Αναγκαστική συνεπιμέλεια: Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο και από τον ΟΗΕ

Αναγκαστική συνεπιμέλεια: Επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο και από τον ΟΗΕ
2021/Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Επιστολή στην κυβέρνηση για την αναγκαστική συνεπιμέλεια από δύο ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών. Με ποια σημεία διαφωνούν.

Το νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνεπιμέλεια δεν προκαλεί μόνο αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη και στον ΟΗΕ.

Η επικεφαλής εισηγήτρια της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών Ελίζαμπεθ Μπρόντερικ και η ειδική εισηγήτρια για τη βία κατά των γυναικών, τις αιτίες και τα αποτελέσματά της, Ντουμπράφκα Σιμόνοβιτς, παρενέβησαν για το θέμα με επιστολή τους προς την κυβέρνηση στις 17 Μαΐου 2021. Όπως προβλέπεται στην επιστολή τους, με την παρέλευση 48 ωρών, η επιστολή τους δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.

Οι δύο εισηγήτριες του ΟΗΕ έχουν ζητήσει να κατατεθεί η επιστολή τους στη Βουλή, όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δεν έχει αναφερθεί στο θέμα και την επιστολή κατέθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιαννης Ραγκούσης.

Οι δύο εισηγήτριες εκφράζουν την αντίθεσή τους στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου σχετικά με το συμφέρον του τέκνου, στο άρθρο 11 σχετικά με την υποχρέωση του γονέα να διαφυλάσσει τη σχέση με την οικογένεια του άλλου γονέα, στο άρθρο 13 σχετικά με το τεκμήριο επικοινωνίας κατά το 1/3 του χρόνου, στο άρθρο 14 σχετικά με την έλλειψη εγγυήσεων σε περίπτωση κακοποίησης και την πρόβλεψη για οριστική απόφαση, στο άρθρο 7 για την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας και στο άρθρο 8 για τη διαμεσολάβηση.

Υπενθυμίζεται ότι για τα άρθρα αυτά ειχαν καταθέσει τροπολογίες οι βουλευτές της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, πλην όμως δεν τις έκανε δεκτές ο κ.Τσιάρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα