Ελλάς – Αίγυπτος – συμμαχία ξανά, με το βλέμμα στην Τουρκία

Ελλάς – Αίγυπτος – συμμαχία ξανά, με το βλέμμα στην Τουρκία
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι AP Photo/Yorgos Karahalis

Ενεργειακό, μεταναστευτικό και ΑΟΖ στο μενού της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αίγυπτο. Συνάντηση με Σίσι στο Ελ Αλαμέιν.

Την πρώτη επίσκεψη του στην Αίγυπτο μετά την επανεκλογή του πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στο Ελ Αλαμέιν, όπου θα επισκεφθεί και το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στην καθοριστική μάχη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αίγυπτο είναι η επαναβεβαίωση των στενών διμερών σχέσεων Αθήνας- Καϊρου. Όπως τόνιζαν άλλωστε κυβερνητικές στελέχη, Ελλάδα και Αίγυπτος “αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κομβικούς παίκτες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής”, αλλά και “αντιμετωπίζουν παράλληλα αρκετές κοινές περιφερειακές προκλήσεις.”

Οι δύο ηγέτες αναμένεται επομένως να συζητήσουν τις δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, την ενεργειακή συνεργασία και τις μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη.

Υπάρχει όμως και ένα άρρητο θέμα στην ατζέντα: Η Τουρκία, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει κινήσεις επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με την Αίγυπτο. Και μπορεί η Αθήνα να έχει δρομολογήσει το δικό της διάλογο με την Τουρκία, δεν θέλει όμως για προφανείς λόγους ο διάλογος αυτός να πραγματοποιηθεί με αλλαγή των διπλωματικών ισορροπίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε βάρος της Ελλάδας. Η Αθήνα επομένως δεν θέλει να χάσει το διπλωματικό προβάδισμα που έχει στις σχέσεις με το Κάιρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Από την οριοθετημένη ΑΟΖ των δύο χωρών θα διέρχεται μάλιστα η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα φθάνει στην Κρήτη.

Κυρίως όμως η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ “κόβει στη μέση” τη “γαλάζια πατρίδα” του Ερντογάν και ακυρώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο στην πράξη. Για αυτό και η Άγκυρα επιδιώκει να προβεί από την πλευρά της σε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Στόχος της Άγκυρας με μία τέτοια κίνηση θα ήταν να μπει ανάμεσα στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, που δεν έχουν επισήμως οριοθετηθεί, αλλά δυνητικά συνορεύουν, καθώς και να επιβάλλει τετελεσμένα, πριν συζητήσει για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Η επίσκεψη Σίσι στην Τουρκία και η συνάντηση με Ερντογάν πάντως, που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Ιουλίου, αναβλήθηκε, με πρόσχημα τη συμμετοχή του Αιγύπτιου προέδρου στη σύνοδο Ρωσίας- Αφρικής.

Οι πραγματικοί λόγοι αναβολής της επίσκεψης φαίνεται πάντως ότι είχαν να κάνουν με την ενόχληση της Αιγύπτου για την πρόοδο στις συζητήσεις Άγκυρας- Ισραήλ για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Τουρκία, για το ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στο Παλαιστινιακό η Τουρκία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα κατά της “Μουσουλμανικής Αδελφότητας” στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο είχε δρομολογηθεί σε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ελ Σίσι στις 8 Ιουλίου, ακριβώς επειδή στην Αθήνα είχε σημάνει συναγερμός στο άκουσμα της είδησης πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος σχεδίαζε να επισκεφθεί την Τουρκία.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 25 Ιουλίου, αλλά είχε αναβληθεί λογω των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο έγινε τον Ιούνιο 2021, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ελ Σίσι στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όσο και στην Αλεξάνδρεια.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα