Χρυσοχοΐδης- Θεοδωρικάκος: Η μεγάλη έξοδος και η μεγάλη επιστροφή

Χρυσοχοΐδης- Θεοδωρικάκος: Η μεγάλη έξοδος και η μεγάλη επιστροφή
Τάκης Θεοδωρικάκος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μένει εκτός κυβέρνησης και υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κάθε ανασχηματισμός απαιτεί και μία τουλάχιστον μεγάλη κίνηση ώστε να θεωρηθεί αναγκαίος και ουσιαστικός και η μεγάλη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εν προκειμένω είναι η καρατόμηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός ήδη κατά τη συνέντευξη τύπου για τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε ανοίξει εμμέσως πλην σαφώς τη συζήτηση για την τύχη του κ. Χρυσοχοΐδη, κάνοντας λόγο για απόδοση ευθυνών. Έκτοτε πέρασαν βέβαια πάνω από δύο εβδομάδες και φάνηκε πως η καρατόμηση ή έστω μετακίνηση του κ.Χρυσοχοΐδη δεν ήταν και τόσο απλό ζήτημα.

Πρώτον, διότι αποτελεί ένα πρόσωπο εκτός ΝΔ που επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως ένα άνοιγμα στο χώρο του πάλαι πότε εκσυγχρονιστικού και σημιτικού ΠΑΣΟΚ. Στο Μαξίμου μάλιστα θεωρούν ότι ο χώρος αυτός έδωσε τρεις- τέσσερις κρίσιμες για την αυτοδυναμία μονάδες το 2019, αλλά και επικοινωνιακά αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης της κυβέρνησης.

Δεύτερον, διότι μία καρατόμηση του κ. Χρυσοχοϊδη θα ενείχε τον κίνδυνο αμφισβήτησης συνολικά της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Για αυτό εξάλλου και κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να διαμηνύσουν ότι ο ανασχηματισμός είναι προωθητικός και όχι τιμωρητικός και ότι οι αλλαγές αποτυπώνουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ένα απολύτως θετικό έργο την τελευταία διετία.

Είναι προφανές όμως ότι ο κ.Χρυσοχοϊδης αποτέλεσε την Ιφιγένεια για να εξευμενιστεί η βάση της ΝΔ, στην οποία επικρατούσε δυσαρέσκεια για τη διαχείριση των πυρκαγιών. Ως πασοκογενής άλλωστε δεν είχε και πολλές συμπάθειες στο εσωτερικό της ΝΔ. Ενώ και γενικότερα η κοινή γνώμη φαίνεται πως είχε κρίνει αρνητικά το ζήτημα της πυρόσβεσης ιδίως επειδή είχε βιαστεί μετά την πρώτη πυρκαγιά στη βαρυμπόμπη να μιλήσει για επιτυχημένη διαχείριση. Οι δε δηλώσεις του περί μάνικας ενόχλησαν το Μαξίμου.

Όμως η έξοδος του κ.Χρυσοχοϊδη ενδέχεται να μην είναι δια παντός. Ενδιαφέρον έχει ότι κυβερνητικές πηγές έλεγαν με αφορμή ακριβώς το διάδοχο του, ότι η επιστροφή του κ.Θεοδωρικάκου στο κυβερνητικό σχήμα δείχνει ανάμεσα στα άλλα ότι όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δε σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Ενδεχομένως αυτό να αποτελεί προμήνυμα για το μέλλον και του κ.Χρυσοχοϊδη.

Ο κ.Θεοδωρικάκος πάντως αναλαμβάνει τώρα την αποστολή να εφαρμόσει την πολιτική στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Και ο ίδιος δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, έχει όμως τα τελευταία έξι χρόνια παίξει κεντρικό ρόλο επί ηγεσίας Μητσοτάκη και θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί να αναλάβει την “επανεκκίνηση” στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας έχοντας την έξωθεν καλή μαρτυρία και σε ένα πιο κεντρώο κοινό. Χωρίς μάλιστα να έχει και το βάρος της πολιτικής προστασίας, που εξελίσσεται σε αυτόνομο υπουργείο και στην οποία θα υπαχθεί και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος είχε αποχωρήσει από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου είχε συνδέσει το όνομα του με την ψήφο των αποδήμων, στον μικρό ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίουκαι τη θέση του έχει αναλάβει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος και παραμένει στην κυβέρνηση με αναπληρωτή υπουργό το Στέλιο Πέτσα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα