Καραμανλής – Μητσοτάκης μαζί: Τα μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού

Καραμανλής – Μητσοτάκης μαζί: Τα μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η εκδήλωση του Ιδρύματος "Κ. Καραμανλής" θα αποτελέσει μία ευκαιρία συμβολισμού ενότητας της ΝΔ, ενώ ο Καραμανλής αναμένεται να αναφερθεί στα εθνικά θέματα, αλλά και την “κοινωνική κεντροδεξιά”.

Ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς και μηνύματα εκπέμπει η αποψινή εκδήλωση του Ιδρύματος “Κ. Καραμανλής”
με αφορμή τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και θέμα “Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η πορεία της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη”.

Και μόνο το γεγονός ότι ομιλητής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει σε ένα σαφή συμβολισμό ενότητας της ΝΔ. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Μολυβιάτης και ο αντιπρόεδρος Αχιλλέας Καραμανλής, ενώ θα προβληθεί και βίντεο για τον Εθνάρχη και ιδρυτή της ΝΔ.

Σημειωτέον ότι θα παραστεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσφάτως είχε εξαπολύσει φαρμακερά βέλη κατά του κ. Μητσοτάκη. Το παρόν άλλωστε αναμένεται να δώσουν σχεδόν άπαντες οι γαλάζιοι, βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη της ΝΔ, πλην του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για να υπογράψει τη νέα συμφωνία για τις βάσεις, μετά και την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία.

Τα εθνικά θέματα αναμένεται φυσικά να είναι ένας από τους βασικούς άξονες της ομιλίας του κ. Καραμανλή, ο οποίος φυσικά θα αναφερθεί στην ελληνογαλλική συμφωνία ως συνέχεια της πολιτικής που είχε ξεκινήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Σαρλ Ντε Γκολ και στη συνέχεια με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, και την οποία είχε συνεχίσει και ο ίδιος επί Προεδρίας Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Καραμανλής δεν αναμένεται βέβαια να κινηθεί σε συγκρουσιακή τροχιά, αλλά οπωσδήποτε θα αναφερθεί στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας και στα όρια, που πρέπει να θέτει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η εκδήλωση επισφραγίζει επίσης την καραμανλική “ψυχή” της ΝΔ, σε μία περίοδο κατά την οποία για άλλη μία φορά τίθεται το δίλημμα στροφή προς τα δεξιά ή άνοιγμα στο κέντρο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπενθυμίζεται ότι στην ιδρυτική διακήρυξη δήλωνε ότι η ΝΔ “τοποθετείται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς”. Και η καραμανλική λογική εξάλλου πόρρω απέχει από την αντικομμουνιστική ρητορική Μπογδάνου, δεδομένου άλλωστε ότι ήταν ο ιδρυτής της ΝΔ που είχε νομιμοποιήσει το ΚΚΕ.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που είχε διαγράψει τον Γιώργο Καρατζαφέρη ως πρόεδρος της ΝΔ και ξεκαθάριζε ότι δεν δεχόταν “τα άκρα και της ακρότητες”, αναμένεται επίσης να εστιάσει στη σημασία του μέτρου και της μετριοπάθειας στην πολιτική. Αλλά και να αναφερθεί στην κοινωνική διάσταση της κεντροδεξιάς.

Σε ομιλία του το Νοέμβριο του 2019 άλλωστε ο κ. Καραμανλής προειδοποιούσε για τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ προσερχόμενος στο συνέδριο της ΝΔ το 2018 είχε εστιάσει στην ανάγκη στήριξης των κοινωνικά ασθενέστερων, που επλήγησαν τα χρόνια της κρίσης.

Η εκδήλωση βέβαια θα αποτελέσει και μία αφορμή για τα στελέχη της ΝΔ να “ευλογήσουν τα γαλάζια γένια τους” για το γεγονός ότι η δική τους παράταξη έβαλε τη χώρα στην τότε ΕΟΚ, αλλά και όπως λένε την κράτησε στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 2015. Όπως υπενθυμίζουν γαλάζια στελέχη, το καλοκαίρι του 2015 η ΝΔ επί Βαγγέλη Μεϊμαράκη επέλεξε να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος Grexit, θέση που σημειωτέον είχε υποστηρίξει ενθέρμως ο σημερινός πρωθυπουργός ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τότε, παρά τις ενστάσεις Γεωργιάδη-Βορίδη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα