Ενεργειακή κρίση: Όχι επιπλέον μέτρα στήριξης, ναι σε αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ 

Ενεργειακή κρίση: Όχι επιπλέον μέτρα στήριξης, ναι σε αγορά φυσικού αερίου από την ΕΕ 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Menelaos Myrillas / SOOC

Τι θα προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής και γιατί η κυβέρνηση βάζει φρένο σε σενάρια για επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο 

Η ενεργειακή κρίση είναι ένα από τα θέματα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά σήμερα και στην οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει, μαζί με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι, την αγορά φυσικού αερίου από την Κομισιόν, στα πρότυπα της προμήθειας εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται άλλωστε να λάβει επιπλέον μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα και μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών για να αντιμετωπίσουν το κύμα ανατιμήσεων. Φρένο στα σχετικά σενάρια έβαλε εξάλλου χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, δηλώνοντας στο ΣΚΑΪ ότι τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση είναι επαρκή μέχρι το τέλος του χρόνου και πως παρεμβάσεις θα συζητηθούν ξανά μόνο στις αρχές του 2022.

Ως αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική βέβαια, ο κ. Σκυλακάκης ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις νέων θετικών μέτρων στο έλλειμμα. Για το λόγο αυτό φέρεται να πηγαίνει περίπατο και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ό,τι έδωσε λοιπόν η κυβέρνηση έδωσε, τόσο για την απορρόφηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όσο και για το επίδομα θέρμανσης, που εφέτος εκτιμάται ότι θα λάβουν σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο νοικοκυριά. Στο εξής, το κυβερνητικό επιτελείο προσανατολίζεται στην επιδίωξη λύσεων για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως με την ελληνοιταλική πρόταση για προμήθεια φυσικού αερίου κεντρικά από την Κομισιόν, ώστε να συγκροτηθεί ένα είδος “μονοψωνίου” (κατά το μονοπώλιο), που θα έχει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η δραματική αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου που παρατηρούμε αυτή την περίοδο δεν θα μεταφραστεί σε σημαντικές αυξήσεις στο κόστος του ρεύματος και της θέρμανσης. Διαφορετικά, ενδέχεται να δούμε ένα υπερενισχυμένο κίνημα “κίτρινων γιλέκων” σε όλη την Ευρώπη”, προειδοποίησε μάλιστα χθες ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας τη σημερινή του παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Αθήνα υποστηρίζει επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που θα δουν απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων. Οι δόσεις βέβαια απλώς μεταθέτουν το ζήτημα, αλλά εκτιμάται ότι έτσι τουλάχιστον δεν θα είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια

Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα θέλει να συνδέσει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ με την ανάγκη η Ευρώπη να βάλει επιτέλους φρένο στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Με δεδομένα τα προβλήματα στο σκέλος της προσφοράς αερίου όσον αφορά τη Δυτική Ευρώπη, αλλά και το ρόλο που έχει παίξει η Ρωσία, η Ελλάδα καλεί την ΕΕ να στρέψει το βλέμμα για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών σε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω έχουν εξαιρετική συνεργασία με την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά όχι με την Άγκυρα.

“Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη. Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο πλευρό δύο κρατών-μελών των οποίων τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία. Η κατάσταση στην περιοχή αφορά την Ευρώπη διότι η Ανατολική Μεσόγειος -αναφέρομαι στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο- θα πρέπει να αποτελέσουν μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ένα μεγάλο τμήμα του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) προσανατολίζεται ακριβώς στη διασφάλιση ότι έχουμε εναλλακτική πηγή, σχετικά φθηνού, φυσικού αερίου”, σημείωσε χθες ο κ.Μητσοτάκης.

Η ενεργειακή συνεργασία της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την ΕΕ είχε βρεθεί άλλωστε στο επίκεντρο της τριμερούς Μητσοτάκη- Αλ Σίσι- Αναστασιάδη προχθές στην Αθήνα, μετά και τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ και οι τρεις χώρες κατήγγειλαν την επιθετικότητα της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα