Γερμανικός Τύπος: Χαλαροί έπειτα από όλα τα δράματα

Γερμανικός Τύπος: Χαλαροί έπειτα από όλα τα δράματα

Η συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα, αλλά και οι προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται σήμερα ο γερμανικός Τύπος.

«Χαλαροί έπειτα από όλα τα δράματα», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Suddeutsche Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι μετά τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης και τις προσπάθειες που καταβάλει η Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η ατμόσφαιρα στο Eurogroup ήταν πραγματικά χαλαρή.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει οι πιστωτές της Ελλάδας να αξιολογήσουν σύντομα την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να διαπραγματευθεί για το επόμενο σημαντικό ζήτημα: την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Εξάλλου η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει θετικά και την παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνοντας ότι «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι και πάλι εδώ και αυτό είναι ήδη ένα καλό νέο (…) Ο Τσακαλώτος, τον οποίο οι πιστωτές εκτιμούν πολύ ως διαπραγματευτή και υπουργό Οικονομικών είναι αυτό που ήταν και πριν».

Το οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche σχολιάζει τις θετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πριν από τη διεξαγωγή του χθεσινού Eurogroup επεσήμανε ότι αναμένει σύντομα την καταβολή νέων χρημάτων στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε προχωρήσει τόσο ώστε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση για τα δύο δισεκ. ευρώ» από τον ΕΜΣ που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε μιλώντας στους ομολόγους του.

Το περιοδικό Focus τηρεί μια πιο συγκρατημένη στάση επισημαίνοντας ότι «το Eurogroup έθεσε την Ελλάδα υπό την πίεση των μεταρρυθμίσεων» και προτάσσοντας τις δηλώσεις του προέδρου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τον οποίο «είναι προς το ελληνικό συμφέρον να εφαρμόσουν το συντομότερο δυνατό» τις μεταρρυθμίσεις.

«Μένει πολλή δουλειά για να γίνει», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά της η Welt επικεντρώνεται στις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο άρθρο της με τίτλο: «Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εφαρμόσει 48 σημεία μεταρρυθμίσεων».

Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται υπό πίεση για να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ προσθέτει ότι πέρασαν οι καλοί καιροί.

Τέλος, η Frankfurter Allgemeine τονίζει ότι ο Τσίπρας βασίζεται σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Δύο εβδομάδες μετά την εκλογή του ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία όμως μπορεί να ανακάμψει μόνο όταν οι πιστωτές κάνουν υποχωρήσεις, είπε ο Τσίπρας στο κοινοβούλιο», αναφέρει η FAZ.

(ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network