Kατρούγκαλος: “Έχουμε αποδείξει πως δεν είμαστε δεκτικοί πιέσεων”

Kατρούγκαλος: “Έχουμε αποδείξει πως δεν είμαστε δεκτικοί πιέσεων”
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος Eurokinissi

O Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μίλησε στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" και επισήμανε ότι "η στρατηγική μας παραμένει η ίδια. Πατροπαράδοτα έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Όπως όμως, ισχύει και με το ταγκό, χρειάζονται δύο".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88.6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” με τον Βασίλη Σκουρή για την απέλαση δυο Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα, αλλά και για την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία, στον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Σακελλαρίου.

Η πρώτη του επισήμανση ήταν πως “θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο και για αυτό δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο. Η στρατηγική μας ωστόσο, παραμένει η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και εφόσον η άλλη πλευρά το επιδιώξει, πιστεύω πως θα επανέλθουμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο που είχαμε ποτέ -όπως είχε παραδεχθεί και ο Ρώσος πρέσβης- στις ελληνορωσικές σχέσεις. Να είναι μεμονωμένο επεισόδιο και όχι μόνιμο στίγμα, στις μεταξύ μας σχέσεις“.

Ισχύει ό,τι και στο ταγκό: χρειάζονται δύο

Σχετικά με την πληροφορία πως η Αθήνα θα απαντήσει κατάλληλα, ο κ. Σκουρής ρώτησε “να περιμένουμε νέες απελάσεις;” με τον κ. Κατρούγκαλος να λέει “να περιμένετε την απάντηση και μετά θα ακολουθήσει σχόλιο, επί της απάντησης”. Εκτιμά πως υπάρχουν περιθώρια και με ποιον τρόπο, ώστε να υπάρξει ανάταξη στις ελληνορωσικές σχέσεις; “Η δική μας στρατηγική είναι να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου. Η Ρωσία δεν είναι απλώς μια χώρα του κόσμου. Είναι χώρα με την οποία έχουμε πατροπαράδοτα καλές σχέσεις. Επιδιώκουμε να είμαστε μια γέφυρα ανάμεσα σε εκείνη και την ΕΕ. Έχουμε αποδείξει πως δεν είμαστε δεκτικοί πιέσεων, ως προς το να αλλάξουμε αυτήν την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, είτε αυτήν την ειδική σχέση που θέλουμε να έχουμε με τη Ρωσία. Όπως όμως, ισχύει και με το ταγκό, χρειάζονται δύο.

Εμείς αντιδράσαμε απέναντι σε ένα γεγονός που θεωρούσαμε πως θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα και την κυριαρχία μας. Από τη στιγμή που η άλλη πλευρά σεβαστεί, όπως εμείς, το στοιχειώδη κανόνα συμπεριφοράς ανάμεσα στα κράτη, οι σχέσεις μας θα επανέλθουν στο προηγούμενο επίπεδο. Δεν υπάρχει κάποιο στρατηγικό εμπόδιο στο να τις θίξει“.

Είναι παραδοσιακή πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής ο απόλυτος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

H Aθήνα είχε δηλώσει και επιμείνει πως υπάρχουν στοιχεία για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Είχε ειδοποιηθεί πως υπάρχουν ανάλογα θέματα με τους Έλληνες διπλωμάτες ή πρόκειται για αντίποινα; “Είχαμε πει εξ αρχής πως οποιαδήποτε κίνηση της άλλης πλευράς που δεν βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, ανάλογα με αυτά που είχαμε εμείς σε σχέση με τη ρωσική πλευρά, δεν θα στοιχειοθετούνταν στο διεθνές δίκαιο. Δεν υπάρχει προφανώς, οποιοσδήποτε λόγος απέλασης του προσωπικού μας από τη Μόσχα. Δεν έγινε επίκληση οποιουδήποτε παρόμοιου λόγου, γιατί δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Είναι μια παραδοσιακή πυξίδα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής, ο απόλυτος σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός που διέπει τα δυο κράτη”.

Σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στη Μόσχα, στον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δεν είναι καν διπλωμάτης, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως “εδώ ισχύει το προηγούμενο σχόλιο μου. Πρώτα πρέπει να έχουμε την επίσημη τοποθέτηση απο το Υπουργείο Εξωτερικών και μετά να ‘χουμε κάποιο σχόλιο”.

Το ενδεχόμενο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, που είναι “ανοιχτό” θα βοηθούσε στην ανάταξη των σχέσεων; “Σας είπα πως η δική μας στρατηγική επιλογή δεν έχει αλλάξει. Σας είπα και ότι στο ταγκό χρειάζονται δύο”. Σε ό,τι αφορά επισημάνσεις Ρώσων πως οι ενέργειες της Ελλάδας ήταν προϊόν πιέσεων από τις ΗΠΑ, τόνισε ότι “όταν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους ή μέλη των αντιπροσωπειών τους από τη Μόσχα, στο πλαίσιο του περίφημου επεισοδίου Σκριπάλ, η Ελλάδα δεν το έκανε αυτό. Επομένως, δεν είμαστε δεκτικοί καμίας εξωτερικής πίεσης, όταν οι δικές μας, διασταυρωμένες πληροφορίες, των δικών μας υπηρεσιών θεωρήθηκε από τη δική μας πλευρά πως άπτονται της κυριαρχίας μας, αντιδράσαμε. Το έχω πει και άλλες φορές πως η Ρωσία είναι μια φίλη χώρα, αλλά οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα