Η κυβερνητική φθορά δεν κρύβεται ούτε… με δημοσκοπήσεις, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνητική φθορά δεν κρύβεται ούτε… με δημοσκοπήσεις, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ
Η 3ημερη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε την φθορά της κυβέρνησης θεωρούν στην Κουμουνδούρου Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση διακρίνει πανικό στο Μαξίμου που αναζητά επικοινωνιακούς τρόπους διαφυγής, καταφεύγοντας ίσως και σε νέο ανασχηματισμό.

Κυβερνητική φθορά που διαπιστώνεται ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που … μεταδίδει ο ΣΚΑΪ εντοπίζουν στην Κουμουνδούρου. Εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στριμωχθεί το τελευταίο διάστημα. Έτσι αναζητώντας τρόπους διαφυγής από τα αδιέξοδα της πολιτικής του και σύντομα θα καταφύγει ίσως στο «χαρτί» του ανασχηματισμού.

Αλλαγή ατζέντας μέσω… Αθανασίου

Στον ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» μια αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική ατζέντα. Αυτή που προέκυψε από την καταστροφική διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και το 3ήμερο σφυροκόπημα που δέχθηκε η κυβέρνηση στην συζήτηση της πρότασης μομφής στην Βουλή. Σε αυτή εντάσσουν και την αντιδημοκρατική πρακτική που ακολούθησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου κλείνοντας το μικρόφωνο του Παύλου Πολλάκη.

Σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή έγινε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, όμως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει μετά την γενική κατακραυγή. Ως απόδειξη στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναίρεσε τα όσα έκανε ο Χαράλαμπος Αθανασίου αφού ο Παύλος Πολάκης μίλησε κανονικά χθες στην Βουλή και αναφέρθηκε εκτενώς στο σκάνδαλο Novartis.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε για το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης «η ΝΔ είχε αποφασίσει, για τους δικούς της λόγους, μόλις έρθει ο κ. Πολάκης να κάνει μια επίδειξη αυταρχισμού και τσαμπουκά. Την επόμενη μέρα μιας τριήμερης διαδικασίας, όπου έχουν συζητηθεί τα πάντα για την κυβέρνηση, αυτή επιλέγει να σκεπάσει τα αδιέξοδα που παρήγαγε η πολιτική της αναδεικνύοντας αυτό το θέμα. Καταπατώντας, βεβαίως, την έννοια του δημοκρατικού διαλόγου».

Η φθορά και οι δημοσκοπήσεις

Παράλληλα στην Κουμουνδούρου διαβάζουν τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που μεταδίδονται βλέποντας συνεχή φθορά του κυβερνητικού σχήματος. Ακόμη και σε εκείνες που δημοσιοποιούνται από ΜΜΕ που μόνον για «αντικυβερνητική γραμμή» δεν μπορούν να κατηγορηθούν. Στην τελευταία π.χ δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse που πρόβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ διαπιστώνονται πλειοψηφικές αρνητικές γνώμες της τάξης του 72% για την κυβέρνηση ενώ τα ποσοστά που προκύπτουν από τις αναγωγές είναι πολύ μακριά από το ποσοστό που απαιτείται προκειμένου να έχει η Ν.Δ αυτοδυναμία ακόμη και σε εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους που έχει ή ίδια νομοθετήσει. Θυμίζουμε ότι το απαραίτητο ποσοστό αυτοδυναμίας ξεπερνά το 38% όταν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δείχνουν την Ν.Δ λίγο πάνω από το 30%

Αγκάθι για την κυβέρνηση οι επαφές πολλών υπουργών της με τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη. Ανάμεσά τους ο στενός συνεργάτης του Κ.Μητσοτάκη και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης Eurokinissi

Τα αδιέξοδα του Κ.Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως πρωτίστως η κυβέρνηση «πληρώνει» την αποτυχία της στα βασικά μέτωπα της περιόδου, δηλαδή την πανδημία και την ακρίβεια. Επίσης την κατάρρευση του αφηγήματος περί «επιτελικού κράτους» που «θάφτηκε» οριστικά κάτω από τα χιόνια της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Την εικόνα της αποδόμησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη συμπληρώνει όμως και η δυσώδης αίσθηση που αποπνέουν οι επαφές ανάμεσα στο …μισό υπουργικό συμβούλιο και τον τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη. Ένα ζήτημα για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να παραμένει βουβός, μην δίνοντας απαντήσεις στα συνεχή ερωτήματα που ανακύπτουν.

Με βάση τα παραπάνω στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό σύντομα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να καταφύγει στην επικοινωνιακή λύση ενός ανασχηματισμού. Ακόμη και αν δεν έχουν περάσει ούτε έξι μήνες από τότε που πραγματοποίησε τις τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όμως ακόμη και σε αυτό το σενάριο το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αφού στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται δύο υπουργοί που έχουν στενή σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Ο αποτυχών στην τελευταία κακοκαιρία Χρήστος Στυλιανίδης που ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, αλλά και ο Γιώργος Γεραπετρίτης που είναι στενός του συνεργάτης και έχει κατονομαστεί από τον Μένιο Φουρθιώτη ώς συνομιλητής του αν και ο υπουργός Επικρατείας αρνείται ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα