Αναγκαστική συνεπιμέλεια: Ο Μητσοτάκης προβληματίζεται για τις πρώτες ρωγμές στη ΝΔ

Αναγκαστική συνεπιμέλεια: Ο Μητσοτάκης προβληματίζεται για τις πρώτες ρωγμές στη ΝΔ

Το νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνεπιμέλεια φαίνεται πως θα είναι το πρώτο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα καταψηφιστεί από βουλευτές της ΝΔ. Διαφωνίες και στα εργασιακά 

Η αναγκαστική συνεπιμέλεια δημιουργεί τις πρώτες ρωγμές στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη κατέστησαν χθες σαφές ότι δεν θα το ψηφίσουν, ενώ διαφωνίες έχουν εκφράσει και οι βουλευτές Βασίλης Υψηλάντης και Μανούσος Βολουδάκης.

Το ζήτημα προβληματίζει όπως είναι λογικό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του που διατρέχει κίνδυνο να καταψηφιστεί από βουλευτές της συμπολίτευσης. Και μάλιστα με την κ. Γιαννάκου να καταγγέλλει “λόμπι με πολύ χρήμα” πίσω από το νομοσχέδιο και να κάνει λόγο για ζήτημα ηθικό, αλλά και με την κ. Κεφαλογιάννη να αφήνει αιχμές για το κατά πόσον η αναγκαστική συνεπιμέλεια συνάδει με τις φιλελεύθερες αρχές της ΝΔ.

Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μιλήσει σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να μαζέψει και άλλους πιθανούς διαφωνούντες, αλλά και καθώς στο νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνεπιμέλεια θα παρέμβουν τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όσο και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Ενώ την αντίθεση τους με το νομοσχέδιο έχουν εκφράσει τόσο το ΚΚΕ, που κατέθεσε χθες και δικές του τροπολογίες, όσο και το ΜεΡΑ25.

Ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ οριστική απόφαση δεν είχε ληφθεί, καθώς εάν ο κ. Μητσοτάκης παρέμβει στη συζήτηση και παρόλα αυτά βουλευτές της ΝΔ καταψηφίσουν, το γεγονός θα αξιοποιηθεί από την αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα συνομίλησε στο περιθώριο της προχθεσινής διάσκεψης για το κλίμα και την ενέργεια με την κ. Γιαννάκου, την οποία φέρεται να επιχείρησε να καθησυχάσει πως οι ανησυχίες της λαμβάνονται υπόψη.

Οι χειρισμοί του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα πάντως είχαν ρίξει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, καθώς άφησε αιχμές για προσωπικά βιώματα της κ.Γιαννάκου και της κ. Κεφαλογιάννη, που επηρεάζουν την κρίση τους, γεγονός το οποίο ευλόγως τις εξόργισε.

Ο κ. Τσιάρας υπενθυμίζεται ότι είχε απορρίψει τις δέκα τροπολογίες των δύο πρώην υπουργών, όμως χθες το βράδυ κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, και προανήγγειλε και άλλες αλλαγές σήμερα.

Το νομοσχέδιο βέβαια, εάν δεν υπάρξουν και άλλοι αντάρτες, θα περάσει. Το ζήτημα όμως είναι πολιτικού συμβολισμού. Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη είναι δύο από τις πλέον προβεβλημένες γυναίκες της ΝΔ και πρώην υπουργοί, έστω και εάν σήμερα βρίσκονται εκτός κυβέρνησης. Η κ. Κεφαλογιάννη δεν είναι η πρώτη φορά που διαφοροποιείται από κυβερνητικές επιλογές και έχει ασκήσει κριτική ιδίως στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η κ. Κεφαλογιάννη είχε αρνηθεί το 2019 το υπουργείο Τουρισμού, επικαλούμενη ότι υπήρχε συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη πως θα αναλάμβανε το υπουργείο Πολιτισμού. Φιλοδοξεί δε να αποτελέσει εκείνη έναν εσωκομματικό διακριτό πόλο στο θολό γαλάζιο τοπίο.

Όσο για την κ. Γιαννάκου, αποτελεί ένα από τα πιο συνεπή φιλελεύθερα με την κλασική έννοια του όρου στελέχη της ΝΔ και είναι γνωστή για την επιμονή της σε θέματα ιδεολογίας και αρχών της, συνεπώς η αποδοκιμασία της αφήνει μία δυσάρεστη πολιτικά γεύση στην κυβέρνηση.

Και εν τω μεταξύ υπήρξε και η πρώτη διαφοροποίηση βουλευτή της συμπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο. «Χρειάζονται ασφαλιστικές δικλείδες σε συγκεκριμένα σημεία. Χρειάζεται να υπάρχει αύξηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Υπάρχει η δυνατότητα αίτησης του εργαζόμενου να διευθετήσει τον χρόνο εργασίας του. Το 8ωρο και το 40ωρο παραμένουν. Όμως γνωρίζουμε ότι η σχέση εργαζόμενου εργοδότη και εργαζόμενων δεν είναι μία ισότιμη σχέση γιατί υπάρχει μία σχέση εξάρτησης. Το λέω ως εργατολόγος» επισήμανε μιλώντας στο Blue Sky η βουλευτής Άννα Ευθυμίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα