Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για “πόλεμο” με τις φωτιές 

Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για “πόλεμο” με τις φωτιές 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Ο πρωθυπουργός και χθες μετά τον τραγικό χαμό των δύο πιλότων του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο χρησιμοποίησε τη λέξη “πόλεμος”, όπως είχε κάνει και στη Βουλή 

Τη λέξη “πόλεμος” χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να περιγράψει τη μάχη στα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται και μάλιστα κόστισαν τη ζωή των δύο ηρωικών πιλότων του Canadair που κατέπεσε χθες στην Κάρυστο.

“Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης”, ανέφερε στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Για “πόλεμο” είχε μιλήσει και στη Βουλή προχθές, αναφερόμενος στις πυρκαγιές κατά τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων χωρίς κριτήρια και περιορισμούς. Αντίστοιχη φρασεολογία όμως είχε υιοθετήσει ο πρωθυπουργός και κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Με τη χρήση της λέξης “πόλεμος” ο κ.Μητσοτάκης επιχειρεί και εν προκειμένω να συσπειρώσει την κοινή γνώμη γύρω από την κυβέρνηση και να αποφύγει την κριτική για αποτυχημένη διαχείριση. Το σκεπτικό είναι πως όσο ο “πόλεμος” με τη φωτιά είναι σε εξέλιξη, δεν είναι η ώρα να συζητηθούν τυχόν παραλείψεις στην πρόληψη, ελλείψεις στο σχεδιασμό και σε προσωπικό της Πυροσβεστικής, καθώς και αδυναμίες στο συντονισμό της πυρόσβεσης.

Εξάλλου σύμφωνα με το Μαξίμου δεν έχει αποτύχει η κυβερνητική διαχείριση, αλλά “απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν είναι αρκετό”.

Το κυβερνητικό αφήγημα επομένως χρησιμοποιεί την κλιματική αλλαγή και την ορολογία περί πολέμου για να μην μπει σε πολιτική αντιπαράθεση όσο η πύρινη επέλαση εξακολουθεί, ιδίως σε Ρόδο και Κέρκυρα.

Σημειωτέον ότι χθες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού το πρωί, πριν την τραγωδία με το Canadair στη νότια Εύβοια, ο πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει με έμφαση ότι η επιφυλακή συνεχίζεται, προειδοποιώντας ότι οι επόμενες ημέρες μέχρι την Πέμπτη θα είναι δύσκολες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στο υπουργικό σε προμήθεια νέων εναέριων μέσων πυρόσβεσης, όπως πολλοί ανέμεναν. Στη Βουλή προχθές είχε κάνει λόγο για αύξηση των εναερίων μέσων, είχε αναφερθεί στην ενοικίαση δέκα ελικοπτέρων Erickson και είχε απαντήσει στο ερώτημα για καινούρια Canadair.

“Η γραμμή παραγωγής Canadair πρέπει να ξαναμπεί μπροστά από την αρχή, με ένα καινούριο μοντέλο Canadair, που είναι το 515, για το οποίο οι πρώτοι που θα τα παραλάβουμε, οι πρώτοι που θα παραλάβουμε καινούρια Canadair 515, εκτιμώ καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2026 -δύο, με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το «rescEU», και πέντε από το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας- θα είναι η χώρα μας”, είχε πει ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα