Φον ντερ Λάιεν: Παρουσιάζει το σχέδιο για πλαφόν στις τιμές ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου

Φον ντερ Λάιεν: Παρουσιάζει το σχέδιο για πλαφόν στις τιμές ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν AP

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα περιγράψει το σχέδιο για τις τιμές της ενέργειας στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. Οι τρεις κατευθύνσεις που εξετάζει η Ευρώπη για τον δύσκολο χειμώνα.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

“Η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου”, δήλωσε ο Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ζήτημα της επιβολης πλαφόν αλλά και μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης της αγοράς ενέργειας, θα βρεθεί στο επίκεντρο του Έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου. Το πλαφόν στην τιμή του αερίου σημαίνει ότι η Ευρώπη συνολικά θα αποφασίσει μια ανώτατη τιμή, πάνω από την οποία θα αρνείται να αγοράσει το ο ρωσικό ενεργειακό προϊόν.

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και φυσικού αερίου, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο αποτελούν τις τρεις κατευθύνσεις στις οποίες οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν λύσεις στην ενεργειακή κρίση.

Θυμίζουμε πως πριν λίγες ημέρες, στο υπουργικό συμβούλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε τη προ εφτά μηνών πρότασή του για “πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος” που πραγματοποιήθηκαν σε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά όχι στη χώρα μας, με την ελληνική πλευρά να ζητά μια “συνολική ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση”, συνεχίζοντας τα επιδόματα.

Σημειώνεται πως τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου και Μαρτίου του 2023. Ωστόσο, θα μπορούσαν να επιβληθούν υποχρεωτικές περικοπές από την ΕΕ εάν επιδεινωθεί η κρίση εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα