Αναβάλλεται το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη και η συνάντηση με Ερντογάν 

Διαβάζεται σε 3'
Αναβάλλεται το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη και η συνάντηση με Ερντογάν 
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Ο πρωθυπουργός τελικά θα μεταβεί στη Ν.Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ στις 20- 22 Σεπτεμβρίου, οπότε μετατίθεται και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας

Η έκτακτη κατάσταση με τις πλημμύρες οδηγεί στην αναβολή και της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη για τη ΓΣ του ΟΗΕ, επομένως και της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί τελικά στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 20 με Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, οπότε μετατίθεται και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Ν.Υόρκη είχε κλειδώσει κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην Άγκυρα, στις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε είχε συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν.

Οι δύο ΥΠΕΞ είχαν δρομολογήσει οδικό χάρτη στα ελληνοτουρκικά σε τρία επίπεδα:

Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου. Ο πολιτικός διάλογος προφανώς αφορά τα καυτά θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, για τα οποία η Αθήνα φιλοδοξεί ότι θα μπορούσε ίσως να φτάσει και στη Χάγη.

Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα εκκινήσει μέσα στο φθινόπωρο.

Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, σε συνεργασία που θα αφορά τομείς, όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Κομβικό σημείο στον οδικό αυτό χάρτη θα είναι και η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Ν. Υόρκη, η οποία μετατατίθεται.

Και στη συνέχεια, η διοργάνωση μετά από επτά χρόνια, έως το τέλος του έτους, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των εκατέρωθεν αρμόδιων σε τομείς διμερούς συνεργασίας υπουργών και προφανώς και των δύο ηγετών.

Το Κυπριακό θα είναι επίσης ένα από τα καυτά θέματα στην ατζέντα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η Αθήνα και η Λευκωσία επιθυμούν να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με την Άγκυρα να κωλυσιεργεί, έχοντας βάλει στο τραπέζι την απαράδεκτη ιδέα των δύο κρατών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι λόγω των τραγικών εξελίξεων στη Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός είχε αναβάλλει και την επίσκεψη του στη ΔΕΘ, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως πολλές “φανφάρες”. Ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία στο Βελλίδιο το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ωστόσο μετά δεν θα αναχωρήσει για ΗΠΑ, αλλά θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Αύριο Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο.

Στις 9:30 (τοπική ώρα), θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. Και στις 10:00, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, με θέμα τη στήριξη της χώρας μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι έσπευσε πάντως να ψαλιδίσει τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για άμεση και ευρεία στήριξη.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα