Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη,συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα

Κουτσούμπας: Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη,συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα
O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας Eurokinissi

«Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, επαναφέροντας όρους δουλειάς του 1920", υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

«Το όνομα του κ. Χατζηδάκη, στη λίστα των αντεργατικών ανατροπών, θα μπει δίπλα και πάνω από αυτά των προηγούμενων υπουργών εργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το νομοσχέδιό του επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με την 10ωρη δουλειά και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης» τονίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Παρόν» προσθέτοντας ότι «τα περί «προστασίας των εργαζομένων» είναι στη φαντασία του κ. Χατζηδάκη. Δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος, ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι που ζουν την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς».

«Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, επαναφέροντας όρους δουλειάς του 1920. Πρόκειται για αντεργατικές αλλαγές – προαπαιτούμενα για την ένταξη στο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, απόδειξη ότι αυτό αποτελεί ένα «σούπερ μνημόνιο», το οποίο μάλιστα χαιρέτισαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ» αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ήταν μια πρώτη απάντηση των εργαζομένων που δεν θέλουν να γίνουν “οι σκλάβοι του 21ου αιώνα”».

Χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» το να λέει η κυβέρνηση «πως η πανδημία τελειώνει» και «εγκληματικό» το «να μη θωρακίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα».

Σημειώνει ότι «η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι η αυτοδιάγνωση και τα γνωστά πρωτόκολλα-λάστιχο που έχουν παραγγείλει οι μεγάλες τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες».

Αναφέρει ότι η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια «έχει σκοντάψεις στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στους ανταγωνισμούς».

«Ενταγμένη σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς και τους εμπορικούς πολέμους είναι και η συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων που ανοίγει ένα νέο φαύλο κύκλο παζαριών με τις φαρμακοβιομηχανίες. Γι’ αυτό το λόγο σήμερα απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας που είναι μια ακόμη όψη του παρασιτισμού της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας. Απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και της παραγωγής εμβολίων και φαρμάκων» τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές της νέας γενιάς, σημειώνει, μεταξύ άλλων. ότι «το μεγάλο απαγορευτικό στη νέα γενιά αφορά τα σύγχρονα δικαιώματα και ελευθερίες που μπορεί να απολαμβάνει».

«Είμαστε σίγουροι πως δεν είναι μία χαμένη γενιά, όπως διάφοροι υποστηρίζουν, αλλά θα γίνει η γενιά της πάλης για την ανατροπή της σημερινής βαρβαρότητας. Γιατί μπορεί να “μετακινήσει και βουνά”, να βάλει φρένο στα χειρότερα και να κερδίσει έστω κάποιες ανάσες, να ζήσει τη ζωή που της αξίζει» υπογραμμίζει.

Αναφέρει συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ για το άνοιγμα των σχολείων και σειράς δραστηριοτήτων «με μέτρα ασφαλή, με ευθύνη του κράτους κι όχι πάλι την «ατομική ευθύνη». Η συνεχής επίκληση της ατομικής ευθύνης δεν αποκαλύπτει τίποτε άλλο παρά την ανευθυνότητα των κυβερνώντων».

Ερωτηθείς για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει το δικό του χέρι στο αντεργατικό οικοδόμημα με την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το χτύπημα της απεργίας και ένα σωρό άλλες απαιτήσεις του κεφαλαίου που με νόμους υλοποίησε, ενώ διατήρησε όλους τους αντεργατικούς νόμους των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του βρίσκεται μόνιμα σε μορατόριουμ με την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της».

Σημειώνει ακόμα ότι «οι κατ’ όνομα «προοδευτικές κυβερνήσεις» (πχ Ισπανία, Πορτογαλία) που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «απάντηση» στον νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ, εγκλημάτησαν σε βάρος των λαών τους, αφού και εκεί τα «πρωτόκολλα» της ΕΕ και των μεγάλων ομίλων ακολούθησαν».

«Γι’ αυτό καθόλου τυχαία βλέπουμε την άνοδο της λεγόμενης «δεξιάς», όπως στο εκλογικό αποτέλεσμα της Μαδρίτης, όπου αποτυπώθηκε ξανά πόσο τοξικές συνέπειες έχει η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της «αριστεράς» και της «προόδου». Το «αντικυβερνητικό αντιδεξιό μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά το τυράκι στη φάκα για τους πραγματικούς και συνεπείς αγωνιστές» προσθέτει ο Δ. Κουτσούμπας.

Ως προς την πορεία των ελληνοτουρκικών, αναφέρει ότι κινούνται «σαν «εκκρεμές», ανάμεσα στην επιλογή της σύγκρουσης και των διαβουλεύσεων, επιλογή η οποία όμως, πάντα βρίσκεται στο «εκκρεμές» των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, των μονοπωλίων».

«Αυτό το «εκκρεμές» δεν διαμορφώνει «ισορροπία», αλλά μόνο «κινούμενη άμμο», ικανή να «βυθίσει» σε δεινά το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς, σε επώδυνη υποχώρηση από κυριαρχικά δικαιώματα, προς όφελος μεγάλων ισχυρών συμφερόντων» τονίζει.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εγκαλεί την κυβέρνηση για καλλιέργεια αυταπατών και υπογραμμίζει καταλήγοντας στη συνέντευξή του: «Την ώρα που η χώρα «πλημμυρίζει» βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που δένεται ισχυρότερα με την ΕΕ, αυτή την ώρα οι «σύμμαχοί» της παζαρεύουν με την Τουρκία τα ανταλλάγματα για να την κρατήσουν μαζί τους στη «σύγκρουση κορυφής» με Κίνα, Ρωσία. Η πραγματικότητα δείχνει πως ούτε οι «σύμμαχοι» ιμπεριαλιστές, ούτε τα «ράλι» των κεφαλαιαγορών εγγυούνται την ειρήνη και την ευημερία των λαών για την οποία τελικά απαιτείται ρήξη με όσους και όσα «χαντακώνουν» το παρόν και το μέλλον μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα