Χαρδαλιάς: Πυρά κατά του ΠΑΜΕ για την συγκέντρωση την Πρωτομαγιά

Χαρδαλιάς: Πυρά κατά του ΠΑΜΕ για την συγκέντρωση την Πρωτομαγιά
Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα την Πρωτομαγιά 2020 youtube

"Εμείς είχαμε καλέσει τα σωματεία να αναγνωρίσουν τους κινδύνους και τους προτείναμε εναλλακτικές ημερομηνίες. Κάποιοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις αγνοώντας την κατάσταση" τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, το Σάββατο (02/05).

«Οι συγκεντρώσεις αυτές, την στιγμή που ισχύουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, προκάλεσαν ερωτήματα αλλά και διαμαρτυρίες. Είχαμε έγκαιρα καλέσει τα σωματεία των εργαζομένων και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αναγνωρίσουν με την στάση τους, την κρισιμότητα των στιγμών και τους κινδύνους, όχι μόνο για τα ίδια τα μέλη τους αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Τους προτείναμε μάλιστα, εναλλακτικές ημερομηνίες για τους συμβολικούς εορτασμούς της ημέρας της Πρωτομαγιάς, επισημαίνοντας ότι σήμερα είναι προς το συμφέρον της εργασίας να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην έξοδο από την υγειονομική κρίση και στη σταδιακή επιστροφή στη νέα μας κανονικότητα.

Κάποιοι ωστόσο, επέλεξαν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και να αγνοήσουν την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και όλος ο κόσμος. Οι πολίτες οι οποίοι έχουν δείξει αξιομνημόνευτη πειθαρχία και σεβασμό στους κοινούς αγώνες μας, μας κρίνουν όλους.

Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να παραμείνει στο βασικό στόχο που είναι ο περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού και να μην μεγεθύνει το πρόβλημα, κάτι που αναπόφευκτα θα συνέβαινε αν αποφάσιζε να προχωρήσει δυναμικά στη διάλυση των συγκεντρώσεων, χρησιμοποιώντας τις οποίες κατασταλτικές δυνάμεις. Κυβερνητική απόφαση ήταν να μη γίνει κάτι τέτοιο».

Ναι στις πολιτικές διαμαρτυρίες υπό την τήρηση κανόνων όμως

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολιτικών διαμαρτυριών αναφορικά με το τι θα ισχύει πλέον:

«Θέλω να σημειώσω επίσης κάτι, για τις επόμενες ημέρες που αίρεται το «lockdown». Το δικαίωμα της πολιτικής διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και η κυβέρνηση, όπως έχει δείξει, σέβεται απολύτως το Σύνταγμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να σημειώσω ότι είναι εντελώς διαφορετικό το ζήτημα των κοινωνικών συναθροίσεων, από το ζήτημα των πολιτικών διαμαρτυριών, για τις οποίες άλλωστε οι κοινωνικές συναθροίσεις συνεχίζουν να υπάρχουν περιορισμοί όπως αυτός των 10 ατόμων, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.

Εκεί που κάποιοι κρίνουν ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούν συλλογικά για κάποιο ζήτημα, θέτοντας αυτό το δικαίωμα, πάνω από την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπάρχει απαίτηση να τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σε κάθε συγκέντρωση πολιτικής διαμαρτυρίας που θα γίνεται λοιπόν, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτά πρώτα από όλα για την προστασία της υγείας και της ζωής των συμμετεχόντων, αλλά και της κοινωνίας».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

“Πάντα παρόντας ο αόρατος εχθρός”

«Πολίτες και κρατικός μηχανισμός προετοιμαζόμαστε για τη νέα καθημερινότητά μας. Μία καθημερινότητα που θα είναι πιο σύνθετη, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα και για να το πετύχουμε αυτό ακολουθούμε πιστά όλους τους κανόνες που διέπουν τη νέα μας καθημερινότητα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε συγκεκριμένα: «Θα το επαναλαμβάνουμε συνέχεια, γιατί πρόκειται για δυναμικά δεδομένα, ευμετάβλητες και πρωτόγνωρες καταστάσεις και μελετάμε το κάθε μας βήμα με μεγάλη προσοχή. Την Δευτέρα περνάμε στη δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα.

Ξέρουμε ότι και νέα κρούσματα θα έχουμε και ανάγκες νοσηλείας συμπολιτών μας και δυστυχώς συνανθρώπους μας που θα δίνουν μάχη για την ζωή τους. Προσπαθούμε, προετοιμαζόμαστε, ώστε το σύστημα Υγείας να μπορεί και στη νέα φάση να αντιμετωπίσει την κατάσταση και το λέω και προσπαθώ να είμαι ξεκάθαρος, ώστε να μην πιστεύουν κάποιοι, ότι από την Δευτέρα τελειώσαμε με τον κορονοϊό.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και εκ μέρους μας η παραμονή σε εγρήγορση και επιφυλακή είναι επιβεβλημένη. Θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα σε συνέχεια όσων ανέφερε και ο καθηγητής κ. Τσιόδρας σε σχέση με τα νέα δεδομένα τα παγκόσμια, για το θέμα που συζητιέται πολύ έντονα τα τελευταία 24ωρα και αφορά στη μάσκα ή το κάλυμμα προσώπου, καθώς και οι τελικές προτάσεις των επιστημόνων έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει οι αποφάσεις της επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη και υγειονομικά αλλά και πρακτικά ζητήματα. Κινούμαστε αχαρτογράφητα νερά και οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις όχι μόνο εδώ αλλά σε όλο τον κόσμο και το βλέπετε από τις συστάσεις μεγάλων παγκόσμιων οργανισμών, οι οποίες επίσης αλλάζουν.

Δεν μπορούν να υπάρχουν καθολικές απαντήσεις από την αρχή της κρίσης σε θέματα που όλος ο κόσμος ψάχνεται και αναζητεί λύσεις και που κρίνεται καθημερινά στο πεδίο της κοινότητας και με βάση τη συμπεριφορά του ιού και τις προτάσεις των επιστημόνων. Αυτό που κρίνει τις επιλογές κάθε χώρας είναι το αποτέλεσμα και όπως βλέπετε η Ελλάδα τα έχει πάει καλά και έχει γίνει θετικό παράδειγμα».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε την κυρία Κλέλια Χατζηιωάννου για την πολύτιμη δωρεά της, που επέτρεψε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να προμηθευτεί 100.000 ειδικές μάσκες, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσεύρετες στη σημερινή παγκόσμια αγορά υγειονομικού υλικού. Αυτές οι μάσκες θα προστατεύουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, στις ΜΕΘ των Νοσοκομείων Αναφοράς, για τους επόμενους μήνες.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος της ενημέρωσης, οι έλεγχοι συνεχίζονται. Χθες υποβλήθηκαν σε τεστ 210 άτομα που επέβαιναν σε 3 πτήσεις εξωτερικού και ήταν όλοι τους αρνητικοί.

Επιπλέον συνεχίζονται συστηματικά μέχρι και αύριο οι έλεγχοι των μετακινήσεων. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «χθες βεβαιώθηκαν 59 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας μόνιμης κατοικίας, 867 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα».

Ο Υφυπουργός έκλεισε την σημερινή του ενημέρωση επισημαίνοντας τα εξής:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, από Δευτέρα ξεκινά η νέα μας καθημερινότητα, μία καθημερινότητα στην οποία η υπευθυνότητα θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε το επόμενο βήμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα. Συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, συνεχίζουμε να τηρούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, συνεχίζουμε να είμαστε υπεύθυνοι. Είναι ο μόνος τρόπος για να μείνουμε όλοι μας ασφαλείς».

Ο σημερινός απολογισμός ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ.

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 16 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα, 8 στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη, 2 στη Δυτική Ελλάδα, μία στη Στερεά Ελλάδα, μία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μία στην Κεντρική Μακεδονία και μία στην Ήπειρο.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 11 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.502 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 944 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Επίσης, βεβαιώθηκαν 238 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, 69 στην Αττική, 68 στη Θεσσαλονίκη, 30 στην Κρήτη, 16 στη Θεσσαλία, 15 στην Κεντρική Μακεδονία, 14 στα Ιόνια Νησιά, 9 στο Βόρειο Αιγαίο, 5 στην Πελοπόννησο, 4 στο Νότιο Αιγαίο, 3 στη Δυτική Ελλάδα, 2 στη Στερεά Ελλάδα, 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και μία στην Ήπειρο.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 61.229 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα