Κόντρα για τις φωτιές: Μπόλικοι καυγάδες, περιορισμένη ευθύνη

Κόντρα για τις φωτιές: Μπόλικοι καυγάδες, περιορισμένη ευθύνη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Ο Κ. Μητσοτάκης κινήθηκε στη Βουλή στο δόγμα “φταίνε όλοι οι άλλοι” και λάνσαρε επισήμως θεωρίες συνωμοσίας, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ να καταγγέλουν ανεπάρκεια της κυβέρνησης 

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση χθες στη Βουλή για τις πυρκαγιές εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σπεύδει από την πρωτολογία του να υποστηρίξει ότι για τις τεράστιες καταστροφές φταίνε όλοι… πλην της κυβέρνησης:

Η κλιματική κρίση και το “πυρονέφος της νύχτας”, οι δήμοι και οι περιφέρειες, οι επιστήμονες που αμφισβητούν το κυβερνητικό αφήγημα και η αντιπολίτευση, που κάνει κριτική, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό συνιστά αμφισβήτηση του ηρωισμού των πυροσβεστών.

Σε μία προσπάθεια να μεταθέσει τη συζήτηση από τις ευθύνες της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε μάλιστα ευθαρσώς το μάτι σε ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας για εμπλοκή μεταναστών στη φωτιά στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως ήθελε να προλάβει σε αυτό το παιχνίδι τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος παρόλα αυτά φρόντισε να πλειοδοτήσει σε ξενοφοβική συνωμοσιολογία.

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια κατήγγειλε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για fake news όσον αφορά στις ανεμογεννήτριες και υποστήριξε ότι ο κ. Βελόπουλος λέει “σαχλαμάρες”, με τον ακραία δεξιό πολιτικό να απαντά με σχόλια περί “ψεκαζόμενου πρωθυπουργού”.

Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού πως “Είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά στον Έβρο άναψε πάνω σε διαδρομές που χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες” άναψε νέες πολιτικές φωτιές με τα κόμματα της αριστεράς και κεντροαριστεράς να αντιδρούν έντονα. Ενώ αντιδράσεις προκάλεσε και ο ισχυρισμός πως όποιος ρωτά γιατί καίει ακόμη η φωτιά στον Έβρο μετά από 13 ημέρες, ρίχνει ευθύνες στους πυροσβέστες, αλλά και η αμφισβήτηση των επιστημονικών εκτιμήσεων για τις πυρκαγιές.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος προειδοποίησε ότι: “Αμφισβητείται ο πυρήνας της Δημοκρατίας και ο ορθός λόγος της Επιστήμης, έχετε ευθύνη για αυτό κ. Μητσοτάκη”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επίσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε πως: “Είναι επικίνδυνο να παίζετε παιχνίδια με θεωρίες συνωμοσίας. Έχετε αποδείξεις για εμπρησμούς; Από την ανάκριση των απαχθέντων μεταναστών δεν προέκυψε κάτι.”

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να βάλει ως ασπίδα της αποτυχίας του τους πυροσβέστες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σχολίασε στη συνέχεια ότι: “Όλα πολύ καλά’ και εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, δεν πάνε μαζί. ‘Όλα πολύ καλά’ και εκκενώσεις σε ένα νοσοκομείο δεν πάνε μαζί”

Εκ μέρους του ΚΚΕ στη συζήτηση μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, καθώς ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε εισαχθεί εκτάκτως προληπτικά στο νοσοκομείο.

Ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι οι δικαιολογίες και τα προσχήματα της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της για την απουσία ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού.

Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τα 4.500 κενά σε πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με οχήματα 40 ετών”, σχολίασε.

Αλλά και η πρόεδρος της Πλευσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό: «Εγώ είμαι με όλη την Ελλάδα που πιστεύει ότι τα έχετε κάνει με το χειρότερο τρόπο, με εγκληματικό τρόπο». Μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναβάθμισε τους αξιωματικούς που είχαν εμπλοκή στο Μάτι, με τον κ.Μητσοτάκη να απαντά επικαλούμενος το τεκμήριο της αθωότητας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα