Ανεπαρκή μέτρα με καθυστέρηση στο παρά πέντε των Χριστουγέννων

Ανεπαρκή μέτρα με καθυστέρηση στο παρά πέντε των Χριστουγέννων
Χριστούγεννα 2021 στην Αθήνα Eurokinissi

Μάσκα παντού ξανά μετά από έξι μήνες και από το νέο έτος επιστρέφει το ωράριο στην εστίαση. Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να διασκεδάσουν τις γιορτές, κάνοντας τεστ 

Τα νέα μέτρα, που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση στο παρά πέντε των Χριστουγέννων, έχουν ως στόχο να περιοριστεί η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον κατά τη διάρκεια των εορτών, τίθεται ωστόσο το ερώτημα κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικά, αφού κατά βάση η μάσκα παντού επιστρέφει μετά από έξι μήνες, αλλά και γιατί δεν ελήφθησαν νωρίτερα.

Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πάντως απέκρουσαν κατηγορίες περί καθυστερημένης αντίδρασης κατά τη χθεσινή ενημέρωση, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ, που έλαβε έγκαιρα μέτρα. Αλλά και υποστήριξαν ότι το νέο πλαίσιο μέτρων επαρκεί, εφόσον τηρηθεί, με το επόμενο πακέτο μέτρων να είναι ήδη στο τραπέζι για την 3η Ιανουαρίου και το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο και πριν την Πρωτοχρονιά να είναι ανοιχτό.

Η κυβέρνηση τονίζει βέβαια διαρκώς ότι η στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού πρέπει να είναι δυναμική όπως δυναμική είναι και η εξέλιξη της πανδημίας. Το ζήτημα είναι όμως ότι τα πολλά διαφορετικά μέτρα μπερδεύουν εν τέλει τους πολίτες, που έχουν κουραστεί μετά από δύο χρόνια.

Τι άλλαξε όμως μέσα σε δύο ημέρες, από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν θα επιβάλλει rapid test και στους εμβολιασμένους, μέχρι την ανακοίνωση του χριστουγεννιάτικου πακέτου μέτρων; Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετρήσεις του τελευταίου 48ώρου, που έδειξαν ότι η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον ήταν πολύ πιο ραγδαία από ό,τι ήλπιζε η κυβέρνηση.

Οι επιστήμονες έκρουσαν ειδικότερα καμπανάκι κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιδίως στην Αττική, καθώς υποπτεύονται ότι από πίσω κρύβεται η Όμικρον. Αυτό βέβαια θα φανεί ουσιαστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων. Αλλά τίθεται το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν είχε ακούσει τις εκτιμήσεις των ειδικών, που έβλεπαν από τις αρχές Δεκεμβρίου τον κίνδυνο και είχε επιλέξει να πιστέψει το αισιόδοξο σενάριο.

Ανησυχία προκάλεσε και το γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες, καθώς εκτιμάται ότι συνδέεται με τη διασκέδαση. Η κυβέρνηση όμως δεν μπορούσε πλέον τελευταία στιγμή πριν το ρεβεγιόν να επιβάλλει ξανά μέτρα στην εστίαση. Και έχει ξεκάθαρα επιλέξει να κρατήσει ανοιχτή την οικονομία τα Χριστούγεννα ποντάροντας στα self test των πολιτών και από το νέο έτος… βλέπουμε.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι: “Ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος, που τηρεί τα μέτρα, θα μπορέσει να επισκεφτεί τους δικούς του, θα μπορέσει να βγει στην αγορά, θα μπορέσει να διασκεδάσει”. Ενώ ο κ. Πλεύρης κάλεσε: “Τα νεότερα παιδιά τα οποία θα βγουν, να βγουν να διασκεδάσουν, τηρώντας τα μέτρα, αλλά μετά να προσέξουν τις επαφές με τους γονείς τους ή παππούδες τους” και δήλωσε:

“Εάν τα παιδιά μου ήταν σε ηλικία να βγούν τώρα, θα ήθελα να βγούνε να διασκεδάσουν, την επόμενη, όμως, μέρα θα ήθελα να κάνουν τεστ και να μην έρθουμε σε μια τέτοια επαφή.

Άρα, παραμένουν οι κανόνες των ισχυρών συστάσεων για τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να προστατευθούμε.”

Η κυβέρνηση διαμηνύει εν τω μεταξύ ότι τα νέα μέτρα αφορούν και την Εκκλησία. Τίθεται όμως το ερώτημα πως θα εφαρμοστούν αφού η πολιτεία επί της ουσίας δεν τολμά να ελέγξει τους ιεράρχες και τη χρήση μάσκας μέσα στις εκκλησίες. Και τα Χριστούγεννα οι ναοί εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης.

Ο κ. Πλεύρης πάντως χθες πέταξε το μπαλάκι στην Εκκλησία συνδέοντας την τήρηση μέτρων από όλους, και στους ναούς, τα Χριστούγεννα, με το εάν θα χρειαστούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα μέσα στις γιορτές και ποιο θα είναι τελικά το πλαίσιο περιορισμών από το νέο έτος.

Όχι σε lockdown

Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να αποκλείει νέο lockdown και δηλώνει πως όσα μέτρα εφαρμοστούν δεν θα έχουν το χαρακτήρα μερικής ή γενικής καραντίνας. Προειδοποιεί δε για αυστηρούς ελέγχους τις ημέρες των εορτών και υπενθυμίζει ότι ισχύει το διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Τον έλεγχο όμως της μάσκας ΚΝ95 ή διπλής μάσκας πχ στα σουπερμάρκετ θα αναλάβουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Μετά από τέσσερις ημέρες και ανάλογα με την τήρηση των μέτρων και την επιδημιολογική πορεία, η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 27 Δεκεμβρίου και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Τα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα

Βέβαιο θεωρείται ότι θα επανέλθει το ωράριο στην εστίαση, με τα μπαρ και κέντρα διασκέδασης να παραμένουν κλειστά απο τα μεσάνυχτα μέχρι τις πέντε το πρωί. Θα επανέλθει επίσης ο περιορισμός της πληρότητας στα καταστήματα εστίασης στο 60%.

Η τηλεργασία θα επιστρέψει στο βαθμό που είναι δυνατό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενώ εξετάζεται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να υποχρεώνονται σε ακόμη περισσότερα τεστ την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να προσκομίζουν δύο αρνητικά rapid test την εβδομάδα για να προσέλθουν στην εργασία τους.

Η κυβέρνηση επιμένει εν τω μεταξύ ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και θα παραμείνουν ανοιχτά. Αναγκάζεται όμως να αναπροσαρμόσει τα πρωτόκολλα, εξετάζοντας το κλείσιμο τμημάτων με λιγότερα κρούσματα και όχι με 50% συν ένα, καθώς και αναστολή των σχολικών εκδρομών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα