σε σχολείο του κέντρου της Αθήνας, μαθητής της’ Γ Γυμνασίου μπήκε στην πλατφόρμα κανονικά για μάθημα. Λίγο αργότερα, με το προφίλ και όνομα του εν λόγω μαθητή, άλλος χρήστης, αγνώστων λοιπών στοιχείων, μπήκε στην ψηφιακή τάξη και άρχισε να βρίζει σκαιότατα τους πάντες από το τσατ. Η καθηγήτρια έθεσε και τα δύο προφίλ εκτός εικονικής αίθουσας.

Στη δεύτερη ώρα, με άλλον εκπαιδευτικό, επαναλήφθηκε η ίδια ακριβώς κατάσταση. Ο εκπαιδευτικός έθεσε επίσης τα δύο προφίλ εκτός με το μαθητή πια να μην μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει και το ηθικό του να καταρρακώνεται.

Οι γονείς του παιδιού επικοινώνησαν με τη διεύθυνση του σχολείου η οποία ωστόσο δήλωσε αναρμόδια γεγονός που τελικά οδήγησε στη λύση της κλήσης στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι άνθρωποι της Δίωξης, που έχουν αντιμετωπίσει ουκ ολίγα ανάλογα περιστατικά τους τελευταίους 22 μήνες, ενημέρωσαν τους γονείς ότι πρέπει να υποβάλλουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου και αν είναι δυνατόν να προσκομίσουν και σκριν σοτ του άλλου, επίμαχου προφίλ.

Από τα παραπάνω γίνονται σαφή δύο πράγματα: Πρώτον ότι οι μαθητές και αλλά οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται εντελώς απροστάτευτοι στο εικονικό περιβάλλον της Webex και δεύτερον ότι ουδείς έχει φροντίσει να ενημερώσει και να κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς για το πως θα αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά χωρίς να αποκλείουν τους μαθητές τους από τη διαδικασία.

Η τελευταία, σημαντική, είναι η αλήθεια ευθύνη, βαραίνει το Υπουργείο Παιδείας το οποίο έχει ήδη λάβει σύσταση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να εκδώσει σχετικό φυλλάδιο οδηγιών χωρίς όμως αυτό να έχει γίνει μέχρι στιγμής και ενώ διανύουμε την τρίτη σεζόν κατά την οποία χρησιμοποιείται η τηλεκπαίδευση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα