Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Και τώρα ραντεβού στις Βρυξέλλες

Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Και τώρα ραντεβού στις Βρυξέλλες
Από τη Διάσκεψη του Βερολίνου AP

Καταρχήν θετικά και με καρφιά για την Τουρκία αντέδρασε η Αθήνα στη διάσκεψη του Βερολίνου. Σήμερα η επίσημη ελληνική θέση μετά τη συμμετοχή Δένδια στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ήταν θετική και ταυτόχρονα εμπεριείχε καρφιά για την Τουρκία, αλλά συγκρατημένη, καθώς η ελληνική πλευρά θα περιμένει την ενημέρωση που θα γίνει σήμερα στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ,όπου θα μετέχει ο Νίκος Δένδιας, για να τοποθετηθεί επίσημα.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν ειδικότερα θετικό ότι η διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης, καθώς και τη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία στηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση Σάρρατζ ως ένα “ανταλλαγμα” για τη συμφωνία για την ΑΟΖ, επομένως η απόφαση αυτή φαίνεται εκ πρώτης όψεως να βοηθήσει στο να μπει ένα φρένο στην Άγκυρα, εάν βεβαίως τηρηθεί. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την Κυριακή κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη.

Ωστόσο τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, δεδομένου ότι χθες το βράδυ δεν είχαν γίνει ακόμη γνωστές όλες οι παράμετροι του Βερολίνου.

Η κατάπαυση του πυρός, η επιβολή του εμπάργκο στην εισαγωγή όπλων και στην στρατιωτική στήριξη των αντίπαλων πλευρών και η περαιτέρω πολιτική διαδικασία αποτελούν τα βασικά σημεία της συμφωνίας, η οποία πάντως συζητήθηκε απουσία Σάρρατζ και Χάφταρ, που βρισκόταν εκτός της αίθουσας…

Όπως παραδέχθηκε δε και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πρόκειται μόνο για την αρχή ενός πολύ δύσκολου δρόμου, καθώς είναι γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Η συμφωνία για παράδειγμα προβλέπει εμπάργκο όπλων, αλλά υπάρχουν ήδη δύο σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ οι οποίες όμως παραβιάζονται συστηματικά. Πως θα ελέγξει η ΕΕ τη ροή όπλων προς τη Λιβύη και πως θα γίνει ο αφοπλισμός των εμπλεκόμενων μερών;

Η κ.Μέρκελ εξάλλου παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν εν μέρει διαφορετικές πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο, δήλωσε ωστόσο ότι τώρα η ίδια αισθάνεται ότι έχουν προσεγγίσει ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από ότι πριν από δύο χρόνια.

Η Ελλάδα έμεινε εκτός της διάσκεψης του Βερολίνου, με αποτέλεσμα η Γερμανίδα καγκελάριος να δέχεται κριτική και από γερμανικά ΜΜΕ ότι απέκλεισε έναν εταίρο για να κάνει το χατήρι στον Ερντογάν, όμως τις προηγούμενες ημέρες θέλησε να δείξει ότι εξήντλησε κάθε περιθώριο έμμεσης παρέμβασης, με βασικό στόχο να μην επιτραπεί στον Ερντογάν να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης για πολιτική λύση στη Λιβύη τη συμφωνία που έχει υπογράψει με Σάρρατζ για την ΑΟΖ:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ.Μέρκελ και κάλεσε τόσο την ίδια όσο και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται, όπως σημείωσε με νόημα. Η απόφαση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής υπενθυμίζεται ότι χαρακτήριζε άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης. Ενώ το Σάββατο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό, διαβεβαιώνοντας ότι θα προασπιστεί την τήρηση της απόφασης της 13ης Δεκεμβρίου κατά της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης. Και στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης τηλεφώνησε και στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας ότι οι εκπρόσωποι της ΕΕ στο Βερολίνο θα εξέφραζαν και τις θέσεις της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ ο κ.Δένδιας την Παρασκευή συνομίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Jean-Yves LeDrian, και την Πέμπτη με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επίσης μετέχουν στην πρωτοβουλία του Βερολίνου, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Την Παρασκευή ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που διεκδικεί την ηγεσία της Λιβύης πολιορκώντας την Τρίπολη και στον οποίο ποντάρει πολιτικά η Αθήνα για την αποδυνάμωση της κυβέρνησης Σαρρατζ, που έχει υπογράψει τη συμφωνία με την Άγκυρα. Ο στρατάρχης Χάφταρ υπογράμμισε την ακυρότητα της συμφωνίας Σάρρατζ- Ερντογάν και τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Βεβαίως η συμφωνία για κατάπαυση πυρός αφορά και τον ίδιο, αλλά η πολιτική λύση στη Λιβύη φαίνεται ούτως ή άλλως πως απέχει ακόμη παρά τα όσα ειπώθηκαν στο Βερολίνο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα