Επιμένει η κυβέρνηση: Ο Μητσοτάκης πρώτος είχε κάνει πρόταση για την πατέντα των εμβολίων

Επιμένει η κυβέρνηση: Ο Μητσοτάκης πρώτος είχε κάνει πρόταση για την πατέντα των εμβολίων
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης eurokinissi

Να “γυρίσει” το θέμα με την πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων προσπαθεί η κυβέρνηση, διαρρέοντας πια “επισήμως” ότι ο πρωθυπουργός το είχε προτείνει.

Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων κατά του κορονοϊού, την οποία ήδη υιοθέτησε η Κομισιόν, προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα μας, καθώς από την κυβέρνηση πλέον διαρρέουν “επισήμως” ότι πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει σχετική πρόταση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός χλεύαζε τον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας για εμβολιόδεντρα.

“Να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα, ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020”, ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές.

“Στη συνέχεια, στις 4 Μαΐου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του Κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response δήλωνε: «Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα». Κι αυτή η θέση εξακολουθεί να ισχύει”, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Σημειωτέον πάντως ότι η αρχική πρόταση Μητσοτάκη σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», τον Απρίλιο του 2020 αφορούσε στην αγορά πατεντών εμβολίων και διαγνωστικών τεστ από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όχι σε “σπάσιμο” της πατέντας, ενώ στη διάσκεψη των δωρητών στις 4 Μαϊου 2020 ο πρωθυπουργός είχε συνυπογράψει την πρόταση για να γίνουν οι πατέντες παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Σε συζήτηση στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου του 2021 όμως ο κ. Μητσοτάκης είχε απορρίψει την πρόταση Τσίπρα για σπάσιμο των πατεντών ή αγορά τους από την Ελλάδα.

“Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astrazeneca, με ένα νόμο και ένα άρθρο” είχε σχολιάσει συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για αστειότητες και για διάθεση παραπληροφόρησης και καταλήγοντας: “Φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα”.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν σήμερα ότι ενώ ο πρωθυπουργός είχε υιοθετήσει την πρόταση να αποτελέσει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ αργότερα, για να πει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν.

Οι ίδιες πηγές άδραξαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν εκ νέου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπονόμευση των εμβολιασμών.

Έλεγαν ειδικότερα ότι την ίδια εποχή που ο κ. Τσίπρας ζητούσε αγορά των πατεντών, αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση λέγοντας στις 6 Νοεμβρίου «μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Ιανουαρίου έλεγε «ότι με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021» και παράλληλα εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόταση Μητσοτάκη για «πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό».

“Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο”, καταλήγουν κυβερνητικές πηγές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα