Κατακραυγή κατά Μητροπολίτη Δωδώνης: Πυρά από τον πολιτικό κόσμο για όσα είπε για τους βιασμούς και τις αμβλώσεις

Κατακραυγή κατά Μητροπολίτη Δωδώνης: Πυρά από τον πολιτικό κόσμο για όσα είπε για τους βιασμούς και τις αμβλώσεις
Eurokinissi

Εκπρόσωποι από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έσπευσαν να καταδικάσουν τις αδιανόητες δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης ότι δεν πρέπει να γίνεται άμβλωση ακόμα και σε περίπτωση βιασμού.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο η προκλητική τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου κατά των αμβλώσεων, κατά την οποία ισχυρίστηκε ότι ακόμη και σε περίπτωση βιασμού, η γυναίκα οφείλει να κρατήσει το παιδί εάν μείνει έγκυος. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «καμία γυναίκα δεν βιάζεται χωρίς να το θέλει».

Στον πολιτικό χώρο, εκπρόσωποι από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση έσπευσαν να καταδικάσουν τις αδιανόητες αυτές δηλώσεις του κληρικού.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τόνισε σε ανάρτησή της ότι η «αδιανόητη και καταδικαστέα» τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και «δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».

«Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δωδώνης δεν εκφράζει ούτε τις αξίες της κοινωνίας μας ούτε το δόγμα της πίστης μας. Τα θύματα της βίας, πόσω μάλλον του βιασμού, τα στηρίζουμε απροϋπόθετα, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους» έγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Οικονόμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε «αδιανόητη και προκλητική» τη δήλωση του «Απαράδεκτη και καταδικαστέα, όχι μόνο για τις γυναίκες θύματα κακοποίησης, αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία» έγραψε στο Twitter.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε tweet του αναφέρει: «Χωρίς πολλά λόγια η δήλωση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη πρέπει να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη!»

Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού.»

Η Ντόρα Μπακογιάννη έγραψε: «Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος με τη σειρά του μίλησε για κάλυψη βιαστών και επίθεση στα γυναικεία δικαιώματα: «Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα», έγραψε σε tweet του.

«Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και “κυνηγιού μαγισσών”, που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα» έγραψε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία επιστροφή στον Μεσαίωνα» υπογραμμίζει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου. Σε δήλωσή της που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα. Οι αντιλήψεις  ότι “δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει», ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα” και ότι  “ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση” και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι “με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού” είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες.»

«Κάποιοι φαίνεται να ζήλεψαν την δόξα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α και επιδιώκουν να φέρουν στον δημόσιο διάλογο ένα θέμα λυμένο δεκαετίες τώρα στην πατρίδα μας. Έχουμε  χρέος όλοι μας – κόμματα, φορείς, επιστημονική κοινότητα, γυναικείες οργανώσεις- να μην επιτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση, κανένα άνοιγμα της πόρτας  για την αμφισβήτηση δικαιωμάτων των γυναικών, που δεν χρειάζονται καμία έγκριση από κανένα για να ασκηθούν» συνεχίζει η κα. Γιαννακοπούλου και καταλήγει: «Η ζωή προχωράει, τα δικαιώματα διευρύνονται και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητεί.»

«Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τις γυναίκες, τον βιασμό, τη συναίνεση είναι μεσαιωνικές» έγραψε ο Παύλος Χρηστίδης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε: «Οι απαράδεκτες, ανατριχιαστικές και σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου μάς προσβάλουν όλες και όλους βάναυσα, με πρώτη την εκκλησία, που κατεξοχήν αποδομεί τη βία και κηρύττει την αγάπη. Τα ράσα τελικά δεν κάνουν τον παπά.»

Οι εξοργιστικές δηλώσεις

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, ο Μητροπολίτης Δωδώνης τόνισε ότι σε εποχές υπογεννητικότητας όπως αυτές που διανύουμε οι αμβλώσεις δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές προκαλώντας τις αντιδράσεις του πάνελ.

Οταν του έθεσαν το ερώτημα αν θα πρέπει να μην γίνεται άμβλωση ακόμα και σε περίπτωση βιασμού, απάντησε θετικά, αρνούμενος την ίδια ώρα να αναγνωρίσει ότι αυτό που γίνεται κατά τη διάρκεια ενός βιασμού δεν έχει τη συγκατάθεση της γυναίκας! “Στον έρωτα πάντα συμμετέχουν δύο” τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Εκκλησίας να κάνει καμπάνια κατά των αμβλώσεων σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ο Χρυσόστομος τέλος τάχθηκε και κατά της απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26/08, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που γιορτάζεται το Γενέθλιο της Θεοτόκου, θα αναγνωσθεί στις εκκλησίες της χώρας κήρυγμα κατά των αμβλώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα