ΔΕΘ: Θετικό αφήγημα στη σκιά της ακρίβειας αναζητεί ο Μητσοτάκης 

ΔΕΘ: Θετικό αφήγημα στη σκιά της ακρίβειας αναζητεί ο Μητσοτάκης 
Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Συνεχείς συσκέψεις για το πακέτο οικονομικών μέτρων της ΔΕΘ έχει ο πρωθυπουργός, με στόχο την επανεκκίνηση με θετικές ειδήσεις .

Το θετικό αφήγημα της ΔΕΘ, που θα αποτελέσει και αντίδοτο στην ακρίβεια, αναζητεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει συνεχείς συσκέψεις και σήμερα με το οικονομικό επιτελείο.

Το καλάθι του πρωθυπουργού αναμένεται να περιλαμβάνει, όπως έχει προαναγγελθεί, μέτρα για να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τις αυξήσεις- φωτιά στη ΔΕΗ, αλλά και προκειμένου το κύμα των ανατιμήσεων να μην “ξεφύγει” και καταστεί αισχροκέρδεια, κάτι που δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί από τις διεθνείς εξελίξεις.

Η κυβέρνηση όμως ομολογεί ότι ουσιαστικά τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα διότι όπως τονίζει το κύμα ανατιμήσεων είναι παγκόσμιο, ενώ ούτε μπορεί ούτε θέλει να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές βασικών αγαθών. Αλλά σχεδιάζει να λάβει αφενός στοχευμένα μέτρα για τους ασθενέστερους, αφετέρου να εστιάσει στην έμμεση αύξηση εισοδήματος δια της περαιτέρω μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πρωθυπουργός ταυτόχρονα θα κληθεί στη ΔΕΘ να παρουσιάσει και τον οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τους επόμενους μήνες. Για την κυβέρνηση εξακολουθεί να μην τίθεται ζήτημα νέου καθολικού lockdown. Ταυτόχρονα όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα φαύλο κύκλο: Είτε ένα νέο lockdown με νέα μέτρα στήριξης, τα οποία δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία. Είτε άνοιγμα της οικονομίας με περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους και με κίνδυνο εφόσον θα έχουν σταματήσει τα μέτρα στήριξης να φανούν πλέον οι συνέπειες της πανδημίας.

Και το κυριότερο, στην πραγματικότητα εξαρτάται από τις αντοχές του ΕΣΥ εάν θα επιβληθούν και νέα περιοριστικά μέτρα. Ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη εξετάζονται ειδικότερα μέτρα όπως ψώνια μόνο με click away για τους ανεμβολίαστους, πέραν των περιορισμών στην πρόσβαση τους σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπου θα μπορούν να μπουν μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σημειωτέον ότι την επομένη της συνέντευξης τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ ανοίγουν τα σχολεία, τα οποία η κυβέρνηση θέλει να παραμείνουν ανοιχτά όλη τη σχολική χρονιά. Για αυτό και χθες αποφασίστηκε οι εμβολιασμοί των παιδιών άνω των 12 ετών να γίνονται και από παιδιάτρους, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα