Η κυβέρνηση σε πανικό αναζητεί διέξοδο μέσω ΕΝΦΙΑ 

Η κυβέρνηση σε πανικό αναζητεί διέξοδο μέσω ΕΝΦΙΑ 
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ οδήγησε σε αύξηση των σεναρίων για πρόωρες εκλογές. Όμως ο πρωθυπουργός φέρεται να προχώρησε σε αυτή την κίνηση μέσω... Αττικής Οδού. 

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, που ανακοίνωσε ξαφνικά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναζωπύρωσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Σενάρια που ποτέ δεν είχαν σταματήσει, εξ ου και ήδη οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη ξεκινήσει ατύπως τον προεκλογικό αγώνα στις περιφέρειες τους.

Ο πρωθυπουργός βεβαίως επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αυτό επανέλαβε και προχθές από τη Θεσσαλονίκη. Αλλά οι βουλευτές φυλάνε τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά και έτσι η χώρα βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την τελευταία εβδομάδα έχουν σταματήσει καν να γίνονται εισηγήσεις στο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές, τις οποίες ούτως ή άλλως αντιμετώπιζε σκεπτικά ο κ.Μητσοτάκης. Και αυτό διότι στο γαλάζιο επιτελείο διαπιστώνουν ότι πλέον το κλίμα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ λοιπόν πιθανόν δεν δείχνει το δρόμο για την κάλπη. Αλλά ήρθε μέσω… Αττικής Οδού, καθώς το χάος με την κακοκαιρία Ελπίδα ήταν ένα κρίσιμο σημείο καμπής για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές ελπίδες ότι με το νέο έτος θα ερχόταν η αρχή του τέλους της πανδημίας και θα αποκλιμακωνόταν η ενεργειακή κρίση, δεν φαίνεται να ευοδώνονται και συνεπώς η οικονομία δεν “βγαίνει” για περισσότερες παροχές. Η τήρηση όμως της προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ για μείωση του ΕΝΦΙΑ και γενικότερα της φορολογίας, θεωρείται από το Μαξίμου ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής για την ανάκαμψη της κυβερνητικής εικόνας. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε τώρα σε αυτή την κίνηση.

Η ΝΔ θέλει εξάλλου να θεραπεύσει τη σχέση της με τη φερόμενη “μεσαία τάξη” και ξέρει ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν αρκεί όταν “πονά” η τσέπη των ψηφοφόρων.

Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο βέβαια είναι κρίσιμο για να κρατήσει η ΝΔ όσο δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κεντρώας ψήφου που στάθηκε καθοριστική το 2019 και την οποία διεκδικεί πίσω ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για αυτό και οι επιθέσεις στο ΚΙΝΑΛ, όπως έχει γράψει το News24/7.

Κύρια πηγή άγχους για το κυβερνητικό επιτελείο είναι οι μετρήσεις, που δείχνουν ότι η αυτοδυναμία είναι άπιαστος στόχος, ακόμη και στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, καθώς η ΝΔ θα πρέπει να συγκεντρώσει 37% με 38%. Ποσοστό που είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί εφόσον όντως επαναπατριστούν στο ΚΙΝΑΛ οι αντιΣΥΡΙΖΑ κεντρώοι.

Εκνευρισμό προκαλούν εν τω μεταξύ στο Μαξίμου τα σενάρια για “κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου”, δηλαδή για μία “τεχνοκρατική κυβέρνηση” για να χειριστει το Ταμείο Ανάκαμψης, και δη με τις ευλογίες της Κομισιόν, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα και των δεύτερων εκλογών είναι τέτοιο που να μη μπορεί να θεωρηθεί νίκη της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό κυκλοφορούν μάλιστα και τα ονόματα του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος άλλωστε έχει καλές σχέσεις όχι μόνο με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, αλλά και με το σαμαρικό στρατόπεδο, αφού διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο κ.Στουρνάρας μάλιστα πρόσφατα συναντήθηκε με τον κ.Ανδρουλάκη, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ, γεγονός που φέρεται να χτύπησε “καμπανάκια” στο Μαξίμου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα