Φ. Γεννηματά: “Κύριε Μητσοτάκη γιατί αρνηθήκατε τα μαζικά τεστ για όλους;”

Φ. Γεννηματά: “Κύριε Μητσοτάκη γιατί αρνηθήκατε τα μαζικά τεστ για όλους;”
Η Φώφη Γεννηματά στο βήμα της Βουλής eurokinissi

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της covid-19, τονίζοντας "το βάρος και τις ιστορικές ευθύνες όσων παίρνουν αποφάσεις και όσων κυβερνούν".

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφη Γεννηματά τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της covid-19, τονίζοντας “το βάρος και τις ιστορικές ευθύνες όσων παίρνουν αποφάσεις και όσων κυβερνούν”.

“Ένα χρόνο τώρα η παγκόσμια ιατρική κοινότητα και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τη μάχη να αντιμετωπίσουν την πανδημία, να περιορίσουν τις απώλειες, που όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αντίθετα, δείχνουν να είναι περισσότερες σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα στις οποίες και στην πατρίδα μας η οποία θρηνεί μέσα σε λίγους μήνες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Και είναι τέτοιο το βάρος και οι ιστορικές ευθύνες όσων παίρνουν αποφάσεις, όσων Κυβερνούν, που το τελευταίο που θα περίμεναν οι πολίτες από εμάς, από τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, θα ήταν ο εύκολος και ανέξοδος λαϊκισμός.”, τόνισε η κ. Γεννηματά.

Απευθυνόμενη στον Κ. Μητσοτάκη η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε: “Κύριε πρωθυπουργέ, αν θέλετε προσπαθήστε να ακούσετε τις φωνές της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον μέσα στο κοινοβούλιο. Γιατί πολλές φορές, σας έχω ακούσει στις δευτερολογίες και τις τριτολογίες να λέτε άλλα πράγματα από αυτά που λέμε από το βήμα. Σήμερα επιτέλους θα ανταλλάξουμε επιχειρήματα έξω από τη φούσκα του μιντιακού μονόλογου που έχει επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Ώστε να ακουστεί και η άποψη των υπολοίπων κομμάτων, να φτάσει στα σπίτια και τα αυτιά κάθε πολίτη ότι υπάρχει και η άλλη άποψη. Σήμερα έχω σκοπό να θυμίσω στους πολίτες ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν λέμε όλοι τα ίδια πράγματα. Δεν υπάρχει μια δήθεν πετυχημένη και υπεύθυνη Κυβέρνηση και μια δήθεν ανεύθυνη αντιπολίτευση.

Ενώ συνέχισε: “Υπάρχουν στην αντιπολίτευση αυτοί που σας βολεύουν κ.Πρωθυπουργέ, με την δημαγωγία. Υπάρχουν και αυτοί που σας ξεβολεύουν με τις προτάσεις όπως το Κίνημα Αλλαγής που εκπέμπει από τη συχνότητα της υπευθυνότητας, της τεκμηριωμένης κριτικής και των προτάσεων. Υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής που σε εβδομαδιαία βάση ρίχνει φως στα λάθη, στην αδιαφάνεια και τα ρουσφέτια σας.. Ρίχνουμε φως σε όλα όσα παγώνουν την ελπίδα του κόσμου. Όταν κάθε τηλεοπτική σας εμφάνιση, ακολουθεί ξανά η ανοργανωσιά και η προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όταν όλοι πια ξέρουμε ότι τα μέτρα δεν είναι για όλους, όπως ευθαρσώς παραδέχονται δήθεν θεοσεβούμενοι υπουργοί σας. Όταν δεν ξέρουμε ποιον υπουργό σας να πιστέψουμε για τα εμβόλια, τα σχολεία, το άνοιγμα των καταστημάτων. Ανάλογα τι σας βολεύει πότε κρύβεστε πίσω από τους ειδικούς και τους λοιμοξιολόγους.”

“Έχουμε σήμερα μπροστά μας δύο μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε”

“Η πρώτη αφορά το «ασφαλές άνοιγμα». Την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με διασφάλιση αποφυγής ενός τρίτου χειρότερου κύματος της πανδημίας Η δεύτερη το θέμα του έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού με όρουs διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Και γι’ αυτά τα ζητήματα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στη συνέχεια τις προτάσεις μας .Θέλω όμως να προχωρήσω πρώτα σε μια αποτίμηση για τα κρίσιμα σημεία της περασμένης περιόδου, που επηρέασαν σημαντικά τις εξελίξεις.”, τόνισε

“Κύριε Μητσοτάκη, στις 22 Μαρτίου πρότεινα την ανάπτυξη ενός δικτύου «Πρώτης Γραμμής» για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με αξιοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που με κινητά συνεργεία θα είχαν την δυνατότητα-με συγκεκριμένα πρωτόκολλα-επισκέψεων στο σπίτι, αλλά και ραντεβού στις δομές της ΠΦΥ, ώστε να προλάβουμε την εξέλιξη της ασθένειας και να αποσυμφορήσουμε τα Νοσοκομεία. Στα λόγια την υιοθετήσατε. Στην πράξη πέρασαν μήνες και ακόμη το σύστημα δεν έχει λειτουργήσει όπως πρέπει.

Από τις αρχές Απριλίου (6/04) επιμείναμε στην διενέργεια μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ώστε να ανιχνεύεται το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Με την αξιοποίηση Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Προτείναμε τη συνταγογράφηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ και την διατίμηση τους για να μην αισχροκερδούν τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Η Κυβέρνηση αρχικά αρνήθηκε. Και υποχρεώθηκε από τις εξελίξεις να αποδεχθεί την πρόταση μας μετά από 6 μήνες, χωρίς ακόμα να προχωρήσει στην πιστοποίηση των εργαστηρίων για τα τεστ, αφού για όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες αναγκάστηκαν είτε να επιβαρυνθούν υπέρμετρα, είτε να μην κάνουν προληπτικά Τεστ.

Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε την ανάγκη της αύξησης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την έγκαιρη στελέχωση τους με ειδικευμένο προσωπικό.

Η Κυβέρνηση έμεινε στα κενά και ανέξοδα λόγια περί «νέου ΕΣΥ». Το οποίο βέβαια ποτέ δεν είδαμε. Και δεν θα μπορούσε άλλωστε γιατί δεν το πιστεύει.

Ευτυχώς που η Βουλή δέχθηκε την πρόταση μας και χρηματοδότησε τις 50 ΜΕΘ στο Σωτηρία.

Μόλις τον Νοέμβριο καταλάβατε το τι γίνεται και σπεύσατε με νυκτερινές τροπολογίες να προκηρύξετε τη στελέχωση των νέων ΜΕΘ.

Αφού στο μεταξύ αποδυναμώνατε με αποσπάσεις, άλλες κρίσιμες δραστηριότητες των Δημόσιων Νοσοκομείων. Όλα τα άλλα για χιλιάδες προσλήψεις είναι λόγια του αέρα. Σας ζητήσαμε να μας πείτε εδώ που πήγαν όλες αυτές οι χιλιάδες προσλήψεις που κάνατε. Ποτέ δεν μας παρουσιάσατε. Κάποιοι ίσως να δουλεύουν από τα γραφεία σας ή από τα σπίτια σας. Ακόμα περιμένουμε τα στοιχεία.

Από την πρώτη στιγμή σας προτείναμε να εντάξετε και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας στον σχεδιασμό. Δεν το πράξατε, αφήνοντας το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του να αντιμετωπίζουν καταστάσεις πέρα από τα όρια.

Αναγκαστήκατε και αυτό να το εξαγγείλετε πριν λίγες εβδομάδες, χωρίς βέβαια να το κάνετε πράξη.

Από τις αρχές Μαΐου τονίσαμε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για ένα ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού.

Εσείς περιοριστήκατε στο σόου της Σαντορίνης χωρίς καμία προετοιμασία χωρίς συγκεκριμένα πρωτόκολλα έγκαιρα, χωρίς ελέγχους στους οδικούς άξονες στη Β. Ελλάδα, με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Και μετά κουνούσατε το δάκτυλο προς τους νέους ανθρώπους, μεταθέτοντας τις ευθύνες σας.

Από τις 6 Μαΐου προτείναμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα πλοία.

Στα λόγια υποσχεθήκατε τα πάντα αλλά στην πράξη μόλις τον Νοέμβριο προχωρήσατε στις προκηρύξεις για προσλήψεις νέου προσωπικού και αύξηση των οχημάτων στα μέσα μεταφοράς.

Από τις 10 Ιουνίου προειδοποιήσαμε σε ειδική εκδήλωση μας παρουσία και του Ηλία Μόσιαλου, για το δεύτερο κύμα που ερχόταν.

Όχι μόνο δεν μας ακούσατε, αλλά όπως οι ίδιοι οι Υπουργοί σας αποκάλυψαν πιστεύατε απαράδεκτα λανθασμένα ,ότι αυτό θα ερχόταν πολύ αργότερα και αδιαφορήσατε. Θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Από τα μέσα Αυγούστου σας προειδοποιήσαμε για τον κίνδυνο του συνωστισμού στα σχολεία και σας προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του. Με 15 μαθητές στην τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, αναζήτηση πρόσθετων δημοτικών χώρων και εκ περιτροπής διδασκαλία. Βλέπω τώρα ότι όλες οι προτάσεις που έχουμε επεξεργαστεί, υιοθετούνται στο δημόσιο διάλογο από όλο και περισσότερα κόμματα. Θετικό είναι αυτό, αλλά τουλάχιστον ας υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, μπας και δούμε καλύτερες ημέρες.”

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα