Lockdown: Τα νέα μέτρα στην Αθήνα – Αύξηση τηλεργασίας στο δημόσιο και άδειες ειδικού σκοπού

Lockdown: Τα νέα μέτρα στην Αθήνα – Αύξηση τηλεργασίας στο δημόσιο και άδειες ειδικού σκοπού
Αθήνα, Ερμού Eurokinissi

Κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο στην Αττική για 3 βδομάδες ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Σήμερα θα εξειδικευθούν τα μέτρα για εργαζόμενους, αναστολή εργασίας και γονείς μαθητών. Κλείνουν επίσης κομμωτήρια. Τι θα γίνει με εκκλησίες. 

Μετά από αρκετούς δισταγμούς, η κυβέρνηση επιστρέφει σε ένα πιο αυστηρό lockdown στην Αττική, με νέα μέτρα όπως κλειστά σχολεία, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, καθώς και με αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο, όχι όμως και στον ιδιωτικό τομέα.

Το τρίτο lockdown συνεπώς δεν είναι ακριβώς όπως αυτό του Μαρτίου του 2020, καθώς η μείωση της κινητικότητας των πολιτών και συνεπώς της διασποράς του κορονοϊού, επιδιώκεται κατά βάση με επιστροφή στα μέτρα του Νοεμβρίου.

Το lockdown φέρνει αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο, αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα

Η μόνη ουσιαστική διαφορά με το Νοέμβριο, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα κατά την εξειδίκευση των μέτρων, είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο τομέα στο 70% από 50%. Στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό τηλεργασίας θα παραμείνει στο 50%, για να μειωθούν οι οικονομικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων. Εξάλλου, η ανομολόγητη αλήθεια είναι ότι το κράτος δε διαθέτει μηχανισμό ικανό να ελέγξει την “τηλεργασία στα λόγια” ή το φαινόμενο των εργαζόμενων σε αναστολή που εξακολουθούν να δουλεύουν κανονικά αλλά πληρώνονται από το κράτος.

Αναστολή εργασίας και άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς μαθητών

Σημειωτέον ότι σήμερα θα ανακοινωθούν επίσης οι λεπτομέρειες εκτός από την τηλεργασία και για την αναστολή εργασίας κατά το lockdown 3, καθώς και για τις άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς μαθητών, καθώς τα σχολεία στην Αττική θα κλείσουν ξανά. Οι άδειες ειδικού σκοπού μόνον αποτελούν μία σημαντική επιβάρυνση για το κράτος, όπως βεβαίως και η αναστολή εργασίας, που καλύπτεται από το δημόσιο κορβανά.

Τηλεργασία με zoom Allie Smith on Unsplash

Παράταση των επιδομάτων ανεργίας- Πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα

Θα ανακοινωθεί επίσης η παράταση των επιδομάτων ανεργίας και η αναστολή οφειλών προς Δημόσιο και Ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχε ανακοινωθεί δέσμη τεσσάρων μέτρων στήριξης για την εστίαση το Μάρτιο, τα οποία θα εφαρμοστούν και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που θα κλείσουν στο τρίτο lockdown όπως η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματα για όσο παραμένουν κλειστά με κρατική εντολή.

Η βεντάλια των μέτρων θα ανοιγοκλείνει για ένα δίμηνο ακόμη

Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι νέοι περιορισμοί θα ισχύουν από το πρωί της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου. Δεν έκρυψε όμως ότι ακολουθεί ένα δίμηνο κατά το οποίο η βεντάλια των περιορισμών θα ανοίγει και θα κλείνει.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα έχει προχωρήσει το σχέδιο εμβολιασμού και θα έχουν θωρακιστεί οι πιο ευάλωτοι Έλληνες, γεγονός που θα επιτρέψει όπως ελπίζει η κυβέρνηση μία μερική επιστροφή στην κανονικότητα.

Τι θα γίνει με εκκλησίες, κομμωτήρια και ανθοπωλεία

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε χθες στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα σταματήσουν και αυτά να λειτουργούν με ραντεβού, ταυτόχρονα με την αναστολή του click away.

Δεν αναφέρθηκε επίσης στις εκκλησίες, με πληροφορίες να κάνουν λόγο είτε για κλείσιμο όπως πέρυσι το Μάρτιο είτε για λειτουργία με μέχρι εννέα άτομα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης πριν ανακοινωθεί η εκ νέου αυστηροποίηση των μέτρων, σχεδίαζε να επιτρέψει τη λειτουργία των ανθοπωλείων για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου και εξακολουθεί να τίθεται στο τραπέζι η δυνατότητα έστω click away μόνο για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η άσκηση με κωδικό 6 να επιτρέπεται μόνο πλησίον της οικίας και να μην επιτρέπεται κανεις να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο του σε κάποιο ανοιχτό χώρο ή στην εξοχή.

Τι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά

Σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, μίνι μάρκετ, κάβες, περίπτερα, pet shop, βενζινάδικα, καθαριστήρια, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστών για πληρωμή λογαριασμών και επισκευές, καθώς και φυσικά ιατρεία και φαρμακεία εξακολουθούν να λειτουργούν όπως και πριν, ενώ παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα