Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Μετά την καταστροφή, αντιπυρικός σχεδιασμός 

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Μετά την καταστροφή, αντιπυρικός σχεδιασμός 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Σύσκεψη υπό Μητσοτάκη για το σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Κορινθία 

Το γεγονός ότι η φωτιά στην Κορινθία ετέθη υπό έλεγχο μετά από τέσσερα ολόκληρα 24ωρα, έχοντας προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, στάθηκε αφορμή έντονης κριτικής στην κυβέρνηση και ως εκ τούτου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “βγαίνει μπροστά” σήμερα για τον αντιπυρικό σχεδιασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί ειδικότερα στις 13:00 την έδρα της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, όπου θα συμμετάσχει σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και οι 11 δήμαρχοι των 18 περιοχών της Αττικής που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για την άμεση δρομολόγηση έργων μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της διήμερης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας στον απόηχο της αεροπειρατίας από τη Λευκορωσία.

Την άμεση οικονομική στήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική με 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες και μέχρι 6.000 ευρώ για δαπάνες οικοσκευής, μετά την πρώτη καταγραφή των ζημιών, ανακοίνωσε εν τω μεταξύ ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας από το Αλεποχώρι όπου βρέθηκε νωρίς χθες το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο.

Η κυβέρνηση θέλει όμως να δείξει ότι εκτός από την ταχύτατη αντίδραση για την επούλωση των πληγών, μεριμνά και για την πρόληψη των πυρκαγιών. Η Νέα Δημοκρατία εξάλλου ήταν που είχε αναγάγει σε αιχμή του δόρατος της κριτικής της ως αντιπολίτευση την τραγωδία στο Μάτι. Από την κυβέρνηση και την Πολιτική Προστασία μπορεί λοιπόν να επικαλούνται ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή, όμως αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να είναι και να δείξουν προετοιμασμένοι για όλα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δεχθεί κριτική για τη χρήση του 112, το οποίο δεν αξιοποιήθηκε τη νύχτα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά με το σκεπτικό ότι θα… τρόμαζε τους κατοίκους, αλλά στη συνέχεια εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα