Μητσοτάκης: Στα 500 ευρώ το πρόστιμο- Δύο μέτρα στήριξης για επαγγελματίες και ανέργους

Μητσοτάκης: Στα 500 ευρώ το πρόστιμο- Δύο μέτρα στήριξης για επαγγελματίες και ανέργους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση των προστίμων και μέτρα στήριξης. "Η κυβέρνηση ακούει πάντα την εισήγηση της επιτροπής για τον κορονοϊό".

Αύξηση του προστίμου για παράβαση των μέτρων κατά του κορονοϊού, αλλά και στήριξη για επαγγελματίες και ανέργους το Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.


“Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε την οικονομία χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας”, προανήγγειλε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι:

Πρώτον, η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ακόμη ένα μήνα, για το μήνα Φεβρουάριο.

Δεύτερον επεκτείνονται και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας, τα οποία έχουν λήξει.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση του lockdown και να ανοίξει με click away και click in shop το λιανεμπόριο τη Δευτέρα. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση ακούει πάντα την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, ενώ “μαλάκωσε” το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, χρησιμοποιώντας τη φράση “ατομική υπευθυνότητα”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση κρουσμάτων. Εκτίμησε όμως ότι: “Όσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και δεν βάζει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας, είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε” και πρόσθεσε ότι εφόσον οι ειδικοί εγκρίνουν ένα σταδιακό λελογισμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη αυτό να το εφαρμόσει από Δευτέρα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το click away, η παράδοση εκτός, δούλεψαν και ανακούφισαν σημαντικά το λιανεμπόριο, αν και προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί υποκατάστατο για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Σημείωσε όμως ότι το click away δούλεψε περισσότερο για κάποιους κλάδους και λιγότερο για κάποιους άλλους, όπως η ένδυση και υπόδηση και πρόσθεσε ότι: “Αυτό θα το λάβουμε υπόψη μας και αφού ακούσουμε τους ειδικούς,θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για το πώς μπορούμε να ανοίξουμε σταδιακά την οικονομική δραστηριότητα”.

Σημείωσε επίσης ότι: “Τα μέτρα έχουν και ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα. Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισεκατομμύρια. Για αυτό είναι ίσως και η ώρα, όπως είπα εφόσον αυτό μας υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας”.

“Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών της επιστημονικής επιτροπής κατά γράμμα”

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης, εάν η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

“Η απάντηση είναι καταφατική. Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών της επιστημονικής επιτροπής κατά γράμμα. Μία φορά μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα, από αυτά τα οποία μας εισηγήθηκαν οι ειδικοί και αυτό αφορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου” δήλωσε και πρόσθεσε ότι μπορεί να σχολιάστηκε το γεγονός ότι απευθύνθηκε στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του όνομα, αλλά ποτέ δεν ακούστηκε ότι τον αγνόησε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πάντως ότι η επιτροπή αποτελείται από περισσότερους από 40 ειδικούς διαφόρων τομέων, που έχουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους και δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. “Είναι άνθρωποι οι οποίοι αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Είναι άνθρωποι όμως επίσης οι οποίοι δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, που γίνονται εντός της επιτροπής” πρόσθεσε και επανέλαβε ότι: “Η τελική εισήγηση της επιτροπής, η οποία αποτυπώνει σε περίπτωση που δεν υπάρχει ομοφωνία την πλειοψηφία που διαμορφώνεται εντός της επιτροπής, έχει ληφθεί πάντα υπόψη από την κυβέρνηση” και ζήτησε να σταματήσει έστω και τώρα αυτή η παραφιλολογία.

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα της Θεσσαλονίκης. “Υπήρχαν όντως ορισμένοι λοιμωξιολόγοι και κάποιοι τοπικοί παράγοντες, που πράγματι ζητουσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα, η εισήγηση όμως της επιτροπής εμπειρογνωμονων δεν ήταν αυτή και αυτό είναι απολύτως καταγεγραμμένο και επίσημο και δεν το έχει διαψεύσει κανένα απο τα στελέχη και τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή”, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι προτιμά πλέον να χρησιμοποιεί τον όρο ατομική υπευθυνότητα γιατί η ευθύνη μπορεί να εμπεριέχει και την έννοια του φταιξίματος. Και τόνισε ότι εφόσον εφαρμοστεί τώρα μία σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, αυτή η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι πιο σημαντική από ποτέ. “Προφανώς δεν ακυρώνει την ανάγκη για συνολικό σχεδιασμό. Προφανώς επίσης η ατομική υπευθυνότητα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τις όποιες κυβερνητικές αστοχίες, τις οποίες εγώ πρώτος αναγνωρίζω και είμαι διατεθειμένος να διορθώσω”, πρόσθεσε, θέλοντας να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι μεταθέτει στους πολίτες την ευθύνη, ελλείψει σοβαρού κυβερνητικού σχεδιασμού.

Χαρακτήρισε επίσης έωλο το επιχείρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι θα έπρεπε η χώρα να προμηθευτεί τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται από ελληνικές εταιρείες.

“Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astrazeneca, με ένα νόμο και ένα άρθρο” σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για αστειότητες και για διάθεση παραπληροφόρησης και καταλήγοντας: “Φαίνεται ότι κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα”.

Ο πρωθυπουργός επισημανε οτι τα εμβόλια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι εμβόλια δύο δόσεων και συνεπώς είπε: “Δεν μπορουμε να ξοδέψουμε όλα τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας σήμερα, διότι δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις παραδόσεις όπως έχουν δεσμευτεί”. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή, η Pfizer ενημέρωσε τα κράτη- μέλη της ΕΕ ότι θα παραλάβουν λιγότερα εμβόλια από όσα είχε προγραμματιστεί. Συνεπώς επισημανε ο κ. Μητσοτάκης, “εάν είχαμε προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα προεξοφλώντας πότε θα λαμβάναμε τα εμβόλια της Pfizer, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην έχουμε να κάνουμε τη δεύτερη δόση σε αυτους που είχαν κάνει την πρώτη”.

Όσον αφορά στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για το εμβόλιο και τη στάση κρατών- μελών όπως η Γερμανία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Εάν υπάρχουν χώρες -και αποδειχθεί αυτό- που έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχουν αγοράσει πρόσθετα εμβόλια σε βάρος των υπόλοιπων κρατών- μελών, αυτό είναι κάτι απολύτως κατακριτέο και θα καταδικαστεί πολιτικά”.

Ο πρωθυπουργός απάντησε επίσης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “δεν έχουμε ανοίξει όλα τα κέντρα εμβολιασμού, διότι πολυ απλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή αρκετά εμβόλια”.

΄Όσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργος διερωτήθηκε ρητορικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι αναισθησιολογοι στη χώρα, υπάρχουν γιατροι και νοσηλευτές που δεν έχουμε προσλάβει;”

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα