Lockdown: Τα σενάρια για κομμωτήρια, λιανεμπόριο, SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Lockdown: Τα σενάρια για κομμωτήρια, λιανεμπόριο, SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας
Στιγμιότυπο από lockdown στο κέντρο της Αθήνας ⓒ 2021 Petros Giannakouris/Associated Press

Τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown από τις 22 Μαρτίου επιθυμεί η κυβέρνηση. Ποια ενδεχόμενα εξετάζονται. Την Παρασκευή τελικά οι οριστικές αποφάσεις 

Με δεδομένη την κόπωση των πολιτών αλλά και τις οικονομικές συνέπειες από ένα χρόνο περιορισμών λόγω κορονοϊού, η κυβέρνηση επιθυμεί τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown, σε δύο βήματα, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Ειδικότερα, εξετάζονται σενάρια για επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων, με μικρό σχετικά επιδημιολογικό αποτύπωμα. Πρώτον, να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, που λειτουργούν ούτως ή άλλως με ραντεβού και αυστηρούς περιορισμούς, από τις 22 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα εξετάζεται να ξεκινήσει σταδιακά η επαναλειτουργία και των δικαστηρίων. Και δεύτερον να ανοίξει από τις 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο, είτε με click away είτε με μήνυμα στο νέο ειδικό αριθμό 13032.

Αλλαγές στους κωδικούς 6 και 2- Χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα

Εξετάζεται επιπλέον από τις 22 Μαρτίου να καταργηθούν και οι πρόσφατοι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στη μετακίνηση με κωδικούς 2 και 6. Να επιτρέπεται δηλαδή η μετακίνηση για αγορές τροφίμων σε ακτίνα μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από την κατοικία, καθώς και η μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο και όχι μόνο πεζή.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα να μην ξεκινάει από τις 19:00, αλλά από τις 21:00 όπως και τις καθημερινές. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχε χαλαρώσει κατά μία ώρα το σχετικό μέτρο, το οποίο έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής.

Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση

Όσο για τα σχολεία, δεν εξετάζεται ακόμη η επαναλειτουργία τους καθώς άλλωστε πρόσφατα ελήφθη η απόφαση για οριζόντιο κλείσιμο σε όλη τη χώρα. Στις αρχές Απριλίου όμως θα επανεξετασθεί τουλάχιστον το ζήτημα των λυκείων, λόγω πανελλαδικών εξετάσεων.

Η δε εστίαση, θα περιμένει τελικά ένα μερικό άνοιγμα (εστιατόρια και καφετέριες μόνο για καθήμενους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και σε εξωτερικούς χώρους) μετά τις 19 Απριλίου.

Την Παρασκευή οι οριστικες αποφάσεις για ενδεχόμενη χαλάρωση του lockdown

Υπενθυμίζεται ότι τον οδικό χάρτη σταδιακής χαλάρωσης επρόκειτο να συζητήσει σε έκτακτη συνεδρίαση της σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων με την… παρότρυνση της κυβέρνησης. Τελικά όμως η συνεδρίαση αναβλήθηκε, καθώς οι ειδικοί φέρονται να ζήτησαν να έχουν ένα ασφαλέστερο επιδημιολογικό δείγμα πριν αποφασίσουν, γεγονός που φαίνεται πως υποκρύπτει και ενστάσεις της επιτροπής για το άνοιγμα. Η συνεδρίαση κατόπιν τούτων θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή και οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Εκτός όμως από τις ενστάσεις ορισμένων ειδικών για τη χαλάρωση των περιορισμών, υπάρχει και η άποψη ότι από ένα lockdown που δεν τηρείται είναι προτιμότερο ένα άνοιγμα με μέτρα, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα κομμωτηρίων, εστιατορίων, καφέ, κέντρων διασκέδασης που λειτουργούν “κρυφά” και η πολιτεία αδυνατεί να αστυνομεύσει σε μεγάλη έκταση την κατάσταση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα