Lockdown και Πολυτεχνείο: Η κυβέρνηση ζητά να μη γίνει πορεία, το ΚΚΕ επιμένει α λα Πρωτομαγιά 

Lockdown και Πολυτεχνείο: Η κυβέρνηση ζητά να μη γίνει πορεία, το ΚΚΕ επιμένει α λα Πρωτομαγιά 
Πορεία για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου eurokinissi

Ζήτημα κατανόησης από τα κόμματα, δήλωσε ο Πέτσας, εκτιμώντας ότι η πορεία δε θα γίνει. Σε ίδιο μήκος κύματος ο Χρυσοχοϊδης που συναντήθηκε με Μητσοτάκη. Τι λέει ο ΣΦΕΑ και ο Περισσός

Το δεύτερο lockdown δημιουργεί και ένα λεπτό πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πέφτει πάνω στην πορεία του Πολυτεχνείου και μάλιστα ενώ έχει κατατεθεί νομοσχέδιο με αλλαγές στα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο.

Για πολλούς ιδίως από το χώρο της ΝΔ είναι πάντως αυτονόητο ότι εφέτος στις 17 Νοεμβρίου δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδήλωση λόγω κορονοϊού, όμως πολιτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να απαγορεύσει πορεία και ειδικά του Πολυτεχνείου, καθώς και να χρησιμοποιήσει αστυνομική βία για να επιβάλλει όποια απόφαση. Από την άλλη, είναι επίσης πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτρέψει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου όταν για παράδειγμα είχε ακυρώσει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ερωτηθείς στη συνέχεια από την ΕΡΤ εάν η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη διαδήλωση της 17 Νοεμβρίου, απάντησε: “Εφέτος δε γιορτάσαμε τίποτε, το ίδιο ισχύει για το Πολυτεχνείο”.

“Εφόσον έχουμε απαγόρευση δε νοείται να γίνει καμιά πορεία δήλωσε εν τω μεταξύ στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το αν θα πραγματοποιηθεί η πορεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

“Είναι ζήτημα κατανόησης από τα κόμματα, αλλά πιστεύω ότι τελικά η πορεία δεν θα γίνει”, πρόσθεσε ο κ Πέτσας.

Η κυβέρνηση συνεπώς δεν τολμά να προβεί σε απαγόρευση επί του παρόντος, αλλά καλεί κόμματα και οργανώσεις να μην πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις και εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα προειδοποιεί, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ.Πέτσας χθες, ότι εάν χρειαστεί, θα προχωρήσει και σε απαγόρευση.

Το ΚΚΕ πάντως δεν δείχνει τέτοια διάθεση και σύμφωνα με πληροφορίες στον Περισσό θεωρούν αυτονόητο και προφανές ότι ο εορτασμός του Πολυτεχνείου θα γίνει, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων, όπως έγινε και την Πρωτομαγιά.

Υπενθυμίζεται ότι και τότε με lockdown, το ΚΚΕ είχε οργανώσει διαδήλωση με μάσκες και τήρηση αποστάσεων δύο μέτρων μεταξύ των διαδηλωτών.

Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών πάντως ανακοίνωσε ήδη προχθές εκδηλώσεις μνήμης.

“47 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, ο αγώνας για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” συνεχίζεται» Tο Δ.Σ. του Συνδέσμου, στη συνεδρίασή του στις 04/11/2020, αποφάσισε ομόφωνα: «Καλεί το λαό και τη νεολαία να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις τιμής για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία», ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Σπύρος Χαλβατζής.

Στον Περισσό εξάλλου θεωρούν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί υγειονομικό πρόσχημα για να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία καταπατώνται ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα.

Σημειωτέον ότι το ΚΚΕ εστιάζει την κριτική του προς την κυβέρνηση στο γεγονός ότι παρά το lockdown βιομηχανίες και βιοτεχνίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ότι το ποσοστό τηλεργασίας αυξήθηκε μόνο κατά 10% και ότι δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας σε εργασιακούς χώρους.

Για τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη ρωτήθηκε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Τσίπρας κατα τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρησε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο κ.Τσιπρας αφού σχολίασε καυστικά ότι θα περίμενε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πει τι απέγινε ο φυγόδικος Χρήστος Παππάς της ΧΑ, παραδέχθηκε ότι εφέτος υπάρχει μία ιδιαιτερότητα και προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου με τις οργανώσεις που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην πορεία του Πολυτεχνείου για να βρεθεί λυση ώστε εφέτος να αποδωθούν τιμές και να σταλούν και τα κατάλληλα επίκαιρα μηνύματα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα