Κορονοϊός και σχολεία: Επιστρέφουν οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών 

Μητέρα φοράει την τσάντα στην κόρη της πριν μπει στο σχολείο
KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Με ειδική διάταξη που θα φέρει ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, οι γονείς μαθητών που είναι θετικοί στον κορονοϊό θα μπορούν να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού από την εργασία τους.

Τα πάνω από 25 χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού μεταξύ μαθητών, που εντοπίστηκαν με την επαναλειτουργία των σχολείων, επανέφεραν και το ζήτημα της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς.

Πολλώ δε μάλλον που οι παππούδες δεν μπορούν για προφανείς λόγους να φροντίσουν τα εγγόνια με κορονοϊό, ενώ οι γονείς παιδιών θετικών στον κορονοϊό αποτελούν στενές επαφές και συνεπώς πρέπει και οι ίδιοι να υποβληθούν σε έλεγχο και ενδεχομένως να μπούν σε καραντίνα.

Το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει με ειδική διάταξη, που αναμένεται να φέρει άμεσα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η οποία θα αφορά καταρχάς το δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει άλλη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ειδικού σκοπού υπάρχει ήδη από την πρώτη καραντίνα και είναι σε ισχύ, ωστόσο πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά, καθώς αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για την περίπτωση που ολόκληρο ένα τμήμα έχει κλείσει λόγω κορονοϊού. Αλλά λόγω του 50% συν 1 είναι λίγες οι τάξεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού στο δημόσιο τομέα αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζομένου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού. Στον ιδιωτικο τομέα το σχήμα θα είναι ελαφρώς διαφορετικό δηλαδή η μία ημέρα καλύπτεται από το κράτος, οι δύο από τον εργοδότη και η τέταρτη ημέρα εντάσσεται στη νόμιμη άδεια του εργαζόμενου.

Στο παρελθόν η άδεια ειδικου σκοπού χορηγούνταν για 14 ημέρες. Η διάρκεια όμως θα αλλάξει, καθώς στο μεταξύ έχουν αλλάξει και τα πρωτόκολλα. Υπενθυμίζεται ότι με τα νέα πρωτόκολλα η επιστροφή στην εργασία ή το σχολείο γίνεται μετά από πέντε ημέρες από τη νόσηση, εφόσον τα συμπτώματα έχουν πλέον υποχωρήσει.

Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία για το γονέα, το παιδί του οποίου έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό. Η τηλεργασία είναι δηλαδή η πρώτη επιλογή και σε περίπτωση που η φύση της εργασίας δεν το επιτρέπει, υπάρχει η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Σχολεία, Μάκης Βορίδης
SHARE:

24Media Network