Η Ώρα Αποφάσεων διαφωνεί με την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα κόκκινα δάνεια

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ --ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Το νέο κόμμα των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη σχολίασε το σχέδιο, που παρουσίασε χθες η Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων συνιστά κρατισμό και προτείνει λύση α λα Ισπανία, Ιρλανδία και Ιταλία

Την πρότασή της για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος των κόκκινων δανείων, επανέλαβε η Ώρα Αποφάσεων ασκώντας κριτική στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για δημιουργία Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ως εντελώς ανέφικτη και μη ρεαλιστική.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ώρας Αποφάσεων, κάτι τέτοιο γυρίζει τη χώρα σε πρακτικές της δεκαετίας του '70 και του '80. Αυξάνει το δημόσιο χρέος, μεταφέροντας το πρόβλημα των ανήθικων επιχειρηματιών και τραπεζιτών του παρασιτισμού, αλλά και των συστηματικών μπαταχτσήδων, στις πλάτες του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή των δυσβάσταχτα φορολογούμενων πολιτών και των υγιών επιχειρήσεων.

«Η πρόταση για σύσταση Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων συνιστά την επιβλαβή εκδοχή του κρατικοδίαιτου συντηρητισμού για την κοινωνία και την οικονομία, καθώς αποτελεί μέρος των πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τον ελληνικό λαό στα μνημόνια», επισημαίνεται.

Η Ώρα αποφάσεων προτείνει την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας σε Ισλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία, δηλαδή: καμία λύση δεν μπορεί να οδηγεί τα βάρη των κόκκινων δανείων στις πλάτες των φορολογουμένων και η ουσία της ενδεδειγμένης πρότασης πρέπει να είναι ότι το τμήμα των κόκκινων δανείων που δεν εξυπηρετούνται ή εμφανίζουν σοβαρές δυσκολίες να εξυπηρετηθούν, να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

" Με τον χειρισμό των κόκκινων δανείων πρέπει να δημιουργούνται σοβαρές διευκολύνσεις σε συνδυασμό με σημαντικά  κίνητρα σε όλους να ενεργοποιηθούν και να αυξήσουν τα εισοδήματά τους ώστε αυτό να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας. 

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όποιο νοικοκυριό ή επιχείρηση δηλώνει στην εφορία αυξημένο εισόδημα σε κάποιο ποσοστό σε σχέση με πριν, να διαγράφεται από το δάνειό του στην τράπεζα ένα ποσοστό σε κάποια αναλογία, και μέχρι του ποσού της πραγματικής αξίας των ενυπόθηκων εγγυήσεων.

Για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, το ποσοστό της διαγραφής να είναι μεγαλύτερο , ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της οικονομίας.

Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, η πρόταση βασίζεται στην εκδήλωση της πρόθεσης του δανειολήπτη να εξυπηρετήσει τις δόσεις του δανείου με μικρότερα ποσά που συνδέονται με την παρούσα χαμηλή εμπορική αξία του ακινήτου  και στο τέλος μιας περιόδου θα ανταμείβεται με μερική απομείωση  του δανείου", αναφέρει ειδικότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΑΣΟΚ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ταμείο Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια πρότεινε η Γεννηματά

SHARE:

24Media Network