Έρχεται η αύξηση στον κατώτατο μισθό: Συνάντηση Μητσοτάκη- Χατζηδάκη

Έρχεται η αύξηση στον κατώτατο μισθό: Συνάντηση Μητσοτάκη- Χατζηδάκη
Συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου.

Η ώρα των ανακοινώσεων για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαϊου πλησιάζει: Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα.

Πόσο όμως θα αυξηθεί τελικά ο κατώτατος μισθός από 1η Μαϊου;

Ο κ. Χατζηδάκης, την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει σχετικά πως έχει προηγηθεί ανάπτυξη πάνω από 7%. Πληροφορίες εξάλλου αναφέρουν ότι η κυβερνητική εισήγηση θα είναι για αύξηση του κατώτατου μισθού μεταξύ 6% και 7%, πέραν του 2% που αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ, επέμειναν για αυξήσεις 3% με 4% το πολύ, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους.

Από την άλλη η ΓΣΕΕ έχει προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 13%, ώστε από τα 663 ευρώ να επανέλθει στα 751 ευρώ.

Εφόσον η κυβέρνηση εισηγηθεί αύξηση 6% με 7%, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 703 ευρώ έως 710 ευρώ. Η κυβέρνηση αναμένεται δε να προβάλλει ότι ο κατώτατος μισθός μέσα στο 2022 θα έχει αυξηθεί συνολικά 9% (7% το Μάιο συν 2% τον Ιανουάριο) και άρα καλύπτει τον πληθωρισμό- ρεκόρ του Μαρτίου, που είχε κυμανθεί στο 8,9%.

Η κυβέρνηση θέλει με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού να προβάλλει ότι μεριμνά για τους πλέον αδύναμους, αναμένεται όμως να επισημάνει και τη θετική επίδραση της αύξησης του κατώτατου στους μισθούς γενικότερα. Εκτιμάται ειδικότερα ότι και ο μέσος μισθός θα συμπαρασυρθεί προς τα πάνω κατά 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Δηλαδή εάν ο κατώτατος αυξηθεί κατά 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα