“Εκπλήξεις” για μισθούς και ακρίβεια κρατά για τις προγραμματικές ο Μητσοτάκης

“Εκπλήξεις” για μισθούς και ακρίβεια κρατά για τις προγραμματικές ο Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης Alexandros Michailidis / Europea / SOOC

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει την ομιλία του στη Βουλή, με έμφαση στην τσέπη των πολιτών, αλλά και με εκτενείς αναφορές σε "εκσυγχρονισμό" του δημοσίου και ιδίως του ΕΣΥ.

Τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία του στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει να ανακοινώσει και νέα μέτρα “έκπληξη” κατά της ακρίβειας.

Πέρα δηλαδή από την προαναγγελθείσα επέκταση του Market Pass, το μέγιστο περιθώριο κέρδους και την παράταση που έχει ήδη δοθεί στο “καλάθι του νοικοκυριού”, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει και κάποιες ακόμη καλές ειδήσεις στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό τη μορφή νέων μέτρων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

“Ο πληθωρισμός τροφίμων παραμένει υψηλός, αν και, τουλάχιστον στη χώρα μας, αυτό είναι μια καλή είδηση, όχι όμως αντικείμενο πανηγυρισμού, είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παραδέχθηκε εξάλλου (Real FM) ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης διαβεβαίωσε πάντως ότι: Η κυβέρνηση αυτή, δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν αβοήθητο. Δεν πρόκειται να αφήσει καμία κρίση να την πληρώσουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη, που είναι οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.”

Παραδέχθηκε επίσης (Ant1) ότι: “Βλέπουμε ότι μειώνεται πολλές φορές ο πληθωρισμός γενικά, πολύ περισσότερο, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε αυτό να συμβαδίζει και με την αγορά” και δήλωσε ότι:Οι έλεγχοι είναι ήδη εντατικοί και θα είναι ακόμα πιο εντατικοί.”

Αυτή τη στιγμή πάντως δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι συνέχιση των μέτρων στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, εκτός απροόπτου.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε αρνητικό πληθωρισμό στην ενέργεια. Εφόσον υπάρχει, όσο συνεχίζει και υπάρχει ανάγκη στήριξης, όσο υπάρχουν, δηλαδή, τιμές – για να το καταλάβουν οι τηλεθεατές – οι οποίες είναι μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες, αυτές που πληρώναμε μέχρι την κρίση, θα υπάρχει και η αντίστοιχη στήριξη. Δεν θα σταματήσει η στήριξη όσο υπάρχει ανάγκη. Αυτό είναι δεδομένο. Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να μην πληρώσουν οι πολίτες παραπάνω από αυτό το οποίο πλήρωναν”, ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μαρινάκης.

Ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις θα δώσει επίσης έμφαση στην αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων. Αναμένεται να τονίσει ότι μόνο με την ανάπτυξη θα μεγαλώσει η πίτα, ώστε να μεγαλώσει και το μερίδιο που θα μοιραστεί στους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τις δεσμεύσεις για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και νέες αυξήσεις στις συντάξεις το 2024.

Αναμένεται επίσης να αναφερθεί και στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο θα εξισωθεί ο κατώτατος μισθός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν μεν να λαμβάνουν 12 και όχι 14 μισθούς (υπενθυμίζεται ότι ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο είχε πέσει θύμα των μνημονίων), αλλά θα δουν αύξηση κατά 66 ευρώ το μήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να δώσει έμφαση στον “εκσυγχρονισμό” του κράτους, έναν όρο με τον οποίο θέλει εξάλλου να απευθυνθεί και σε ένα κεντρώο πασοκογενές κοινό. Θα μιλήσει για την αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών του δημοσίου, για την αξιολόγηση και για αλλαγές στον ΑΣΕΠ. Ειδική μνεία αναμένεται φυσικά να κάνει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την παιδεία με απώτερο στόχο την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και το “πρότζεκτ νέο ΕΣΥ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα