Επιδότηση της μεσαίας τάξης για το ρεύμα, πριν πάθει η ΝΔ ηλεκτροσόκ

Επιδότηση της μεσαίας τάξης για το ρεύμα, πριν πάθει η ΝΔ ηλεκτροσόκ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σκρέκας George Vitsaras / SOOC

Ακόμη και μέσα στην εβδομάδα τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία θα εστιάζουν στις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες.

Όλη η κοινωνία και όλοι στη Νέα Δημοκρατία συζητούν τις ημέρες αυτές ένα θέμα: Τα νέα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα και κατά πόσον θα θεραπεύσουν κάπως τις πληγές της ακρίβειας.

Οι ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν ακόμη και μέσα στην εβδομάδα ή στο συνέδριο της ΝΔ και πάντως πριν την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ΗΠΑ, καθώς τα πολιτικά περιθώρια στενεύουν.

Τα νέα μέτρα μάλιστα θα προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε αποδώσει σε μικρότερες καταναλώσεις.

Αυτό παραδέχθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε ως αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια.

Ουσιαστικά όμως η “ομπρέλα” αυτή μικρή κάλυψη προσέφερε σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών, που μάλιστα συγκροτούν τη λεγόμενη “μεσαία τάξη” και ως εκ τούτου τη “ραχοκοκκαλιά” της ΝΔ.

Οι καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες αφορούν κυρίως:

  • Νοικοκυριά, που θερμαίνονται με ρεύμα, μεταξύ των οποίων και πολλοί συνταξιούχοι
  • Οικογένειες με παιδιά ή μεγαλύτερο αριθμό μελών, που εκ των πραγμάτων μαγειρεύουν, ανάβουν θερμοσίφωνα, βάζουν πλυντήριο κλπ περισσότερο
  • Και επιχειρήσεις, ιδίως όταν έχουν ψυγεία κλπ.

Σημειωτέον ότι εφόσον η ισχύουσα επιδότηση δεν βοήθησε ιδιαίτερα τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα, είναι αναγκαία ευρύτερη στήριξη το καλοκαίρι όταν πολλά περισσότερα σπίτια θα έχουν κλιματισμό και άρα μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού.

“Η αλήθεια είναι ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα”, δήλωσε ο κ.Οικονόμου.

Το οριζόντιο του πράγματος λοιπόν έχει ως στόχο το νέο πακέτο μέτρων να πιάσει το σύνολο της κοινωνίας και ιδίως κοινά που ενδιαφέρουν πολιτικά τη ΝΔ. Ο ευρύς χρονικός ορίζοντας πιθανόν να είναι εξάμηνο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τα μέτρα να έχουν αναδρομικότητα, δηλαδή η έκπτωση να φανεί από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από τη ΔΕΗ και τους ιδιώτες παρόχους μέσα στον Ιούνιο και θα αφορούν προγενέστερες καταναλώσεις.

Η κυβέρνηση άλλωστε εξακολουθεί και φοβάται ένα νέο κίνημα “Δεν πληρώνω τη ΔΕΗ”. Η πρώτη συλλογική αγωγή μέσω καταναλωτικής οργάνωσης κατατέθηκε χθες. Τα στελέχη της κυβέρνησης πάντως προειδοποιούν τους καταναλωτές ότι εφόσον η Δικαιοσύνη δεν ακυρώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένες οφειλές.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει μαζικές διακοπές ρεύματος, εξ ου και η γραμμή είναι να μην κόβεται το ηλεκτρικό στον πρώτο απλήρωτο λογαριασμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα